Czy ekran dotykowy w maszynach CNC ma sens?

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23

Re: Czy ekran dotykowy w maszynach CNC ma sens?

Post napisał: tuxcnc » 10 lut 2023, 13:42

tristar0 pisze:
10 lut 2023, 13:27
tux ty nie tłumacz po co i jaki cel po prostu zrób opis krok po kroku jak wszystko zainstalować i tyle
Ale co tu pisać?
W Mach3 nie pomogę, bo nie używam.
W Linuxcnc trzeba z Axis przejść na Gmoccapy.
I to wszystko na ten temat.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 10 lut 2023, 13:55

Bo to jest ciągle źle zadane pytanie.
Pytanie powinno być raczej: W jakiego typu maszynach CNC ekran dotykowy ma sens?
Nie wszędzie się sprawdzi, nie każdemu jest to wygodne.
Tak czy siak są maszyny, są obróbki które wymagają łatwego dostępu do podstawowych przycisków, start, stop, pauza.
Jeden powie, że mu przyciski nie są potrzebne, wystarczy mu klawiatura lub ekran dotykowy. I pewnie tak jest.
Ale są maszyny, są rodzaje obróbki, że czasem przycisk pauza dostępny łatwo ratuje detal, maszynę czy narzędzie, a czasem nawet jajca.
Jeden powie, że wędka nie ma sensu. A jeszcze w dodatku bezprzewodowa? A jak ktoś ma kilkumetrowy ploter, to jak ma sobie zero ustawić? Jak ma sobie cyklicznie puszczać program, biegając od stanowiska po detal? Pewnie, że można klawiaturę bezprzewodową, ale można łatwiej wędką.
Są takie i inne zastosowania, bez sensu się spierać co jest potrzebne i dobre a co nie, nie podając o jaki typ maszyny chodzi.
Ogólnie nie ma dobrej odpowiedzi.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22

Post napisał: tristar0 » 10 lut 2023, 14:02

tuxcnc pisze:W Linuxcnc trzeba z Axis przejść na Gmoccapy.
I to wszystko na ten temat.
no to zrób na linuxa wkońcu to ogarniasz a przy okazji ja skorzystam i wszyscy młodzi dla których to czarna magia, bo wychowani na win7 cz 10.

Dodane 5 minuty 1 sekunda:
drzasiek90 pisze:Pytanie powinno być raczej: W jakiego typu maszynach CNC ekran dotykowy ma sens
raczej pytanie powinno brzmieć czy do tokarki mogę używać dotyk ? skoro tak to niech próbują a nie zaraz negować bo to czy tamto ,niech kto chce spróbuje jak z samym linuxem lub machem jeden woli to inny tamto a trzeci weźmie cnc 2 step, i też będzie zadowolony .

Dodane 3 minuty 1 sekunda:
wg mnie gdy ludzie pytają i gmerają w temacie to zawsze to jest lepsze jak bezmyślne siedzenie w smartfonie i być takim zombi bezwładnym i bezmyślnym.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

Autor tematu
lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: lepi » 10 lut 2023, 14:11

Filmików kręcił nie zamierzam ale mogę opisać jak korzystam z interfejsów w trakcie pracy na tokarce i frezarce. Frezarka mała nie biegam wokół.

Start maszyny, bazowanie, zerowanie i takie tam załatwia mi ekran dotykowy. Łapy jeszcze czyste 😀 jakieś prace konserwacyjne czy uzbrajanie magazynu też dotyk. Generalnie wszystkie mało używane funkcje najprościej tam wsadzić.
Namierzanie detalu, imadeł czyli prace przygotowawcze do obróbki danego detalu to zadajnik MPG.
Praca w serii to wyłącznie fizyczne przyciski. Chłodziwo, start, pauza, nawet obrót głowicy by zdjąć wióry jak trzeba.
No i zostaje klawiatura z myszką. Jeśli trzeba edytować program jest niezastąpiona. Nie używam klawiatury ekranowej.

Według mnie dla każdego interfejsu można znaleźć zastosowanie. Oczywiście wszystko można zrobić przy użyciu samej klawiatury. Jeśli ktoś uważa, że tak mu łatwiej i wie o czym mówi bo próbował innych sposobów to można jedynie przyjąć to do wiadomości bez osądzania.

bdgr
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: bdgr » 10 lut 2023, 14:15

lepi pisze:
10 lut 2023, 14:11
Praca w serii to wyłącznie fizyczne przyciski. Chłodziwo, start, pauza, nawet obrót głowicy by zdjąć wióry jak trzeba.
A może pokażesz jaki panel z dotykiem i fizycznymi przyciskami wymodziłeś?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 10 lut 2023, 14:19

Pozwoliłem sobie podkraść film z naszego forum:
Doskonale na nim widać jak to działa i dlaczego nie należy używać Axis (malutkie i źle rozmieszczone "przyciski").
Natomiast co do Gmoocapy, to jest sporo dobrej dokumentacji i nie ma sensu tworzyć jej od nowa.
https://linuxcnc.org/docs/html/gui/gmoccapy.html
Gmoccapy jest dostępne w przykładowych konfiguracjach, i co najważniejsze, daje się obsługiwać myszą, więc można popróbować bez kupowania monitora dotykowego (samo dotykanie ekranu palcem można sobie wyobrazić, bo każdy przecież ma smartfona i wie jak to się robi).
Nie wiem jak jest na Wheezy, bo od lat nie używam.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 10 lut 2023, 14:26

lepi pisze:Filmików kręcił nie zamierzam ale mogę opisać jak korzystam z interfejsów w trakcie pracy na tokarce i frezarce
i jest coś optymistycznego , to nie wystarczy tego czy tamtego nie rób bo to źle albo nie po mojemu ,czemu każdy chcący sam wypróbować ma na samym początku być zniechęcany , no niech robią ,przerabiają zmieniają z Axis przejść na Gmoccapy a nie stać w niby utartych schematach przez starych pryków ,choć już wiekiem też jestem stary pryk ale wciąż ciekawy świata ,a młodzi może nie wszyscy ale też chyba na forum jest ich sporo którzy budują cudeńka i wcale nie chwalą się nimi na forum .

Dodane 3 minuty 33 sekundy:
Sam byłem sceptykiem co do linuxcnc ale bez jakiś większych oporów spróbowałem a co mi szkodzi i co? linux sam w sobie gdyby nie upierdliwe instalowanie sterowników bija na głowę windowsy.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 10 lut 2023, 14:32

tristar0 pisze:
10 lut 2023, 14:26
gdyby nie upierdliwe instalowanie sterowników
W najnowszych dystrybucjach nie trzeba instalować sterowników, no chyba że sprzęt jest naprawdę egzotyczny.
Dawałem w dziale Linuxcnc link do najnowszego obrazu instalacyjnego na Debian Bookworm...

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 10 lut 2023, 14:38

Ja tam jeszcze w wersji 2.7.14 jestem wiec co ja tam się znam .Ale już się go nie boję :P

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 10 lut 2023, 14:47

tristar0 pisze:
10 lut 2023, 14:38
Ja tam jeszcze w wersji 2.7.14 jestem wiec co ja tam się znam .Ale już się go nie boję :P
W Linuksach rzeczą absolutnie naturalną jest równoległe instalowanie wielu systemów operacyjnych, a jedynym ograniczeniem jest wielkość dysku (W komputerze z BIOS Linux uruchomi się także z partycji logicznej).
Jak się już nie boisz, to sobie doinstaluj coś nowszego.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”