Samochód elektryczny
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 45
Re: Samochód elektryczny
Ja mówię o tych chińskich hulajnogach elektrycznych co wybuchają ludziom w mieszkaniach i są pożary bloków.
Jedno jest pewne zwrot "elektryczny pojazd" i "tanio" są nie do pogodzenia.
Jedno jest pewne zwrot "elektryczny pojazd" i "tanio" są nie do pogodzenia.
-
- Posty w temacie: 115
Oj jak mi się przykro zrobiło. A może jednak zmienisz zdanie?
Ale ja to wiem. Jeśli firma wtopiła kupę kasy w badania, czy opracowanie produktu, to przecież nie udostępni tego za darmo. Na marginesie, nigdy nie słyszałem, żeby tajemnica służbowa dotyczyła badań naukowych. Te się ogłasza w odpowiednich miejscach w całości.
Z badaniami naukowymi jest jak np. z piosenką. Zespół nagrywa piosenkę w tajemnicy, a później rejestruje do niej prawa autorskie i wówczas każda nutka jest znana. Jeśli w wyniku badań opracowany zostaje patent, to wszyscy wiedzą wszystko o patencie, tylko wykorzystać tą wiedzę może firma, która ma do patentu prawa.
Mylisz badania biznesowe, które służą do opatentowania kolejnego produktu z badaniami naukowymi, które są finansowane przez z góry określone źródła a ich autorzy są zobowiązani do ujawnienia w pełni wyników. Obejrzyj sobie publikacje np. na Lancecie, czy opisy badań technicznych, gdzieś w publikacjach, zrozumiesz, jak to wygląda. Bo na razie to twoja wyobraźnia zdecydowanie góruje nad rzeczywistością.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 42
jasiu... pisze:Obejrzyj sobie publikacje np. na Lancecie, czy opisy badań technicznych, gdzieś w publikacjach, zrozumiesz, jak to wygląda. Bo na razie to twoja wyobraźnia zdecydowanie góruje nad rzeczywistością.
ja bym pokusił się o stwierdzenie,
że jesteś janie człowiekiem wielkiej wiary.
ale wierzysz szubrawcom i to cię gubi
ten twój wzorcowy lancet to obecnie źródło porównywalne do jutuba, z tą tylko różnicą że procentowa skala przekłamań i fałszerstw nie jest w obu przypadkach taka sama.
jasiu... pisze:Ale ja to wiem.
z tego co piszesz to nie wiesz.
i właśnie po to jest ta tajemnica służbowa, aby tacy jak ty nie wiedzieli a jedynie wydawało się im że wiedzą.
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.
-
- Posty w temacie: 97
drzasiek90 pisze:Bo w sumie mając samochód z różnymi mniej lub bardziej przydatnymi bajerami, trudno będzie nagle zrobić z niego bryczkę, która w kabinie ma tylko kierownicę, gaz i hamulec a reszta nie działa. Wyobraź sobie, że masz samochód, który posiada np. aktywny tempomat, parktronic, i inne bajery,
No własnie, bajery nie zawsze są komus potrzebne, szczególnie gdy jest to coś na drobne wyjazdy. Wiec jak ktoś chce bajery to niech se kupi fabryczne a jak komuś nie potrzeba to obejdzie się i bez.
zlp pisze:Marne zasięgi, długie ładowanie, elektryk tylko wokół komina.
To też powoli się zmienia. Nie wymagajmy od niby nowej technologii od razu cudów.
jasiu... pisze:A czemu używasz słowa prawdopodobnie? A to nie możesz sprawdzić? Nigdy nie jechałeś, to było poczytać
Nie ma znaczenia czytanie o konkretnym modelu gdyż jest to rozmowa o ogólnikach. Ze swej strony wiem tylko tyle że w czysto amatorkich przeróbkach nie trzeba iść w strone dodatkowych czasem kosztownych technologii. Wystarczy mi wiedzieć to ze akumulatorki litowe degraduja się jeśli są rozgrzewane lub rozladowywane poniżej i ładowane powyzej max. parametrów.
