Wymieniałem sterownik osi Y, podróbkę M542 Leadshine, na oryginalny zamiennik EM542S, ale zmieniał kierunek ruchu osi Y .
Po rozmowie ze sprzedawcą mam dostać inny sterownikDM542 Bis, bo może być niekompatybilny z pozostałymi oryginalnymi M542. /błedny kierunek osi Y ze sterownika/
ps. zamiana A+ z A- to nie jest rozwiązanie, wszystko powinno działać identycznie jak przed wymianą. itp .
Zmiany ustawień w Mach3 spowodowały inne problemy np. zaczął się dziwny problem z osią Z, bo po starcie Gkodu Ztka ruszała do góry.
Więc z powrotem zainstalowałem podróbkę M542 i zaczął się ten sam problem z Ztką po starcie Gkod oś Z rusza do góry.... Oczywiście wróciłem do poprzednich ustawienia YAxis w DirActive na nieaktywny.
Pytanie: co może być powodem błędnego startu G-kodu /używany wielokrotnie/ osi Z do góry....?
Kierunki przesuwu ZXY jest poprawny, również poprawne HOME i GOTO Zero.
Przed próbą zamiany sterowników wszystko pracowało idealnie..
Po stacie G-kodu oś Z rusza do góry.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Po stacie G-kodu oś Z rusza do góry.
Ty się w ogóle zastanawiasz nad tym co piszesz?
Chcesz niczego nie zmieniać i żeby zaczęło jeździć w drugą stronę?
Jeśli nie potrafisz tego zrozumieć, to po prostu mi uwierz, że tak się nie da.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
Ty chyba nie dajesz rady ogarnąc tematu... wyjmujesz sterownik Leadshine /wcześniej był oryginał, potem podróbka Leadshine / wszystkie ustawienia i połączenia ZAWSZE takie same ! i nie było problemów/ a po zamianie na nowy oryginaly Leadshine okazało się, że Y ma odwrotny kierunek i inne problemy ... i nawet nie będę z tobą wchodizł w dyskusję... wszysto udało się ustawić przy poprzednich ustawieniach. Pomógł banalny reset Mach 3 Zamykam temat.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Jeżeli wymieniony sterownik ma zanegowany sygnał DIR, to trzeba było zanegować pin w programie, albo zamienić kabelki od silnika.
Tak czy inaczej, coś trzeba było zmienić.
Natomiast "inne problemy" sam sobie stworzyłeś dłubiąc w ustawieniach po omacku.
Jeśli chodzi o "Zamykam temat", to założyłeś wątek na publicznym forum, więc przed jego zamknięciem wypadało by sprawę wyjaśnić, choćby na wypadek gdyby ktoś podobny problem napotkał u siebie...
EOT.