Uwierz tu mechanikowi
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 15
- Kontakt:
Re: Uwierz tu mechanikowi
No właśnie co człowiek to opinia. Popytalem w kilku miejscach, niektórzy mówią, że mogą mnie olać ale większość pisze, że mają obowiązek naprawić i pokryć wszystkie koszty. Dobre serwisy podobno mają ubezpieczenie nawet na takie wypadki. Zapytałem także na forum prawnym ale tam jakoś odpowiedzieć nikt nie chce.
-
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Nie wiem, nie znam się. Ale laptop dołączony do chińskiej grawerki chodzi nie wyłączany od sześciu lat.
Jak ma wolne to sobie usypia i nigdy nawet ciepły nie był. Czego nie powiem o wypasionym Lenovo obok

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
Mechanik zwali na producenta, producent na niepoprawny montaż, a Ty rob ekspertyzy i sądź się z jednym i drugim…
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 47
I tu się mylisz jeśli ktoś komuś cokolwiek sprzedaje a w tym przypadku sprzedaje części i usługę to wg prawa handlowego odpowiada też za sprzedany towar , wprawdzie może domagać się tego samego od dostawcy towaru ale jest ostatnim ogniwem i to on odpowiada ,wprawdzie kolega który dostarczył pojazd może złożyć zażalenie u jakiegoś przedstawiciela praw konsumenta i złożyć pozew prywatny w sądzie o odszkodowanie za poniesione straty wynikające z wadliwej naprawy czyli koszta lawety , dodatkowe uszkodzenia auta wynikające z wadliwej naprawy itp , ale znając życie trochę to potrwa znając sądy i prędkość rzeczoznawców .Ale takie sprawy wbrew pozorom są do wygrania.Daniu pisze:Serwis może brać odpowiedzialność za montaż/wymianę i jeśli zrobili to zgodnie ze sztuka to umyją ręce
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Kontakt:
Oczywiście, że machanik zwali na wadliwą część ale co to zmienia? Kto sprzedał mi tą część? O obwiązuje rękojmia a w przypadku rękojmi, reklamacje składa się u sprzedawcy (w tym przypadku sprzedawcy części i usługi) a nie u producenta.
Ja sobie zdaje sprawę z tego, że się będą wymigać. Stać mnie, żeby to sobie naprawić ale tu chodzi o jakąś elementarną sprawiedliwość i uczciwość. Jeśli ktoś bierze za coś kasę i towar/usługa jest wadliwa to dlaczego klient ma brać koszty na siebie a serwis, który skasował naprawdę dużą kasę ma mieć to gdzieś. Przecież właśnie między innymi po to się bierze dużą kasę, bo w cenę usługi/towaru wlicza się też koszty reklamacji.
Ja sobie zdaje sprawę z tego, że się będą wymigać. Stać mnie, żeby to sobie naprawić ale tu chodzi o jakąś elementarną sprawiedliwość i uczciwość. Jeśli ktoś bierze za coś kasę i towar/usługa jest wadliwa to dlaczego klient ma brać koszty na siebie a serwis, który skasował naprawdę dużą kasę ma mieć to gdzieś. Przecież właśnie między innymi po to się bierze dużą kasę, bo w cenę usługi/towaru wlicza się też koszty reklamacji.
-
drzasiek90 pisze: Jeśli ktoś bierze za coś kasę i towar/usługa jest wadliwa to dlaczego klient ma brać koszty
nawet nie dyskutuj tylko powiedz że im sprawę w sądzie założysz bo mogłeś zginąć na drodze po ich naprawie .
Dodane 2 minuty 48 sekundy:
czasem kupuje różne częsci do aut w hurtowni i widze jak przychodzą mechanicy którzy chcą najtańsze części bo trzeba na czymś zarobić , w tej hurtowni pytają zawsze czy ma być najtaniej czy jakiejś konkretnej firmy czy z górnej półki .zawsze słyszę odpowiedź tych mechaników że najtańsze .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Kontakt:
No nie takie proste im odgrażać bo jak to potem udowodnić w sądzie, że to się odbyło przy hamowaniu? Jestem przekonany, że będą mi wciskać, ze wahacz się ugiął od uderzenia np. w krawężnik. Mam nagranie z kamery w aucie, generalnie słychać tam dzięki i widać, że ewidentnie coś się stało bo autem rzuciło, ale jak udowodnić, że nagranie pochodzi z tej sytuacji a nie np. pęknięta opona w innym aucie (z kamery nie widać co to za auto przecież).
Jeśli serwis nie zgodzi się dobrowolnie, to trzeba się pożegnać z autem na rok i bawić się w rzeczoznawców, sądy itd.
Jeśli serwis nie zgodzi się dobrowolnie, to trzeba się pożegnać z autem na rok i bawić się w rzeczoznawców, sądy itd.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
I będzie chodził dalej. Chińska elektronika to akurat najmniej problematyczna część. Działają latami bdb. Chińczyki to dopracowali i to na bdb. poziomie obecnie jest. Sam sobie kupiłem z pełnym andkiem 10 do bawarki i zamontowałem żeby bolida odmłodzić. Wypas większy jest niż z salonu obecnie wyjeżdża. Tylko ta cała otoczka / obudowa tabletów o której wspomniałem, już nie jest tak elegancko działająca. W serwisie bawarii można usłyszeć co pan będziesz 4 letniego parcha naprawiał. Zostaw pan weź nowe. No silnik się zesrał po 100 tysiącach. I to flagowy 4.4 V8. Tak to teraz jest.
Ostatnio zmieniony 15 lip 2022, 21:56 przez senio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Skoro masz nagranie to tym bardziej się domagaj a rzeczoznawca też stwierdzi że nie było uderzenia pod warunkiem że nie zostawisz im tego wahacza .drzasiek90 pisze:No nie takie proste im odgrażać bo jak to potem udowodnić w sądzie, że to się odbyło przy hamowaniu
Dodane 1 minuta 30 sekundy:
Widzę że temat o samochodach koledze nie przeszkadzasenio pisze:Chińska elektronika to akurat najmniej problematyczna część. Działają latami bdb. Chińczyki to dopracowali i to na bdb. poziomie obecnie jest.

Dodane 1 minuta 53 sekundy:
Znam ludzi którzy mają 911 kilkanaście lat i się kulają dalej w dobrej kondycji.senio pisze:W serwisie bawarii można usłyszeć co pan będziesz 4 letniego parcha naprawiał
Dodane 2 minuty 36 sekundy:
. Co ty rzeczoznawca jak płacisz to zrobi ci to w 2 tygodnie max . potem dajesz do naprawy do innego mechanika i oczekujesz faktury . Możesz wołać od pierwszego zwrotu kosztów bo tyle co na fakturach cię kosztowało jego bubloróbstwo .drzasiek90 pisze:Jeśli serwis nie zgodzi się dobrowolnie, to trzeba się pożegnać z autem na rok i bawić się w rzeczoznawców, sądy itd
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
Ciekaw jestem jak się sprawa zakończy…
Dodane 40 sekundy:
Dodane 40 sekundy:
Skończ już wymyślać te historie…tristar0 pisze: ↑15 lip 2022, 21:43czasem kupuje różne częsci do aut w hurtowni i widze jak przychodzą mechanicy którzy chcą najtańsze części bo trzeba na czymś zarobić , w tej hurtowni pytają zawsze czy ma być najtaniej czy jakiejś konkretnej firmy czy z górnej półki .zawsze słyszę odpowiedź tych mechaników że najtańsze .
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…