Co innego producent który sprzedaje swój produkt do różnych warunków atmosferycznych, on musi to uwgledniać w szerszym zakresie. Mnie wystarczy wiedzieć ze jest taka technologia która pilnuje temperatury ogniw dlatego tylko o tym wspomniałem a nie rozpisywałem się szukajac opisów co jak z czym i dlaczego.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 29
- Kontakt:
Technologia powoli się zmienia i w ciągu najbliższych lat nie ma widoku na rewolucję, a już dzisiaj wymaga się od nas abyśmy szybko się na nią przesiedli.IMPULS3 pisze:To też powoli się zmienia. Nie wymagajmy od niby nowej technologii od razu cudów.
I to w momencie wielkiego kryzysu energetycznego, który ta technologia pogłębi.
Po za tym dobre technologie nie potrzebują tak wielkiego potrzebują wsparcia, a bronią się same.
zlp.com.pl
-
zlp pisze: a już dzisiaj wymaga się od nas abyśmy szybko się na nią przesiedli.
A zgadnij dlaczego tak jest.

zlp pisze:Po za tym dobre technologie nie potrzebują tak wielkiego potrzebują wsparcia, a bronią się same.
Zgadzam sie w 100%. I ta też sie broni bo chętni są.
-
- Posty w temacie: 115
Komuś wierzyć trzeba, jeśli są opinie różne. Ja wierzę tym, którzy nie muszą kłamać, bo ich oficjalne dochody, z oficjalnych źródeł są na tyle wystarczające, że nie muszą kombinować z nagrywaniem filmów, czy jeżdżeniem z "odczytami" za kasę. A że tych ludzi, naukowców z możliwościami przeprowadzania badań, którym każdy może się przyjrzeć jest bardzo dużo, to im wierzę. No bo czemu mieliby kłamać? Po co? Kolejna fantastyczna teoria spiskowa, w której umaczany jest cały świat naukowy? Toż to by wyszło w końcu.
Sam jestem zobowiązany do zachowywania w niektórych przypadkach tajemnic firmy, to wiem, czego ci powiedzieć nie mogę i do kiedy ci nie mogę powiedzieć.
Dlatego są opracowywane takie samochody, jak ten:
Ale każdy samochód musi przejść dopuszczenie do ruchu. I niektóre bajery muszą niestety być.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 42
IMPULS3 pisze:Nie wymagajmy od niby nowej technologii od razu cudów.
niby ona nowa, ale swoje lata już ma

https://spidersweb.pl/autoblog/rekord-p ... t-100-kmh/
w takich dziedzinach interes zawsze bierze górę,
kiedyś, ktoś postawił na ropę naftową. (niektórzy nawet wiedzą kto)
na paliwie do lamp naftowych interes słabo by się kręcił, ale motoryzacja i farmacja pozwoliły skrzydełka rozwinąć.
dzisiaj znowu wajchę przekładają i stary nowy trend w motoryzacji ktoś chce znowu do łask przywrócić.
i można być pewnym że za darmo tego nie robi. dla ekologii również zysków się nie wyrzecze
podchodząc w ten sposób do sprawy,jasiu... pisze:A że tych ludzi, naukowców z możliwościami przeprowadzania badań, którym każdy może się przyjrzeć jest bardzo dużo, to im wierzę.
to może zacznij jeść gówno, przecież miliardy much chyba nie mogą się mylić.
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.
-
jasiu... pisze:Dlatego są opracowywane takie samochody, jak ten:
Zwykły prosty samochodzik, nic szczególnego.
jasiu... pisze:Ale każdy samochód musi przejść dopuszczenie do ruchu. I niektóre bajery muszą niestety być.
Jeszcze więcej można wymysleć aby było trudniej. A póki co ciągnik rolniczy, motocykl i zwykły samochód to 3 różne pojazdy które poruszają się po tych samych drogach (no dobra za wyjątkiem ekspresówek i autostrad) a różnią się diametralnie poziomem bezpieczeństwa i jest ok. Ciekawe prawda?
amator7 pisze:niby ona nowa, ale swoje lata już ma
Żeby było smieszniej to tę droge zmienil silnik elektryczny w postaci rozrusznika. Gdyby nie to to kto wie czy nie ciągnięto by dalej elektryków. Tak czy inaczej szkoda tylko że nie badano mocniej akumulatorów bo być może mielibyśmy 2 rónoległe kierunki i obecnie samochody elektryczne byłyby na równi a moze nawet wyzej niż spalinowe.