Szczęki do uchwytu tokarskiego - przerobienie na lewe/prawe

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

maciek95k
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Re: Szczęki do uchwytu tokarskiego - przerobienie na lewe/prawe

Post napisał: maciek95k » 07 cze 2023, 20:05

Wemibo pisze: Mam nadzieję, że za tak niską cenę nie idzie równie niska jakość (ale to dla amatora).

Życzę Ci żeby trafił Ci się jakiś spoko egzemplarz ale nie mam dobrych doświadczeń z tą "marką". Kupowałem od nich stoły uchylne do frezarki i są tragiczne. Odlewy objechane szlifierką i tyle. No ale zobaczymy co będzie w przypadku uchwytów.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: RomanJ4 » 07 cze 2023, 21:01

Wiem, że niektórzy koledzy na "żółte" wyroby jakie by nie były mają alergię, ale nie wszystko złoto co się świeci, i nie wszystko co żółte to g...no...
pavyan pisze:2. szerokie powierzchnie "chwytowe" tychże szczęk, powodujące że nie zaciśnie się w nich nic poniżej średnicy 4mm (a w tej 160-ce może nawet 5mm).

Owszem moja 200-tka ma dość szerokie zęby,
Obrazek

i prześwit przy zaciśniętych ok 4,3mm,
Obrazek Obrazek

ale bisonowska 200-tka też wcale nie takie ostre, i cieniutkiego nie złapie,
Obrazek,
https://alle gro.pl/oferta/szczeki-jednolite-uchwytu-tokarskiego-200-bison-6676130614
co ma pewne znaczenie przy cięciu albo ciężkim skrawaniu miękkiego materiału, gdzie "ostre" pod wpływem sił i drgań wgniatają się w materiał luzując zacisk... :wink:
Średnicy 3,5 milimetra nie chwyta np. uchwyt 125mm, który jest przy "pomocniczej" żółtej tokareczce, którą mamy w podręcznym warsztaciku w pracy.
Tyle lat miałem 125-tkę, aż poszedłem zobaczyć..
Obrazek Obrazek
fazki jak fazki, i tak lepiej cienki plasterek złapać w zataczane,
Obrazek
prześwit ≈⌀1,9mm (na fazkach!), wiertło ⌀1,88mm w zaciśnięte nie wchodzi,
Obrazek Obrazek
a ⌀1,77mm już tak,
Obrazek

Musieli chyba ten wasz współużytkownicy nieźle "szanować", że ⌀3,5 nie łapał... :wink:
koala.g pisze:pavyan pisze: ↑
W tych wszystkich żółtych precyzyjnych uchwytach najbardziej "podobają" :twisted: mi się dwie rzeczy:
1. "precyzyjne" szlify wszystkich krawędzi szczęk
Gość robi z reki szlif bieżni łożysk....

Nie porównujcie pakistańskich czy hinduskich półdomowych garażowych warsztatów wytwarzających różne "fabryczne" części(nawet tłoki do silników ciężarówek czy rozruszniki) do dalekowschodnich wytwórni narzędzi skrawających, jak SANOU(SAN OU - http://en.sanouchuck.com/english/company.asp, http://en.sanouchuck.com/english/index.asp) czy hinduska SOBA Engineering Tools, bo to dwa różne światy... Owszem, nie jest to może najwyższa półka, ale i cena do Bisona, Tokiwy czy RÖHMA ma się nijak, a dla amatorskiego zastosowania wystarczy...
pozdrawiam,
Roman

maciek95k
Posty w temacie: 2

Post napisał: maciek95k » 07 cze 2023, 21:34

RomanJ4 pisze:Wiem, że niektórzy koledzy na "żółte" wyroby jakie by nie były mają alergię, ale nie wszystko złoto co się świeci, i nie wszystko co żółte to g...no...

To Ja nie z tych co mają alergię. Mam mnóstwo chińskich rzeczy które za ułamek ceny "markowych" produktów (a w rzeczywistości produktów z tej samej fabryki tylko brandowanych) robią dokładnie to samo.
Nawet miałem kiedyś chiński uchwyt tokarski który był bardzo przyzwoity. Mam go do dzisiaj ale po 10 latach pracy to już tylko do obróbki zgrubnej : )
Niestety produkty marki Vevor u mnie się nie sprawdziły i mój post tyczył się tylko tej marki. Uchwytu nie miałem więc zobaczymy co Kolega napisze jak przyjdzie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Wemibo
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Wemibo » 13 cze 2023, 08:13

Witam
Uchwyt dotarł, wygląda OK, na tą chwilę muszę przetoczyć zabierak i niewykluczone że nowe dziury, bo założony na chwilę źle był wycentrowany.
Cóż więcej powiedzieć :) Oczywiście, gdyby z nim było coś nie ta, gdyby nie mi nie pasował, zawsze mogę odesłać Bezosowi i już.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”