Przebranżowienie na CNC

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
sasal
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Przebranżowienie na CNC

Post napisał: sasal » 15 kwie 2023, 03:35

Cześć

Myślę, że z reguły te przebranżowienia działają w drugą stronę - mianowicie przychodzę z IT :) - mimo wszystko, chciałbym prosić o jakąś opinię, pomoc, poradę.

Kilka lat temu pracowałem jako operator obrabiarek, bardzo proste detale, w zasadzie głównie klikałem start, stop, trochę zainteresowałem się tematem programowania i bawiłem się w jakimś symulatorze, coś tam czasem poklikałem na maszynie w pracy, przeczytałem jakąś książkę o CNC, już nie pamiętam tytułu, ale jedna z tych popularnych dla studentów mechaniki. Zdarzyło się popatrzeć na DTRkę maszyn, generalnie interesowałem się tym co robię.

Planowałem karierę jako konstruktor, jakieś Niemcy itp, ale poszedłem na studia informatyczne... to był chyba duży błąd. Programowanie jest fajne i pewnie będę klepał kod do końca życia, ale .. znalazłem pracę jako programista, przyszedł kryzys, poleciałem, bo miałem najkrótszy staż w firmie i aktualnie nie mogę znaleźć pracy, nawet zakładając dojazdy po kilkaset kilometrów. IT to żadne eldorado, na jedno miejsce jest po kilkaset osób, dostanie pracy to kwestia farta a nie umiejętności. Teraz, by znaleźć jakiekolwiek zatrudnienie muszę wyrzucać studia i doświadczenie jako programista z CV, bo nawet na taśmę nikt mnie nie chce wziąć :)

Chciałbym się cofnąć do poprzednich planów, bogatszy o pewne umiejętności i doświadczenia.
Przyszło mi na myśl, by dokończyć studia informatyczne i pójść na AGH na mechanikę zaocznie i spróbować znaleźć jakąś ciekawą pracę. Tutaj nasuwa mi się na myśl kilka kwestii
- przede wszystkim czy w przemyśle też tak mocno widać ten kryzys? jakie są przewidywania?
- co sądzicie o możliwościach połączenia umiejętności programistycznych z mechaniką? Język programowania nie ma dla mnie znaczenia, dowolny - rozmawiałem z osobą z pewnej firmy, która miała w fabryce projekt, przewidujący np.przesyłanie zmiennych za pośrednictwem przeglądarki do obrabiarek, czy takie projekty są powszechne? Trudno znaleźć firmę, która chciałaby tworzyć jakieś projekty łączące IT-zagadnienia mechaniczne?
- czy Niemcy chętnie zatrudniają inżynierów z Polski?

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Re: Przebranżowienie na CNC

Post napisał: bartuss1 » 15 kwie 2023, 07:53

To może sie zajmij robotyką, bo cnc to dzisiaj nic nadzwyczajnego, no moze jedynie tyle, że można sobie jakies elementy wykonać do zbudowania czegoś tam. W firmie usługowej postawią cię przy masynie i bediesz napieprzał co chwila coś innego, za pare zł.
Dzisiejszy operator to facet po szkole zawodowej.
No wcale ne widać tego kryzysu - zero zleceń hhe. A polączenie programowania z mechaniką to słowo klucz, reszta to przecietność. Ale mowa tu o programowaniu typowo it a nie cnc. Trzeba sie tylko wykazać swego rodzaju kreatywnoscią.
Niemcy chetnie zatrudniają do czarnej roboty, uznanie kwalifikacji trwa tam wieki, daruj sobie. Mało to panstw na swiecie jest, gdzie można zawojować?
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 15 kwie 2023, 20:31

sasal pisze:
15 kwie 2023, 03:35
aktualnie nie mogę znaleźć pracy, nawet zakładając dojazdy po kilkaset kilometrów. IT to żadne eldorado, na jedno miejsce jest po kilkaset osób, dostanie pracy to kwestia farta a nie umiejętności.
Coś to nie bardzo do rzeczywistości pasuje.
Gdzie ty tej pracy szukasz? A może mierzysz w zbyt wysoką stawkę? Jakie masz doświadczenie?
Generalnie ja nie zauważyłem, aby ze zmianą pracy w IT (a w tej branży pracuję) był jakikolwiek problem. Wręcz przeciwnie, konstruktorzy muszą oganiać się od ofert.
Ile lat masz doświadczenia? Jakie umiejętności?
CNC to też ciekawy kawałek chleba ale skoro jak sam mówisz, programowanie jest fajne, to nie wiem czy warto się cofać.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 16 kwie 2023, 10:40

sasal pisze:
ale poszedłem na studia informatyczne... to był chyba duży błąd
A to dziwne, znam osobiście firmę, która dobremu informatykowi jest w stanie zapłacić naprawdę duże pieniądze. Co jest twoją specjalnością? Bazy danych? Systemy zarządzania produkcją? Sieci? Jakie masz certyfikaty (cisco?) i na jakim poziomie? Oczywiście, jako informatyk, angielski masz na poziomie komunikatywnym.

Masz jakiekolwiek referencje? Jakiś ślad? Swój program w sklepie androida, czy coś podobnego? Co możesz wpisać w CV, oprócz ukończonych studiów?
sasal pisze:
- co sądzicie o możliwościach połączenia umiejętności programistycznych z mechaniką?
To nie jest czasem element robotyki?
sasal pisze:
- czy Niemcy chętnie zatrudniają inżynierów z Polski?
A to ci z własnego doświadczenia odpowiem. Oczywiście, że tak. Warunek - pozytywnie przeprowadzona rozmowa kwalifikacyjna. Acha, oczywiście rozmowa kwalifikacyjna zawsze jest w języku tubylców i tu przydałby się niemiecki na poziomie przynajmniej B2. W niemieckich firmach pracuje naprawdę dużo polaków. Przeszukaj https://www.get-in-it.de/jobsuche czy podobne miejsca. Może zdecydujesz się gdzieś Bewerbung wysłać?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”