jak centrowac uchwyt tokarski ?
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Witam. Może ktoś opisze jak się szlifuje szczęki. W mojej małej chince mam bicie tarczy (równoległe i prostopadłe do osi obrotu) i korpusu uchwytu ok. 0,01mm, ale wałek precyzyjny w szczękach "lata" 0,07 mmm tuż przy uchwycie, a dalej jeszcze więcej
. Uchwyt oczywiście też chiński fi 80 "FUERDA". Praktycznie nie używany. Tarcza i uchwyt są spasowane i praktycznie nie ma możliwości przesuwania go tak jak na filmie. Muszę coś z tym uchwytem zrobić, albo kupić inny....[/fade]

Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Dzięki za pomoc i potwierdzenie moich przypuszczeń. Sam też doszedłem do tego wniosku. Ale jak zajmę się tym tematem to chcę go doprowadzić do końca. A mój uchwyt też jest podejrzany. Mam wyraźne maksimum wychylenia przy jednej ze szczęk. Oczywiście jeżeli po delikatnym przetoczeniu tarczy i ustawieniu jej na "0" problem ustąpi to mu odpuszczę. Ale jeżeli nie to chciałbym wiedzieć co robić dalej.
[ Dodano: 2008-10-19, 15:16 ]
Jeszcze jedno pytanie, może dla wszystkich oczywiste..
. Co oznacza "przeszlifować"..
) ??
[ Dodano: 2008-10-19, 15:16 ]
Jeszcze jedno pytanie, może dla wszystkich oczywiste..

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Ja miałem podobną przyczynę bicia zamocowanego przedmiotu, szlifowanie zabieraka bez poprawy szczęk bez poprawy,bo spirala w uchwycie była wyrobiona i wyraźnie jedna szczęka spóźniała się z dociskiem i nie pomogły żadne zabieg a spirali dostać nie mogłem kupiłem nowy uchwyt. Jeszcze nie spasowałem bo miałem 125mm a kupiłem 130mm ,inny zamek i rozstaw śrub mocujących inne.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Cały dowcip polega na tym że musisz to zrobić na tokarce i kwestią jest tylko to czy bedziesz to szlifował(polecane) czy przetaczał. Widzę że nie za bardzo kumasz to lepiej spróbuj to przetoczyć. Podpowiem tylko że dobrze do takiej operacji jest zablokować suport(z pewnością jest w saniach suportu śruba do blokady). Poza tym wiecej inwencji i samodzielności