Czujnik indukcyjny PNP
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Re: Czujnik indukcyjny PNP
Sądzę że masz tam tylko plus zasilania.
Druga strona leci do wejścia CSMIO. I tam jest co najwyżej jakiś pull-down (kilka kΩ).
To da za mało prądu żeby zasilić te czujniki (mimo że są 2-przewodowe).
Nie obejdzie się bez przeróbek, a tych przecież nie chcesz robić.
Wniosek: nie możesz użyć tych czujników jakie wybrałeś. Trzeba Ci zwykłe czujniki mechaniczne (ze stykami zwiernymi).
Druga strona leci do wejścia CSMIO. I tam jest co najwyżej jakiś pull-down (kilka kΩ).
To da za mało prądu żeby zasilić te czujniki (mimo że są 2-przewodowe).
Nie obejdzie się bez przeróbek, a tych przecież nie chcesz robić.
Wniosek: nie możesz użyć tych czujników jakie wybrałeś. Trzeba Ci zwykłe czujniki mechaniczne (ze stykami zwiernymi).
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
a mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć w dwóch kwestiach?
Zrobiłem regulator prędkości posuwu osi XYZ /nie działa, mimo że jest dobrze podpięty/, to jest w module analogowym CS MIO, jak włożę wtyczkę do tego gniazda z czujnikiem zbliżeniowym /3piny/ - działa.
1. Czy mógłbym to gniazdo wykorzystać? mogę się obejść bez regulacji posuwu
2. Czy można to gniazdo nr 5 /zasilanie/ w jakikolwiek sposób wykorzystać? czy można np wyprowadzić drugi przewód z tego gniazda z pozycji nr5 do jakiegoś zasilenie czujników zbliżeniowych?
Zrobiłem regulator prędkości posuwu osi XYZ /nie działa, mimo że jest dobrze podpięty/, to jest w module analogowym CS MIO, jak włożę wtyczkę do tego gniazda z czujnikiem zbliżeniowym /3piny/ - działa.
1. Czy mógłbym to gniazdo wykorzystać? mogę się obejść bez regulacji posuwu
2. Czy można to gniazdo nr 5 /zasilanie/ w jakikolwiek sposób wykorzystać? czy można np wyprowadzić drugi przewód z tego gniazda z pozycji nr5 do jakiegoś zasilenie czujników zbliżeniowych?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Nie, zostaw wejścia analogowe w spokoju. We znajdź problem regulacji posuwu.
Na krańcówki zastosuj mechaniczne lub zbliżeniowe ale musisz dodatkowo pociągnąć przewód z masą.
Na krańcówki zastosuj mechaniczne lub zbliżeniowe ale musisz dodatkowo pociągnąć przewód z masą.
-
Nie dam se rady z tymi zbliżeniowymi, kombinowałem z tym gniazdem co mam już wbudowane, czyli 2 pinowym, podpinałem na różne sposoby tylko dw przewody z czujnika indukcyjnego /ma 3 przewody/ ale nic
dobra, dzieki Wszystkim
dobra, dzieki Wszystkim
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Te wszystkie Twoje testy podłączenia nieodpowiednich czujników do złącza 2-pinowego były o wiele bardziej czasochłonne i ryzykowne niż zmiana złącza na 3-pinowe.
No ale jak się uparłeś żeby nie wymieniać złącza to nic Ci nie poradzimy.
No ale jak się uparłeś żeby nie wymieniać złącza to nic Ci nie poradzimy.
-
cały czas chce wymienić na trzy piny, ale nie wiem gdzie to podpiąć, dlatego kombinuję żeby wykorzystać to co jest. NIECH MI TYLKO KTOS PODPOWIE GDZIE TE TRZY KABLE WSADZIĆ, ale tak łopatologicznie, prześle wszystkie zdjęcia które w tym pomogą
-
Sorry, trochę się pomyliłem, mam dwa gniazda HOME oś A i HOME oś XYZ
-HOME oś A - DZIAŁA - 1 przewód pod zasilaniem, 2 przewód pod nr 5 a trzevi połączony z jakimś czarnym i wpięty w gniazdo, chyba 0V /zdjęcie/
natomiast HOME xyz - gość mi dał gniazdo 4 pinowe - 1 przewód pod zasilanie, 2,3,4 - kolejno pod gniazda nr 2,3,4
teraz sam się zastanawiam czy to pod indukcyjne czy pod zwykłe krańcówki. Pisałem do gościa, nie wiem czy mi w ogóle odpisze...
ale jak robił to mu pisałem że chciałbym bazowanie xyx pod czujnik indukcyjny i pytałem czy nie ma możliwości z ewentualnie zwykłymi krańcówkami, to mi wpakował 4 pinowe gniazdo
https://zapodaj.net/4e38e5f67dc7c.jpg.html
-HOME oś A - DZIAŁA - 1 przewód pod zasilaniem, 2 przewód pod nr 5 a trzevi połączony z jakimś czarnym i wpięty w gniazdo, chyba 0V /zdjęcie/
natomiast HOME xyz - gość mi dał gniazdo 4 pinowe - 1 przewód pod zasilanie, 2,3,4 - kolejno pod gniazda nr 2,3,4
teraz sam się zastanawiam czy to pod indukcyjne czy pod zwykłe krańcówki. Pisałem do gościa, nie wiem czy mi w ogóle odpisze...
ale jak robił to mu pisałem że chciałbym bazowanie xyx pod czujnik indukcyjny i pytałem czy nie ma możliwości z ewentualnie zwykłymi krańcówkami, to mi wpakował 4 pinowe gniazdo
https://zapodaj.net/4e38e5f67dc7c.jpg.html