Maho 700c
Wymiana sterowania
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Re: Maho 700c
Tak. Możesz podłączyć liniały ale nie ma on funkcji kompensacji. Możesz tylko ustawić maksymalny błąd pozycji który jeśli zostanie przekroczony, spowoduje wyrzucenie informacji przez sterownik i zatrzymanie programu.
Mach + csmio ipa + liniały zrobią to co chcą. Wówczas serwo driver + serwo i enkoder pracują w trybie sterowania prędkością a csmio ipa z w/w zestawem i liniałem realizują pętle pozycji dopiero. Ale… to nie jest tak, że wstawisz liniały i nagle maszyna z luzami zaczyna być dokładna. Liniały mogą skorygować błędy w dokładności wykonania śruby, jakieś tam błędy pozycji wynikające z braku sztywności układu mechanicznego śruby lub ewentualnie jakiś minimalny luz (naprawdę minimalny). Jeśli masz słabą mechanikę to najlepszym sterowaniem nic nie zdziałasz.
Jeśli chodzi o układ z liniałami to masz jeszcze opcję szgh+serwa asda a2 delta, sterowanie nct itd. Ale to wszystko wymaga zmiany napędów.
Mach + csmio ipa + liniały zrobią to co chcą. Wówczas serwo driver + serwo i enkoder pracują w trybie sterowania prędkością a csmio ipa z w/w zestawem i liniałem realizują pętle pozycji dopiero. Ale… to nie jest tak, że wstawisz liniały i nagle maszyna z luzami zaczyna być dokładna. Liniały mogą skorygować błędy w dokładności wykonania śruby, jakieś tam błędy pozycji wynikające z braku sztywności układu mechanicznego śruby lub ewentualnie jakiś minimalny luz (naprawdę minimalny). Jeśli masz słabą mechanikę to najlepszym sterowaniem nic nie zdziałasz.
Jeśli chodzi o układ z liniałami to masz jeszcze opcję szgh+serwa asda a2 delta, sterowanie nct itd. Ale to wszystko wymaga zmiany napędów.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Tak cs-mio bedzie kompensował błędy mechaniki niezależnie czy sygnał idzie z macha czy z mpg.krynio023 pisze: ↑04 wrz 2022, 16:51lepi pisze:Mach tu nie ma nic do rzeczy jak podłączysz pod analogowego cs-mio IPA.
Hmm, mam to zrozumieć tak że sterownik cs-mio ipa z enkoderami liniowymi same kompensują luz po odpowiednim ustawieniu? A program sterujący np. mach wysyła tylko sygnały sterujące osiami? a jak to ma się z pilotem MPG też luz zostanie kompresowany podczas ruchów? To bardzo ważna kwestia.
maciek95k pisze:Szgh też Ci nie obsłuży liniałów tak nawiasem mówiąc.
To dlaczego w instrukcji manual jest co innego napisane? Możesz to rozwinąć?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
lepi pisze:Tak cs-mio bedzie kompensował błędy mechaniki niezależnie czy sygnał idzie z macha czy z mpg.
To mi odpowiada. A teraz moje pytanie brzmi tak jaki ten błąd może być? Sprawdzając maszynę na starym sterowaniu luz w osi X był 0.05 mm, w Y 0.13mm a w Z 0.1mm. Nie patrząc to sporo.
maciek95k pisze:Mach + csmio ipa + liniały zrobią to co chcą. Wówczas serwo driver + serwo i enkoder pracują w trybie sterowania prędkością a csmio ipa z w/w zestawem i liniałem realizują pętle pozycji dopiero. Ale… to nie jest tak, że wstawisz liniały i nagle maszyna z luzami zaczyna być dokładna. Liniały mogą skorygować błędy w dokładności wykonania śruby, jakieś tam błędy pozycji wynikające z braku sztywności układu mechanicznego śruby lub ewentualnie jakiś minimalny luz (naprawdę minimalny). Jeśli masz słabą mechanikę to najlepszym sterowaniem nic nie zdziałasz.
Lepi co o tym sądzisz?
-
A jakie tam masz śruby? Bo może masz śruby kulowe z podwójną nakrętką i wystarczy dorobić nowy pierścień żeby je wykasować. Inna sprawa że komplet śrub kulowych fi32 idzie kupić w granicach 5k jeśli Ci tam podejdą i to byłaby właściwsza droga.
Tutaj dużo będzie zależało od wystrojenia serwa. Nie masz "sztywnego" połączenia serwomotor - stół tylko właśnie z luzem. Frezując pozycja będzie oscylować wokół wartości zadanej i tego nie zmienisz. Im większy luz, tym bardziej będzie oscylować. Im bardziej będziesz chciał zbić te oscylacje tym agresywniej będzie musiało reagować serwo i zmieniać swoją pozycję a to wypłynie na kulturę pracy napędu.
