A kto mói że to chdzi o co2? A nawet jeśli, to lepiej już niech sobie elektrownia puści lekki dymek 1000km od najbliższych ludzi i 100m nad ziemią niż 1000000 starych klekotów kopci ludziom truciznami prosto w twarz. Poza tym nie napisałeś w jaki sposób chcesz przetwarzać światło na lpg.strikexp pisze:To powiedz mi jaki sens jest zasilać elektryka z węgla, ropy czy gazu? Skoro to produkuje też CO2. Bo jedyny sens to żeby zarobili na tym producenci elektrowni i (droższych) aut elektrycznych.
Samochód elektryczny
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 31
Re: Samochód elektryczny
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 35
zlp pisze:Przez te 100 lat rozwoju nie mamy nawet akceptowalnej finansowo technologii która pozwoliłaby zbudować wielki akumulator do magazynowania energii słońca i wiatru na dłuższy czas. Nawet stacjonarnego, ciężkiego i wielkiego, byle o akceptowalnej pojemności, wydajności i cenie.
Jest. Elektrownia szczytowo-pompowa - jedyny jak dotąd akceptowalny ekonomicznie akumulator takiej energii. I stosowany, nawet w Polsce, choć na razie w niedostatecznym stopniu co przekłada się na kłopoty sieci i prosumentów.
A ładowanie samochodów "z węgla"... jak policzyć sobie całkowitą sprawność takiego źródła, to marnie to wychodzi...
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 45
Tylko taka elektrownia ma pewną stratę energii. I wymaga odpowiedniej wielkości zbiornika na podwyższonym terenie. Stawia to duże ograniczenia mocy maksymalnej.
Dodane 2 minuty 3 sekundy:
Gaz jest wystarczająco czysty aby zasilał klasyczne samochody spalinowe bez szkody dla środowiska.
Dodane 2 minuty 3 sekundy:
Ci od samochodów elektrycznych.
Gaz jest wystarczająco czysty aby zasilał klasyczne samochody spalinowe bez szkody dla środowiska.
-
- Posty w temacie: 35
strikexp pisze:Gaz jest wystarczająco czysty aby zasilał klasyczne samochody spalinowe bez szkody dla środowiska.
I w swoim czasie byliśmy w tym potęgą! Byliśmy - bo oczywiście zaraz zaczęto przy tym majstrować...
A w takiej np Tajlandii gro tamtejszych ciężarówek na drodze jeździ na gaz...

Tylko na czym państwo doiłoby przewoźników...?

https://poradnikprzewoznika.pl/2016/nor ... ransportu/
ciekawostka...
https://youtu.be/zQ7Hvm6MGok
Jadący z naprzeciwka nocą mają prze....

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 3
Hej.
Wiem - wiem.
Najlepszy do tego to drewno bukowe.
Kiedyś mi się w bacówce " zgazowało " i jak nie pie..nie
Co nie zmienia faktu że da się.
Niby jest "nieco kłopotliwe" - ale da się.
pzd.
Wiem - wiem.
Najlepszy do tego to drewno bukowe.
Kiedyś mi się w bacówce " zgazowało " i jak nie pie..nie

Co nie zmienia faktu że da się.
Niby jest "nieco kłopotliwe" - ale da się.
pzd.
Mane Tekel Fares
-
- Posty w temacie: 45
No nie bardzo. To jest już akt desperacji. Że samemu trzeba sobie uspawać taki generator. A potem bawić się w:
- rozpal
- poczekaj aż się zgazuje
- jedź
- jedź wolniej bo generator nie nadąża
- jedź szybciej albo wypuszczaj przez zawór bezpieczeństwa cenne paliwo, zanim rozsadzi Ci generator
- zatrzymaj się i zgaś
- a jak doszło do pirolizy to wypuszczaj przez zawór cenne paliwo bo zatrzymać tego nie sposób
Jest masa łatwiejszych sposobów na naszym poziomie technologicznym. Już wolałbym etanol produkować i drewnem destylować.
A do gazu drzewnego trzeba specjalny silnik z tego co słyszałem...
- rozpal
- poczekaj aż się zgazuje
- jedź
- jedź wolniej bo generator nie nadąża
- jedź szybciej albo wypuszczaj przez zawór bezpieczeństwa cenne paliwo, zanim rozsadzi Ci generator
- zatrzymaj się i zgaś
- a jak doszło do pirolizy to wypuszczaj przez zawór cenne paliwo bo zatrzymać tego nie sposób
Jest masa łatwiejszych sposobów na naszym poziomie technologicznym. Już wolałbym etanol produkować i drewnem destylować.
A do gazu drzewnego trzeba specjalny silnik z tego co słyszałem...
-
- Posty w temacie: 115
O widzisz, pokaż mi taką, która zrobiła doktorat, a ja spróbuję dowiedzieć się od niej, czy mi to poleca. Bo na razie, to słuchanie tych z jutuba przypomina właśnie podążanie za miliardami much.
Przede wszystkim różnią się prędkościami i miejscem, jakiego potrzebują. Motocyklem, jak masz szczęście, pomiędzy dwoma ciągnikami się zmieścisz. Samochodem niekoniecznie. Nie wiem, jak w ciągnikach, ale w motocyklu (prędkość) ABS jest obecnie wymagany, tak jak w samochodzie.
W teście: https://moto.pl/MotoPL/7,88389,28343112 ... egiem.html Tesla zimą zrobiła 521 km. Niektórym wystarczy. Mercedes-Benz EQS i BMW iX xDrive50 też miały powyżej 500 km.
Tylko że nadal, czy to zgazowując, czy przerabiając na benzynę, masz węgiel, z którego powstaje dwutlenek węgla. Dla przykładu, gaz ziemny, to przede wszystkim metan. Wzór chemiczny CH4. Masz jeden atom węgla i cztery atomy wodoru. Z pierwszego, który połączy się w spalaniu z tlenem uzyskasz CO2. Za to z wodoru, który też się spali, będziesz miał energię i wodę. Gdybyś chciał ten metan produkować z węgla, to ekologiczne nie będzie. Jest co prawda możliwość produkcji metanu z wodoru i dwutlenku węgla i to już jest ciekawa alternatywa.
Po więcej odsyłam do podręcznika chemii. Jest tam wyjaśnione.
https://wysokienapiecie.pl/67151-wodne- ... lka-pompa/
Jak widać sprawność 69,3 proc nie jest wcale zła, tym bardziej, jak spojrzysz np. na sprawność silnika spalinowego.
CNG tak, LPG już nie do końca.