RadekWinczewski pisze: ↑28 sty 2023, 18:24
Czytałem ze norweska firma promowa zakazała przewożenia aut elektrycznych, hybrydowych i na wodór.
A żeby było ciekawiej, zabronili tego na promie hybrydowym, który sam ma ogromne baterie, ponad 85 ton i zasilany jest skroplonym gazem ziemnym. Może dlatego, że na promie jest ogromny zapas gazu i wielkie akumulatory ten przewoźnik podjął decyzję o ograniczeniu ryzyka? Acha, akumulatory promu są specjalnie oddzielone od reszty. Prawdopodobnie w czasie pożaru jest możliwość zalania ich po prostu wodą, żeby schłodzić, choć takich szczegółów technicznych się nie ujawnia.
Przy czym firma TT-Line pływająca między Szwecją, Litwą, Polską i Niemcami, montuje Wallboxy, czyli idzie w drugą stronę. Może mają lepsze możliwości gaszenia?
IMPULS3 pisze: ↑28 sty 2023, 18:52
W Lublinie to się nazywa TROLEJBUS i działa od dziesiatek lat.
No widzisz i nie ma problemu, żeby takie druty rozciągnąć od Zgorzelca do Bazylei, a pewnie i dalej. A że przepięcie ciągnika siodłowego to nie problem, to polskie tablice na ciężarówkach w zachodniej Europie znikną.
A w Polsce? W sumie czemu od Zgorzelca, jak można od Lublina, gdzie początek już jest?
IMPULS3 pisze: ↑28 sty 2023, 20:13
A swoją drogą Jasio cały świat zwiedził a w Polsce nie widział?
Boję się jechać do Lublina!
IMPULS3 pisze: ↑28 sty 2023, 21:10
kamar pisze:To dlaczego jedynie w Luksemburgu ?
Moze Jasio odpowie. Mnie to przerasta.
A widzisz, bo to nie prawda, że tylko w Luksemburgu! To samo masz w Wiedniu.
A poza tym większość uważa, że w miastach korzystniej będzie doładowywać autobusy tylko na postojach. Zamiast rozciągać całą sieć trakcyjną, po prostu na każdym przystanku jest daszek, na którym szybko podładowuje się baterie. Poszukaj sobie informacji o Volvo 7900 Electric Hybrid, zrozumiesz, jak to działa.
A szwajcarska zajezdna autobusowa wygląda tak:
Acha, w Genui też podobnie będzie.
IMPULS3 pisze: ↑29 sty 2023, 14:14
Jeśli ja muszę jechać przez całe miasto bo nowy budynek stawia sie w centrum zamiast przy obwodnicy
A widzisz, tylko czy winny tu jest budynek, czy system, który wymaga od ciebie obecności w tym, czy innym miejscu, jakbyś online tego nie mógł zrobić. Nie możesz z urzędniczką przez Whatsappa? A dlaczego? Po co w ogóle jeździć do urzędów? Bo tak było już 50 lat temu?
Ja większość rzeczy załatwiam siedząc na tyłku w domu. Urzędowych też.
kamar pisze: ↑29 sty 2023, 15:14
Przestaję się dziwić. Wyszukujesz głupoty do oglądania i świat widzisz poprzez filmiki z internetu.
No to teraz IMPULS3 będzie miał dwóch do nielubienia.