Pomoc w opisie otworu. Pół zacienionego otworu co to oznacza.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
Pomoc w opisie otworu. Pół zacienionego otworu co to oznacza.
Witam wszystkich, potrzebuję pomocy w rozszyfrowaniu opisu otworu. Poniżej przesyłam zdjęcie. Nie wiem co oznacza połowa zamalowanego otworu. Znam podstawy rysunku technicznego. Mam nawet książkę "Rysunek techniczny maszynowy" ale nie znalazłem tam takiego czegoś.
Jak dla mnie to sa zwykłe otwory opd śrubę m16 ale nie mam pewności. Czy ktoś może rozwiać moje wątpliwości?
Jak dla mnie to sa zwykłe otwory opd śrubę m16 ale nie mam pewności. Czy ktoś może rozwiać moje wątpliwości?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Pomoc w opisie otworu. Pół zacienionego otworu co to oznacza.
Co niby takiego mogło by to być? Pytam z ciekawości?
Bez zaglądania do norm a bazując tylko na doświadczeniu jest to po prostu zaznaczenie tego samego typu otworu na rysunku. Często się zdarza, że występują w detalu otwory różne o zbliżonych średnicach i wtedy, żeby ułatwić identyfikację są one kolorowane wewnątrz połówkami czy ćwiartkami. Wtedy średnicę podaje się tylko przy jednym otworze a położenie reszty łatwo się identyfikuje (bo jak będą otwory fi10 obok fi11 to rozpoznanie tego z proporcji może być trudne) plus dodatkowa tabelka z opisem średnic. A jeśli ktoś w programie ma ustawione opcje takiego zaznaczania, to pokoloruje również gdy będą tylko otwory jednego typu. Jeśli nie ma tabelki na rysunku (np, że jest inna tolerancja średnicy) to pewnie to niczego więcej nie oznacza.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
CFA pisze:jest to po prostu zaznaczenie tego samego typu otworu na rysunku
Dokładnie.
Nie musi być tabelka
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
A ja trochę namieszam. Wygląda na połączenie heba z dwoma kątownikami poprzez nitowanie. Symbol pasuje do oznaczenia nitu 16mm, tylko ten opis M trochę nie pasuje.

Tak czy siak wygląda, że mają być 2 fi 17.

Tak czy siak wygląda, że mają być 2 fi 17.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pytałem u źródła i okazuje się że to są rysunki z jakiejś zagranicznej firmy. Na rysunku nie było żadnych norm ani innych oznaczeń.
Konkretnie na tym rysunku chodzi o osiowość i jednakowy rozmiar otworów pod śruby M16. Jest to HEB pod jakąś małą suwniczke a kątowniki to są zwykłe ograniczniki.
Jeszcze raz dziękuję za zaangażowanie. Pozdrawiam.
Konkretnie na tym rysunku chodzi o osiowość i jednakowy rozmiar otworów pod śruby M16. Jest to HEB pod jakąś małą suwniczke a kątowniki to są zwykłe ograniczniki.
Jeszcze raz dziękuję za zaangażowanie. Pozdrawiam.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
HEB200 to dwuteownik szerokostopowy gdzie ścianka łącznika ma 9 mm.
L100x10 to kątownik równoramienny o grubości ścianki 10 mm.
Oznaczenie otworu przez zamalowanie połowy okręgu - nie jest w żaden sposób znormalizowanym oznaczeniem, to inwencja autora bardzo rzadko ale czasem stosowana jak koledzy wcześniej wspomnieli dla grupy tych samych otworów.
Otwory fi17 są poprawne dla połączenia gwintowanego skręcanego typu śruba-podkładka-nakrętka o rozmiarze M16, wg mnie takie oznaczenie na rysunku wprowadza zamieszanie ponieważ można pomyśleć że w dwuteowniku lub w kątowniku jest otwór gwintowany (połączenie skręcanie bez użycia nakrętki) ale nie można go tu zastosować z uwagi na wytrzymałość połączenia gwintowanego (zbyt małe grubości ścianki jak dla M16).
Swoją droga dziwny ten rysunek ... ni to złożenie, ni to detaliczny (brak elementów złącznych), do tego na co te całe wymiarowanie skoro kątownik nie został spozycjonowany względem dwuteownika - chyba że mamy się domyślać że jest w osi.
L100x10 to kątownik równoramienny o grubości ścianki 10 mm.
Oznaczenie otworu przez zamalowanie połowy okręgu - nie jest w żaden sposób znormalizowanym oznaczeniem, to inwencja autora bardzo rzadko ale czasem stosowana jak koledzy wcześniej wspomnieli dla grupy tych samych otworów.
Otwory fi17 są poprawne dla połączenia gwintowanego skręcanego typu śruba-podkładka-nakrętka o rozmiarze M16, wg mnie takie oznaczenie na rysunku wprowadza zamieszanie ponieważ można pomyśleć że w dwuteowniku lub w kątowniku jest otwór gwintowany (połączenie skręcanie bez użycia nakrętki) ale nie można go tu zastosować z uwagi na wytrzymałość połączenia gwintowanego (zbyt małe grubości ścianki jak dla M16).
Swoją droga dziwny ten rysunek ... ni to złożenie, ni to detaliczny (brak elementów złącznych), do tego na co te całe wymiarowanie skoro kątownik nie został spozycjonowany względem dwuteownika - chyba że mamy się domyślać że jest w osi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Niektórzy nie zmarnują żadnej okazji żeby wyjść ******...
Dwa posty wyżej jest informacja, że TO JEST NORMA DIN 407.
Trochę archaiczna, bo z 1948 roku, ale jak widać nadal stosowana...
Ostatnio zmieniony 31 lip 2023, 17:13 przez WZÓR, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Treść posta zgłoszona przez forumowicza adadur
Powód: Treść posta zgłoszona przez forumowicza adadur