Program do rozkroju sklejki
Cad
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Program do rozkroju sklejki
Dzień dobry,
Jestem nowy w temacie. Zastanawiam się czy istnieje narzędzie, dodatek do autocad, który pokazałby mi jak pociąć sklejkę żeby dobrze wykorzystać materiał.
Sprawa wygląda nastepujaco:
Mam kilka sklejek o różnych wymiarach,
Chciałbym wyciąć z nich elementy które najlepiej jakby miały kształt 3x1,5cm jako prostokąty całkowite. Natomiast jakbym wyciął tylko te całkowite to bym miał za dużo odrzutów. Więc program mógłby wskazać jak pociąć na kawałki mniejsze niż całkowite ale żeby tych odrzutów prawie nie było.
Jak widać kształty są proste (prostokąty) więc nie potrzeba jakiegoś kombajnu.
Może ktoś zna sposób jak napisać jakiś dodatek w vba albo zna taki dodatek do Cada?
Pozdrawiam
Jestem nowy w temacie. Zastanawiam się czy istnieje narzędzie, dodatek do autocad, który pokazałby mi jak pociąć sklejkę żeby dobrze wykorzystać materiał.
Chciałbym wyciąć z nich elementy które najlepiej jakby miały kształt 3x1,5cm jako prostokąty całkowite. Natomiast jakbym wyciął tylko te całkowite to bym miał za dużo odrzutów. Więc program mógłby wskazać jak pociąć na kawałki mniejsze niż całkowite ale żeby tych odrzutów prawie nie było.
Może ktoś zna sposób jak napisać jakiś dodatek w vba albo zna taki dodatek do Cada?
Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Program do rozkroju sklejki
Do puki nie podasz nazwy użytkownika nikt Ci nie pomoże. Wszyscy mamy dość "specjalistów" z ukrainy którzy wszystko wiedzą i znają. Już dość tego. Najpierw prośby o pomoc a teraz "żądania pomocy".wi3s0 pisze: ↑05 sie 2023, 10:31Dzień dobry,
Pozdrawiam
robert
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Przecież podałem nazwę użytkownika. Nawet cytujesz moja wypowiedź na początku umieszczając nazwę użytkownika. Nie jestem z Ukrainy. Nie jestem specjalistą. Chciałbym hobbystycznie pociąć moje sklejki a Ty masz problem homofobie.
-
Dlaczego wspomniałem o ukrainie? A dlatego, że tam jest specyficzny system nauczania i każdy obywatel ukrainy z którym rozmawiałem w ten sam sposób co Ty podchodzi do rozkroju materiału.
Ale do tematu. Jak rozumiem chcesz tak ustawić elementy na sklejce aby było jak najmniej strat. Tylko w tym przypadku musisz pamiętać, że na sklejce widać słoje. I teraz aby "zrobić" prawidłowy nesting potrzebny jest podkład ze zdjęcia takiej sklejki. Oczywiście w każdym programie cad możesz sobie ustawić gdzie dany element i jak ma być ustawiony. I chyba w tym przypadku najlepiej zrobić to ręcznie.
Nie wiem czy oto Ci chodziło ale jeżeli chcesz tylko rozłożyć elementy na sklejce nie zwracając uwagi na słoje to zrób to ręcznie z miejscami na frez. A jeżeli szukasz "automatu" który zrobi to za Ciebie to raczej nic dobrego z tego nie wyjdzie. Ale jeżeli w dalszym ciągu upierasz się przy jakimś programie to życzę Ci powodzenia. I w tym przypadku szukaj programów do nestingu.
Może i jestem jak mnie nazwałeś "homofobem" ale to nie jest przypadek. Obywatele z ukrainy przyjeżdżając do Polski twierdzą, że wszystko potrafią zrobić i nie ma dla nich nic trudnego. Niestety w trakcie pracy zadają pytania "czy jest jakiś program który zrobi to za mnie". Kiedy dostają taki program to i tak nic nie robią bo "dopiero się uczą". A w tym czasie osoba doświadczona dawno to zrobiła. A zrobiła to za pomocą zwykłego cad-a bez zadawania zbędnych pytań. I to jest powód dla którego uznałem Cię za obywatela ukrainy. I w tej chwili powinienem zadać Ci pytanie czy przechodziłeś szkolenie w cad-zie o którym wspomniałeś. Ale nie zadam bo Twoją odpowiedź już znam.
robert
-
- Posty w temacie: 1
Ja z kolei nie rozumkiem jaki to problem rozmieścić elementy w kształcie prostokątów 1.5x3cm.
Skoro są tam tylko takie prostokąty to co za problem je rozmieścić nawet ręcznie?
Skoro są tam tylko takie prostokąty to co za problem je rozmieścić nawet ręcznie?
-
- Kontakt:
Kopiuj i przesun o 40mm czy ile tam ma frez fi hehe
Widocznie kolejny mondry inaczej.
Widocznie kolejny mondry inaczej.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Działam na woodlab cad/cam. Sprawdza się w nestingu krzywoliniowym.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
ajan cam darmowy tyle że zapisuje pliki w kodzie essi
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :