Frezarka CNC - 1500x1000x30
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
marne rozwiązanie hehe, na krokówkach mozna nieźle pędzić i nie 1,5m/min ale 7m/minsitu pisze: W mojej maszynie robie 1200mm oś, i krokówka to marne rozwiązanie, ale ostatecznie działac będzie
najdłuższa śruba jaką załozyłem do krokówki miała 3m i obrotowa nakrętkę, dla świetego spokoju ustawiona została na 3m/min ale przy testach dało sie osiagnąc predkośc 5m/min
przy osi 1,3m - jak np w mojej maszynce - max predkośc to 6m/min na silniczku 8,5 Nm i sterze M880
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
W moich maszynach ośki są trochę krótsze ( 0.8 m ) i na silniczkach 3 Nm (strownik M542) i śrubie o skoku 5mm, osiągam 8 m/min . Dla klienta prędkość jest ustawiona na 3 m/min .
Bardzo często w maszynach amatorskich silnik walczy z oporami wynikającymi z niedokladnej mechaniki , kiepskich śrub lub rezonansu wlasnego.
Bardzo wazna jest optymalizacja ściezki narzędzia , skrócenie do min pustych przelotów daje często lepsze wyniki niż zwiększanie prędkości.
Bardzo często w maszynach amatorskich silnik walczy z oporami wynikającymi z niedokladnej mechaniki , kiepskich śrub lub rezonansu wlasnego.
Bardzo wazna jest optymalizacja ściezki narzędzia , skrócenie do min pustych przelotów daje często lepsze wyniki niż zwiększanie prędkości.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Panie Sołtys, chyba Pan z drugiej strony podłącza korbe i stawia dwóch murzynów do dopalenia krokóweczki przy takich posuwachbartuss1 pisze:marne rozwiązanie hehe, na krokówkach mozna nieźle pędzić i nie 1,5m/min ale 7m/minsitu pisze: W mojej maszynie robie 1200mm oś, i krokówka to marne rozwiązanie, ale ostatecznie działac będzie
najdłuższa śruba jaką załozyłem do krokówki miała 3m i obrotowa nakrętkę, dla świetego spokoju ustawiona została na 3m/min ale przy testach dało sie osiagnąc predkośc 5m/min
przy osi 1,3m - jak np w mojej maszynce - max predkośc to 6m/min na silniczku 8,5 Nm i sterze M880

Jak dajesz srube o skoku 10mm i kręcisz 15 obrotów na sekunde to masz 9m/min, to jest do zrobienia pod warunkiem mocnych silników i zajebistego sterowania.
Ja niestety robie na srubce trapezowej(chwilowo) i super posuwów sie nie spodziewam ze względu na opory, ale w przyszłosci będą kulowe.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
daje śrube 5mm, toto leci na skrzyneczce ze sterami od kol chaosa, co prawda troche maly dają zasilacz, ale jedna oś bez problemu, sie dziwi że na trapezówkach sie nie da 
tak poza tym sie swojego nazwiska nie wstydze, ale na forum używamy PSEUDONIMÓW
rasistą też nie jestem

tak poza tym sie swojego nazwiska nie wstydze, ale na forum używamy PSEUDONIMÓW

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt: