Na firme wjechala u nas z Niemiec taka używana frezarka. Jestem laikiem w temacie ale zdelegowano mi wywiad, może ktoś podpowie:
1. Jakie oprogramowanie z tym współpracuje przez port COM i jak je uzyskać.
2. Czy adapter COM-USB będzie łączył się z tym połączony z klasycznym kablem COM (kabel jest zakończony 9pin, adapter z 9pin na usb) czy lepiej użyć starego lapka np. na windowsXP – (o ile oprogramowanie jest zgodne)?
Dodane 2 godziny 7 minuty 48 sekundy:
Edit: system na frezarce to Sinumerik 810d
frezarka DMU 50T
jakie oprogramowanie
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: frezarka DMU 50T
Możesz próbować przejściówką ale nie każda się połączy, nie wiem od czego to zależy. Pewniejszy będzie laptop z portem COM.
Oprogramowanie to V24 albo Winpcin. Przed wgraniem czegokolwiek potrzebne jest ustawienie takich samych parametrów transmisji na maszynie i na komputerze.
Pozdrawiam.
Oprogramowanie to V24 albo Winpcin. Przed wgraniem czegokolwiek potrzebne jest ustawienie takich samych parametrów transmisji na maszynie i na komputerze.
Pozdrawiam.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Re: frezarka DMU 50T
Dzięki za odzew! Te programy działaja na windows XP? Na win7 widzę, że winpcin tak ale nie wiem co ewentualnie zainstalowac na starym lapku.Robert_K pisze: ↑05 wrz 2023, 12:33Możesz próbować przejściówką ale nie każda się połączy, nie wiem od czego to zależy. Pewniejszy będzie laptop z portem COM.
Pozdrawiam.
"V24" jest zbyt ogólne, są inne programy nie wiem co i skąd ściągnąć?
Jest gdzieś jakaś baza wiedzy na sieci dotycząca współpracy takkiej frezarki z takim oprogramowaniem?