Bardzo zainteresował mnie temat dot. pras krawędziowych oraz technologii gięcia. Niestety w pracy zawodowej nie mam z tą technologią do czynienia. W wolnej chwili oglądam filmy operatorów na krawędziarkach oraz przeglądam różne rodzaje stempli i matryc. Znam takie najbardziej podstawowe zalecenia dla detali giętych krawędziowo (tabela gięcia, współczynnik K, odległości otworów i fasolek od promieni, etc...) jednak chciałbym o wiele głębiej wejść w tę technologię. Czy znacie jakieś godne polecenia katalogi, artykuły/strony, literaturę, formuły/wzory, dzięki którym mógłbym pogłębić wiedzę o tej technologii i projektowaniu detali giętych? I może od razu drugie pytanie - czy znacie jakieś darmowe symulatory gięcia, gdzie mógłbym załadować sobie detal, odpowiednie narzędzia i przeprowadzić symulację gięcia? Zależy mi też na tym, aby potrafić ocenić czy dany detal przy użyciu danych stempli i matryc będzie mógł być zagięty (np. przy gięciu boxów, lub przy bardzo skomplikowanych kształtach).
PS.: jeśli macie coś a propos innych niż gięcie krawędziowe technologii obróbki plastycznej, to śmiało wysyłajcie, na pewno przejrzę

Pozdrawiam!