Żeby nie być gołosłownym, sam chcę u siebie zastosować w maszynie liniały i zgłębiam ten temat od dłuższego czasu. Tutaj nawet jeden z moich filmów gdzie nagrałem jakieś tam początki:
https://youtu.be/krhJwfVfwhY
Obecnie mam zrobione stanowisko to testów gdzie właśnie mam szpilkę M10 do przesuwu głowicy liniału a taka śruba jak wiadomo luzy ma ogromne i liniał tego nie nadrobi.
Tutaj dużo będzie zależało od wystrojenia serwa. Nie masz "sztywnego" połączenia serwomotor - stół tylko właśnie z luzem. Frezując pozycja będzie oscylować wokół wartości zadanej i tego nie zmienisz. Im większy luz, tym bardziej będzie oscylować. Im bardziej będziesz chciał zbić te oscylacje tym agresywniej będzie musiało reagować serwo i zmieniać swoją pozycję a to wypłynie na kulturę pracy napędu.
Żeby nie być gołosłownym, sam chcę u siebie zastosować w maszynie liniały i zgłębiam ten temat od dłuższego czasu. Tutaj nawet jeden z moich filmów gdzie nagrałem jakieś tam początki:
https://youtu.be/krhJwfVfwhY
Obecnie mam zrobione stanowisko to testów gdzie właśnie mam szpilkę M10 do przesuwu głowicy liniału a taka śruba jak wiadomo luzy ma ogromne i liniał tego nie nadrobi.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
Może lepszym wyborem będzie jednak cs-mio ipa. Jak nie do końca wypalą mi enkodery liniowe to zostaje mi w machu ustawienie "kasacja luzu" A jak wyniki dalej będą mnie nie zadowalać to zabiorę się za mechanikę. Aktualnie sprawdzałem silniki do zmiany biegów wrzeciona głównego, działają także jest dobrze. W starym sterowaniu było coś poknocone i nie działało. Myślałem nad wsadzenie sterownika PLC a z niego podłączyć do cs-mio dobre to będzie rozwiązanie?, taką drogę wybrałem ponieważ wystarczy łatwe macro napisać(odpowiednie kod M i jest zmiana). Następna kwestia to hamulec w osi Z jak powinien być podpięty do cs mio bo nie mogę w instrukcji nic znaleźć na ten temat :/ I zostanie mi najgorsze czego się najbardziej obawiam podłączenie drive servo silnika wrzeciona, na razie walczę jeszcze z dokumentacją.
-
Nie chcę Cię zniechęcać ale naprawdę trochę się do tego zabierasz od tyłu. Tak jak wspominałem, nie nadrobisz sterowaniem braków w mechanice. Po prostu. Nawet nie wiadomo czy na całym zakresie masz taki sam luz. Jeśli na krańcach masz np. W osi X 0.03 a na środku 0.15 to jak dasz w sterowaniu kasację luzu to na krańcach sytuacja się jeszcze pogorszy. Dodatkowo są operacje gdzie frez raz jest wciągany, raz odpychany i będziesz miał istny rollercoaster. W pierwszej kolejności imho powinieneś zainwestować w mechanikę a potem się bawić w sterowanie. Bo bez liniałów z dobrą mechaniką efekty będą dużo lepsze niż w przypadku najlepszego sterowania z mechaniką do remontu.
No i weź pod uwagę że być może będziesz musiał kogoś wezwać do wystrojenia tego csmio z napędami. Nie jest to technologia kosmiczna ale też trzeba wiedzieć co się robi bo bardzo łatwo można dzwona na maszynie przy tym zrobić.
No i weź pod uwagę że być może będziesz musiał kogoś wezwać do wystrojenia tego csmio z napędami. Nie jest to technologia kosmiczna ale też trzeba wiedzieć co się robi bo bardzo łatwo można dzwona na maszynie przy tym zrobić.
-
Na razie jednak zostaje przy wymianie sterowania a potem się zobaczy. Mam pytanie jak podłączyć do CS-MIO-IPA hamulec serwa Z w dokumentacji nie mogę znaleźć żadnych informacji. Ważna kwestia która mi została to podłączenie do cs-mio-ipa sterownik TRK6 poniżej podsyłam schemat tego sterownika:

Jak powinienem to podłączyć? Bo totalnie nie mogę tego rozgryźć ....

Jak powinienem to podłączyć? Bo totalnie nie mogę tego rozgryźć ....