https://www.pikocnc.com/download/UserManual.pdf
kilka pytań laika
ogólne zasady używania pikocnc
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Re: kilka pytań laika
Teraz piszesz o manualu na cd?tuxcnc pisze:A co wspólnego ma zdrowie psychiczne z posiadaniem napędu CD (DVD)?
Owszem, w moim najnowszym laptopie producent nie przewidział takiego napędu, ale można mieć zewnętrzny na USB.
W starszych laptopach i blaszakach mam.
W ostateczności można mieć znajomego który ma i sobie płytę przegrać na pendrajwa.
Natomiast dołączenie do urządzenia odpowiednio opisanej płyty na CD/DVD ma takie zalety, że praktycznie nie zmienia ani ceny ani zysku producenta, a nabywca nawet jeśli nie ma na czym przeczytać, to przynajmniej wie że instrukcję dostał, więc ona istnieje....

Dziwne że nie odpisałeś swoim stylem: "Jak jesteś debilem który instrukcji znaleźć nie potrafi, nie zabieraj się za to oprogramowanie, itp..."
Krak.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Pisząc co mógłbym zrobić ale nie zrobiłem, przekraczasz granice dla ludzi inteligentnych i kulturalnych nieprzekraczalne...
A co do instrukcji na CD/DVD, to jest moja prywatna opinia, ani ja nie muszę się z niej tłumaczyć, ani nikt nie musi się z nią zgadzać.
EOT.
W ustawieniach osi, w polu BAZOWANIE jest taka opcja ZJAZD. Tam wpisujesz daną wartość, przykładowo punt 0 na osi X chcesz mieć w rogu stołu, a krańcówkę zainstalowaną masz 20mm dalej, to wpisujesz w polu POZYCJA -20 mm, a w polu ZJAZD 20 mm. Tym sposobem możesz określić dokładne położenie w jakim ma zatrzymać się wrzeciono po bazowaniu.
No chyba że chodzi Ci o 0 materiału. W takim przypadku otwierając w CAM'ie plik STL z projektem, w lewym dolnym rogu okienka które się pokaże, jest opcja przesunięcie. No i wpisana wartość daje odstęp X/Y obiektu od lewego dolnego rogu materiału. Mam nadzieję, że pomogłem.
No chyba że chodzi Ci o 0 materiału. W takim przypadku otwierając w CAM'ie plik STL z projektem, w lewym dolnym rogu okienka które się pokaże, jest opcja przesunięcie. No i wpisana wartość daje odstęp X/Y obiektu od lewego dolnego rogu materiału. Mam nadzieję, że pomogłem.
Kto pyta, nie błądzi.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 17
Ok. znalazłem ten opis:
w sumie bardzo fany, ale nadal kilka rzeczy mi w tym brakuje.
1. bazowanie: jak to się w ogóle robi?
chodzi mi o zapis tego bazowania, np. ustawiam sobie center i dx=2.2mm, dy = 1mm, dz = 15mm,
i chcę to sobie zapisać, aby potem używać wielokrotnie - jak to zrobić?
2. w opisie jest: Koordynaty maszynowe ustalane są podczas bazowania maszyny i użytkownik nigdy nie
powinien zmieniać ich ręcznie !
niby dlaczego nie powinien zmieniać - co to w ogóle jest?
jakieś hadwerowe odczyty zapewne... zatem jeśli są błędne to mam naprawić maszynę - np. przesunąć fizycznie całą konstrukcję względem freza, zamiast to zmienić - tak?
3. nie ma chyba nic o ustawianiu limitów prędkości, np. maszyna ma posuw do 60000mm/s, a te +/-10% jest zablokowane na 8000mm/s.
w sumie bardzo fany, ale nadal kilka rzeczy mi w tym brakuje.
1. bazowanie: jak to się w ogóle robi?
chodzi mi o zapis tego bazowania, np. ustawiam sobie center i dx=2.2mm, dy = 1mm, dz = 15mm,
i chcę to sobie zapisać, aby potem używać wielokrotnie - jak to zrobić?
2. w opisie jest: Koordynaty maszynowe ustalane są podczas bazowania maszyny i użytkownik nigdy nie
powinien zmieniać ich ręcznie !
niby dlaczego nie powinien zmieniać - co to w ogóle jest?
jakieś hadwerowe odczyty zapewne... zatem jeśli są błędne to mam naprawić maszynę - np. przesunąć fizycznie całą konstrukcję względem freza, zamiast to zmienić - tak?
3. nie ma chyba nic o ustawianiu limitów prędkości, np. maszyna ma posuw do 60000mm/s, a te +/-10% jest zablokowane na 8000mm/s.
-
- Posty w temacie: 7
Sam sobie odpowiedziałeś - nie powinieneś zmieniać, bo nie wiesz co to jest i do czego służy.
Współrzędne maszynowe ustala producent maszyny i użytkownik może z nich korzystać (jeśli umie), ale zmieniać nie powinien, bo i nie ma takiej potrzeby.
Od narzędzi i materiału są offsety, czyli różnice pomiędzy współrzędnymi maszynowymi i używanymi do danej operacji.
Offsety można i trzeba sobie zmieniać, bo właśnie po to je wymyślono.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
Czytasz w ogóle odpowiedzi użytkowników ? Ten link dawnoo dostałeś od dwóch osób , odpowiedź na 3 pytanie też jestalsor pisze: ↑11 kwie 2023, 18:44Ok. znalazłem ten opis:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 17
OK. Ale ta maszyna skacze wyraźnie (albo czujnik raczej), znaczy widzę że co jakiś czas te pozycje 'zerowe' się zmieniają,tuxcnc pisze: ↑11 kwie 2023, 18:59Sam sobie odpowiedziałeś - nie powinieneś zmieniać, bo nie wiesz co to jest i do czego służy.
Współrzędne maszynowe ustala producent maszyny i użytkownik może z nich korzystać (jeśli umie), ale zmieniać nie powinien, bo i nie ma takiej potrzeby.
Od narzędzi i materiału są offsety, czyli różnice pomiędzy współrzędnymi maszynowymi i używanymi do danej operacji.
Offsety można i trzeba sobie zmieniać, bo właśnie po to je wymyślono.
co wyraźnie widać na produktach, które mają przesunięcia i niekiedy są do wyrzucenia z tego powodu.
Nie wiem... może to od pogody zależy, albo aktywności słonecznej: pola magnetyczne i te sprawy...
Poza tym: jeśli tego nie wolno zmieniać, no to należy to zamrozić programowo - blokada edycji.
-
- Posty w temacie: 4
alsor pisze:Poza tym: jeśli tego nie wolno zmieniać, no to należy to zamrozić programowo - blokada edycji.
Wolno zmieniać, ale przeważnie nie ma takiej potrzeby. Można w ten sposób np. obejść softlimity (chociaż są i inne, prawdopodobnie lepsze). Ogólnie te współrzędne nie powinny Cię w ogóle interesować.