Frezarka na plycie granitowej

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
HenrykWysocki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7

Re: Frezarka na plycie granitowej

Post napisał: HenrykWysocki » 10 paź 2022, 09:01

Mam wrazenie ze nie przeczytaliscie wlasnie dalej i zatrzymaliscicie sie tylko na tym potworku. Nie zaczynam od tej duzej tylko od malej zeby sie nauczyc i wyciagnac wnioski, przebudowa uzywanej maszyny odpada bo juz w ogole nie mam doswiadczenia z takim czyms

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: tuxcnc » 10 paź 2022, 10:13

HenrykWysocki pisze:
10 paź 2022, 09:01
przebudowa uzywanej maszyny odpada bo juz w ogole nie mam doswiadczenia z takim czyms
No tak, z wymianą tego co zużyte sobie nie poradzisz, ale ze zbudowaniem maszyny od zera i z przypadkowych części nie widzisz problemu?
Zaraz będziesz się tutaj teatralnie obrażał, ale naprawdę trudno traktować Cię na poważnie.
Ludzie mają rację, można kupić za psie pieniądze maszynę w całkiem dobrym stanie.
Sam widziałem ogłoszenia z maszynami w cenie złomu, mechanicznie w prawie idealnym stanie, ale z padniętym sterowaniem, którego nie warto naprawiać, bo za byle bateryjkę serwis krzyczy tysiąc euro...
Jak sobie z retrofitem nie poradzisz, to z budową od zera tym bardziej, tak mówi logika.

A jak już się uparłeś zrobić z tego co masz potworka w celach edukacyjnych, to nie wymieniaj prowadnic i śrub, tylko zrób stół z formatki aluminiowej ≠ 30 mm, a nie z płyty nagrobnej.
Mały stół, max 2x rozstaw prowadnic.
A do tego chińskie wrzeciono 2,2 kw 24000 rpm, bo i tak stali tym obrabiać nie będziesz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
HenrykWysocki
Posty w temacie: 7

Post napisał: HenrykWysocki » 12 paź 2022, 19:29

Na malej nie bede obrabial stali ale na duzej jak najbardziej.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”