Vectric Aspire - śruba ekstrudera
frezowanie obustronne śrub
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Re: Vectric Aspire - śruba ekstrudera
Korektę czego?? Oś, jak to oś, w osi Y masz zapewne silnik krokowy, i w osi obrotowej też, wystarczy przepiąć złącze. Puszczasz g-kod dla powierzchni płaskiej, x i z działają normalnie, ale zamiast frezować w płaszczyźnie x-y frezujesz po powierzchni walca.
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 8
Korektę kroków na mm. Osie obrotowe mają przekładnie. Muszę kupić mogę trafić na nie typowa. Kontroler mam typu zamkniętego wiec nie chciałbym używać gcode sender tylko jak dotychczas wysyłać prace z Aspire bezpośrednio na maszynę, naciskam start i robi swoje.
-
- Kontakt:
Potrzebujesz wiedzieć, ile mm przypada na obrót osi o 360 stopni, i to jest rozmiar materiału w Y dla jednego obrotu osi. Niezależnie od średnicy wałka.
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 8
Czy macie pomysl jak wyznaczyc ilosc mm na obrot uzywajac Aspire? Nie mam podzialki elektronciznej w sterowniku plotera.
Dodane 38 minuty 14 sekundy:
Spróbuję znaleźć odpowiedni kod maszynowy i wysłać go ręcznie do plotera i zmierzyć powstały kąt.
Dodane 38 minuty 14 sekundy:
Spróbuję znaleźć odpowiedni kod maszynowy i wysłać go ręcznie do plotera i zmierzyć powstały kąt.
-
- Kontakt:
Ilość kroków na 360st. osi obrotowej podziel przez ilość kroków na mm. Np. jeśli masz silnik 1,8 stopnia, pracujesz na 1/4 kroku i śrubę o skoku 5mm, aby przesunąć od o 1mm potrzebujesz (200*4)/5 = 160 kroków/mm. Jeśli zamiast osi liniowej zapniesz oś obrotową na przełożeniu 5:1, na obrót 360 st. potrzeba 200*4*5 = 4000 kroków na obrót. 4000/160 = 25, zatem pełny obrót osi obrotowej odpowiada 25mm przesunięciu osi liniowej.