Samochód elektryczny

Ogólne dyskusje o naszym hobby.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 115

Re: Samochód elektryczny

Post napisał: jasiu... » 13 wrz 2022, 16:56

strikexp pisze:
13 wrz 2022, 00:41
A czy Twoja mała główka pojmuje że akumulator nie potrzebuje tlenu do procesu palenia?
Oj chyba wszystko ci się pomyliło.

Spalanie to zawsze jest utlenianie. Do spalania tlen musi być. Akumulator nie spala się, ale nagrzewa. Jeśli przegrzeje się bardzo mocno, wówczas wydostaje się z niego lit, który robi takie coś:

4Li + O2 → 2Li2O

I właśnie dlatego rozgrzaną baterię powinno się gasić dużą ilością wody. Po pierwsze odbieramy ciepło, po drugie lit z wodą reaguje - wiem, takim dzieciakom, jak ty, potrzeba filmiku:

2 atomy litu, łączą się z dwoma cząsteczkami wody i w efekcie powstają dwie cząsteczki wodorotlenku litu i cząsteczka wodoru H2.

Umiesz zapisać? Wiem, że nie :mrgreen:

Oczywiście może się zapalić wodór, ale jako bardzo lekki, wyjątkowo szybko poleci w górę, a więc nie jest groźny. A w reakcji powstawania wodorotlenku litu wydziela się mniej ciepła, niż podczas łączenia litu z tlenem, czyli spalania.

No ale czy twój pojemny łeb jest w stanie to ogarnąć?
zlp pisze:
13 wrz 2022, 13:55
A jeśli ktoś uważa, że elektryk jest tak eko
A co to ma za znaczenie? najważniejsze, żeby był wygodny i dawał prestiż.

Ludzie coraz częściej zauważają, że czas to pieniądz. Czas spędzony za kółkiem kierownicy można wykorzystać w zupełnie inny sposób, bardziej efektywnie. Właśnie dlatego ludziom nie jest potrzebny samochód o niesamowitym zasięgu. Taniej lecieć samolotem, albo pojechać szybkim pociągiem. Mniej się zmęczysz, w czasie jazdy pociągiem masz internet i możesz pracować. ICE z Monachium do Berlina jedzie 4,5 godziny. Drogą to około 600 kilometrów. To ile passatem będziesz jechał?

Samochody będą produkowane dla ludzi, których na te samochody stać. Oni, jeśli gdzieś jadą, mogą na miejscu korzystać z taksówki. W miejscu pracy-zamieszkania nie jest im potrzebny wielki zasięg. Może dlatego w obecnych spalinowych samochodach zbiorniki są coraz mniejsze. Nikt nie używa samochodu, żeby sobie pojeździć, no chyba, że jest przedstawicielem handlowym. Ale oni też mogą jeździć na dłuższe trasy pociągiem. Szybciej.

Że w Polsce jest inaczej? A kogo to obchodzi? Czy rynek samochodowy w Polsce jest ważny dla producentów? No to niech się Polska dostosuje, myślą fabryki i cieszą się z zysków z elektryków.

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 13 wrz 2022, 20:12

jasiu... pisze:Nikt nie używa samochodu, żeby sobie pojeździć, no chyba, że jest przedstawicielem handlowym. Ale oni też mogą jeździć na dłuższe trasy pociągiem. Szybciej.

Szczególnie przedstawiciele branży metalowej :) I serwisanci! Ci to już zupełnie niczego nie potrzebują. Tylko telefon i kombinerki. ;)

Mieszkam w Szczecinie. Poza ogarnianiem firmy, która jest na zapomnianym przez szczecińskie MZK miejscu oddalonym o 2 kilometry od ścisłego centrum to mam jeszcze córkę w wieku szkolnym. Nie stać mnie na jeżdżenie komunikacją miejską. Lubię spać czasem w nocy.

Jest nazwane takie zjawisko jak Early-birds shoppers - to ludzie, którzy nad sprawdzone rozwiązania lubią mieć coś świeżego. Zazwyczaj zmieniają telefony, jak tylko handlowiec im SMS-a wyśle. Spać nie mogą 3 miesiące przed zakończeniem umowy. W automotive też są osoby mające tendencje do próbowania nowości. Dla osób o takim charakterze są aktualnie samochody na prąd.

