Tokarka Tytan itp... Obroty reg. elektronicznie czy wajchami?
Co lepiej kupiuć?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Tokarka Tytan itp... Obroty reg. elektronicznie czy wajchami?
Ostatnio byłem w Leroy Merlin i zobaczyłem ładną i sporą tokarkę! I tak mnie naszła myśl o nabyciu nowej maszyny... Do tej pory czasem coś porobiłem na własnej mini tokarce EMCO Compact 5. Jednak nie raz przydało by się coś większego! Stąd czasem nachodzi mnie myśl o zakupie większej tokarki. Hobbystycznie i do różnych prac garażowych (dla majsterkowicza) Niestety mieszkam w mieszkaniu i mam tylko garaż. Dlatego nie mogę sobie NIESTETY pozwolić na większy i znacznie lepszy sprzęt z czasów PRL tym bardziej, że nie mam nawet siły. Coś wielkości Tytan 750 to jest max i na 230V.
I teraz zastanawiam się... Czy maszyny typu Tytan 500 / 750 itp klony bernardo nutole i inne chińskie stywory kupić ewentualnie w z elektronicznie reg. obrotami (z wyświetlaczem) czy manualnie dwoma wajchami?
I teraz zastanawiam się... Czy maszyny typu Tytan 500 / 750 itp klony bernardo nutole i inne chińskie stywory kupić ewentualnie w z elektronicznie reg. obrotami (z wyświetlaczem) czy manualnie dwoma wajchami?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Re: Tokarka Tytan itp... Obroty reg. elektronicznie czy wajchami?
jeśli chcesz poznać opinię amatora, to ja brał bym z przekładnią na kołach zębatych.
gdy będziesz chciał obrabiać większą średnicę, to małe obroty i duży moment na uchwycie jak znalazł.
chyba że chcesz się bawić w przekładkę silnika na większy i falownik, to pewnie może być i bez przekładni.
do obróbki małych średnic może być na potencjometrze.
gdy będziesz chciał obrabiać większą średnicę, to małe obroty i duży moment na uchwycie jak znalazł.
chyba że chcesz się bawić w przekładkę silnika na większy i falownik, to pewnie może być i bez przekładni.
do obróbki małych średnic może być na potencjometrze.
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.
-
Tez mi się tak wydaje, (że elektroniczna wersja na wolnych obrotach będzie bardzo słaba) ale nie jestem na czasie z obecnymi konstrukcjami... Nieśmiałe miałem nawet nadzieję, że może dają tam jakiś falownik pod ten mały silniczek :p Koszt jak dla nich nieduży, a atrakcyjność mocno by wzrosła 
Co inni powiedzą w tym temacie?

Co inni powiedzą w tym temacie?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Temat wałkowany sto razy, oczywiście mechaniczna skrzynka prędkości wrzeciona + opcjonalnie falownik.
-
Ok, czyli nic się w tym temacie nie zmieniło do tej pory. Najlepsza wersja na wajchy...
To dopytam jeszcze tak... Przypomniało mi się, że jest jeszcze takie coś jak TSB20... Co lepsze? Nowy Tytan 550/750 czy stara niepewna maszyna (do remontu zapewne) czyli TSB20? Cena ta sama na dzisiejsze czasy.
To dopytam jeszcze tak... Przypomniało mi się, że jest jeszcze takie coś jak TSB20... Co lepsze? Nowy Tytan 550/750 czy stara niepewna maszyna (do remontu zapewne) czyli TSB20? Cena ta sama na dzisiejsze czasy.
-
Czytałem gdzieś, że tokarki TSB20 to bardzo duże koszta remontu. Więc jeśli by miała kosztować 6k tokarka + 10k (czytałem nawet o 20-25k w skrajnych przypadkach) to nie dla mnie raczej :/
Ja bym dołożył i kupił tytana 330. Tam masz automatyczny posuw poprzeczny i wzdłużny ze srubowałka. Jedyne nad czym można pomyśleć w przyszłości to dołozenie nortona z tsb, nawrotnica w tytanie 330 jest na standardzie. Można jechać bez problemu 2-3 mm wióra, także robota idzie względnie szybko.
-
Dzięki za cenną uwagę! Zaraz przyjdę się bliżej tematowi. Na co jeszcze zwrócić uwagę? Czy są jakieś różnice w tych klonach? Coś czego jeden klona ma a inny tego już nie ma?
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Mój Tytan 400 w zakresie obrotów 700-1100 startuje do góry. Poza tym zakresem jest OK.
Sterowanie elektroniczne - wg mojej oceny można toczyć drewno i tworzywo sztuczne.
Wygodna praca przy stali i aluminium to skrzynka , silnik 3 fazy + falownik.
Sterowanie elektroniczne - wg mojej oceny można toczyć drewno i tworzywo sztuczne.
Wygodna praca przy stali i aluminium to skrzynka , silnik 3 fazy + falownik.