pomoc

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
januszOlsztyn
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

pomoc

Post napisał: januszOlsztyn » 12 paź 2008, 12:21

witam
miałem ostatnio awarie, maszynka dokładnie tokareczka zjeżdżała na referent poin
i nagle bum nie ma prądu
no nic włączyli zasilanie
a tu co maszyna nie zjeżdża w x na referenta tylko przejeżdża krańcówkę i jest alarm

no ok 2 dni ciężkiej walki z DTR i z panami z obsługi technicznej w fanucu i Moc Mechanicy <moc mechanicy lepiej pomogli>

i maszyna wystartowała ale co się dzieje trzeba było przesunąć zero w X o 11,045
tylko ze mimo kontroli kilkanaście razy wierciłem otwór w walku i mierzyłem czy aby na pewno łapię środek dalej nie mam pewności czy wszystko gra czy zna ktoś prosty i łatwy sposób aby to sprawdzić.
Próbowałem na czujnik ale niestety mam strasznie byle jaki czujnik i wcale nie mam w tym wprawy. Doradźcie mi cosik. Tylko proszę nie pisać żebym po serwis zadzwonił bo to nie przejdzie mam głupie kierownictwo i szefostwo, i nie da się im wytłumaczyć ze mimo ze maszyna działa potrzebuje serwisu.

kaleena
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: kaleena » 12 paź 2008, 14:02

Niestety, metoda z czujnikiem i szlifowanym wałeczkiem jest raczej najbardziej miarodajna w tym wypadku. Możesz też spróbować zrobić otwór H7 rozwiertakiem i zobaczyć, czy go rozbiło czy nie, ale tylko będziesz wiedział, czy magazyn łapie oś z wrzecionem, czy nie.

Autor tematu
januszOlsztyn
Posty w temacie: 2

Post napisał: januszOlsztyn » 12 paź 2008, 23:34

no ok wiec muszę sie przebujac po jakiś konkretny czujnik do jakiejś innej firmy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”