Czym ogrzewacie swój warsztat?

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Re: Czym ogrzewacie swój warsztat?

Post napisał: IMPULS3 » 12 paź 2022, 18:03

Można jeszcze spróbować ogrzewać lodówką. :)
https://www.google.com/search?q=ogrzewa ... nt=gws-wiz

mag999
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4

Post napisał: mag999 » 12 paź 2022, 18:13

Tylko klima chyba nie będzie działać w duży mróz. Chyba że się mylę.

Innych technik które wymieniles nie znam za bardzo

Autor tematu
lobudek
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9

Post napisał: lobudek » 12 paź 2022, 18:30

Zwykły klimatyzator zazwyczaj do -15* będzie działał. Lepsze grzeją do -25*. Jednak poniżej 0 spada im sprawność.
Bufor to nic innego jak duży zbiornik na wodę, odizolowany od utraty ciepła. Grzejesz go do 80-90* w taniej taryfie i później w dzień korzystasz ze zgromadzonej w nim energii cieplnej (rozładowujesz przez podłogówkę lub grzejniki). Taki jakby akumulator ciepła.
Chińskie webasto to to urządzenie jakie mam w swoim garażu, widoczne kilka postów temu.. Koszt w zależności od oferty między 500-700zł.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 48

Post napisał: tristar0 » 13 lis 2022, 17:50

Jakoś mnie ostatnio szlak trafia po zeszłorocznym montażu nagrzewnic VULCANO 2 z 4 przeciekają na chłodnicach jedną serwis wymienił na nową kolejna czeka na sewis.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 13 lis 2022, 21:04

Ja kupiłem Flowair 20kW dwie sztuki i rok temu złączki w instalacji mi się pociły na początku, ale laliśmy wodę z rzeki więc się zakamieniło i uszczelniło ;) Na razie wszystko gra. Polecam. Mam alu-pex i złączki skręcane, bo nie wiedziałem, czy nie będę modyfikował/przenosił instalacji.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 13 lis 2022, 21:11

Zienek pisze:ale laliśmy wodę z rzeki więc się zakamieniło i uszczelniło
obawiam się że na glikolu u mnie się nie zatka :(
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

bear
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: bear » 13 lis 2022, 23:51

tristar0 pisze:Jakoś mnie ostatnio szlak trafia po zeszłorocznym montażu nagrzewnic VULCANO 2 z 4 przeciekają na chłodnicach jedną serwis wymienił na nową kolejna czeka na sewis.

Nie mów, ja założyłem Volcano tydzień temu ale na razie sucho. Masz ją podłączoną od dołu czy od góry? Według instrukcji nalezy podpinać ją od dołu ale u mnie w takim układzie nie chce w ogólę grzać, do połowy gorąca a wyżej zimna. Jak ją przepinam zasilaniem od góry to chodzi bez problemu, układ mały bo tylko jeden grzejnik i Volcano, wodę pcha pompa w układzie otwartym.

nanab
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Post napisał: nanab » 14 lis 2022, 00:28

mag999 pisze:Tylko klima chyba nie będzie działać w duży mróz.

Będzie działać, najwyżej spadnie sprawność, ale nigdy nie spadnie poniżej 100%. Poza tym duże mrozy to coś co w polsce nie istnieje od lat i nie zapowiada się żeby kiedykolwiek wróciło.
IMPULS3 pisze:Można jeszcze spróbować ogrzewać lodówką.

Pod warunkiem że masz mieszkanie o powierzchni 2-3m kw, inaczej to nie ma sensu :D
mag999 pisze:A promienniki podczerwieni? J

To jak ognisko nazewnątrz, niby grzeje, ale i tak dookoła zimne powietrze hula no i ten komfort cieplny nie jest za dobry

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 14 lis 2022, 09:38

bear pisze: Masz ją podłączoną od dołu czy od góry? Według instrukcji nalezy podpinać ją od dołu ale u mnie w takim układzie nie chce w ogólę grzać, do połowy gorąca a wyżej zimna
ja mam standardowo gorąca ciecz wchodzi od dołu ,powrót jest z góry i na powrocie zaraz za nagrzewnicą odpowietrznik . grzeją dobrze tylko kapią . Trochę mnie to wkurza bo tysiaka ze sterownikiem kosztowały i lipa.

Dodane 2 minuty :
bear pisze: u mnie w takim układzie nie chce w ogólę grzać
Odpowietrznik ! i po założeniu trzeba pompę włączyć żeby wyrzuciła całe powietrze z układu ,wtedy działa prawidłowo.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 35

Post napisał: RomanJ4 » 14 lis 2022, 10:21

nanab pisze:Będzie działać, najwyżej spadnie sprawność, ale nigdy nie spadnie poniżej 100%
zależy co masz na myśli - sprężarkę, czy dogrzewanie grzałkami alarmowymi...
nanab pisze:Poza tym duże mrozy to coś co w polsce nie istnieje od lat i nie zapowiada się żeby kiedykolwiek wróciło.

Obyś się nie zdziwił...
Teść założył sobie (w starym domu) 9 lat temu pompę powietrzną mimo naszych i instalatora ostrzeżeń. Jak przyszło przez tydzień -22°C i dostał potem rachunek na przeszło 4 tys. zł bo jechała na grzałkach, to szybciutko wrócił zimą do starego węglowego pieca (ina szczęście posłuchał by go zostawić jako awaryjne źródło).
Może dzisiejsze pompy są sprawniejsze, ale z niczego też ciepła nie zrobią, przynajmniej w wystarczającej ilości...

Dodane 10 minuty 31 sekundy:
mag999 pisze:A promienniki podczerwieni? Jak to się spisuje.

To dobre do kościołów, gdzie trzeba nieco ogrzać ludzi, a nie ogromną kubaturę. Bo w zasadzie nie ogrzewa powietrza w jego objętości. Działa to tak, że na twarzy/skórze zwróconej frontem do grzejnika czujesz ciepło(promieniowanie podczerwone), ale po plecach ciągnie...
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”