Widuję ulicę obok mojego domu, pod darmową ładowarką czasem emerytów, którzy kupili Leaf'a, trochę na zakupy pojeżdżą i raz w tygodniu podjeżdżają pod wtyczkę doładować auto za free. W czasie półtora godziny siedzą w pobliskim parku, albo czytają w aucie książki. O taki sposób na tanie tankowanie.
Można im wyliczyć ile pieniędzy mogliby zaoszczędzić na zakupie płacąc miesięcznie 200 zł na bzynkę czy dizelka, ale .... im to lotto. Są Early-birds. Stać ich na takie testowanie nowej technologii. Może czują się lepiej, nauczeni przez media jakie to ekologiczne mieć Leaf'a.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 61
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 13 wrz 2022, 21:10

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 14 wrz 2022, 16:48

Obrazek

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: CFA » 14 wrz 2022, 17:37

jasiu... pisze:
13 wrz 2022, 16:56
Nikt nie używa samochodu, żeby sobie pojeździć, no chyba, że jest przedstawicielem handlowym. Ale oni też mogą jeździć na dłuższe trasy pociągiem. Szybciej.
Jedzie przedstawiciel handlowy w dłuższą trasę, bo ma kliku klientów do obskoczenia i pociągiem to by kilka dni na miejscu zeszło albo z taksówkami i noclegami. Ani szybciej ani taniej.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 14 wrz 2022, 18:53

Tak, ale przedstawiciel handlowy korzysta z reguły z samochodu służbowego, najczęściej leasingowanego (koszty). A tu dyskusja dotyczy raczej samochodów prywatnych.

Chociaż znam firmy w Niemczech (z naszej branży), gdzie przedstawiciele jeżdżą elektrykami. Do obsługi "rejonu" zasięg w zupełności wystarczy. To samo dotyczy dostawczaków. Coraz więcej elektrycznych widzę w firmach rozwożących towar. Bardzo często takie mi przywożą różne rzeczy z amazona do domu:

Obrazek

amator7
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 42

Post napisał: amator7 » 15 wrz 2022, 01:51

jasiu... pisze:
14 wrz 2022, 16:48
Obrazek
czyżby cenzura w niemieckim necie?
Obrazek

poszukaj kanału "powagowani" czasami robią ciekawe programy, ten był o samochodach elektrycznych

jasiu... pisze:Ludzie coraz częściej zauważają, że czas to pieniądz.

biedni są tacy ludzie, wszystko przeliczają na to co nigdy nie powinno być celem samym w sobie.
ale takie jednostki najchętniej czas który im dano , marnotrawią właśnie w ten sposób.

jasiu... pisze:A co to ma za znaczenie? najważniejsze, żeby był wygodny i dawał prestiż.

najczystsza postać snobizmu, no może da się jeszcze bardziej go wyekstrahować ale tu też jest stosowne stężenie
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 97

Post napisał: IMPULS3 » 15 wrz 2022, 08:48

Za 10 lat ktoś zada takie pytanie:
A co to jest samochód?
- to takie coś co bylo przed obecną erą konną. :)

amator7
Posty w temacie: 42

Post napisał: amator7 » 15 wrz 2022, 16:24

ciekawe skąd teraz konie weźmiesz i kto będzie je potrafił obsługiwać ;)
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 15 wrz 2022, 18:45

amator7 pisze:
15 wrz 2022, 01:55
najczystsza postać snobizmu
Snobizm napędza ekonomię, nie zauważyłeś?

Jeśli kogoś nie stać na snobizm, to uważa snobizm za coś złego. Wiem nie jesteś snobem i dlatego nie jeździsz Bugatti. :mrgreen:
amator7 pisze:
15 wrz 2022, 16:24
ciekawe skąd teraz konie weźmiesz
Z tym akurat problemu nie ma. Konie stały się modne, choć nie jako środek transportu. Ja myślę, że tak źle nie będzie, będą pociągi, tramwaje, rowery, niektóre nawet z akumulatorem, a dla par tandemy. Mamy ocieplenie klimatu, to jazda na rowerze powinna być możliwa cały rok.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje o Hobby”