Samochód elektryczny
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 9
Re: Samochód elektryczny
Zielono-czerwone pojeby osiągną tym sposobem swój cel: Ziemi, Wody i Powietrza nie zatrują ani nie przegrzeją spaliny i CO2 z silników spalinowych.
Za to zatrują je i przegrzeją fabryki litu, akumulatorów litowych i energii do ich ładowania - bo wiatraki i solary nie wystarczą.
Za to zatrują je i przegrzeją fabryki litu, akumulatorów litowych i energii do ich ładowania - bo wiatraki i solary nie wystarczą.
Pomogłem? Kliknij, proszę :-)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
Czasami dobrze jest być starym dziadem nie?
|Ja za jakiś miesiąc kupuję zapas drewna na 2-3 lata...
Na jesieni będę patrzył jak sąsiedzi chrust zbierają...
|Ja za jakiś miesiąc kupuję zapas drewna na 2-3 lata...
Na jesieni będę patrzył jak sąsiedzi chrust zbierają...
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
- Posty w temacie: 45
A znasz ten dowcip?
https://dowcip.net/dowcipy/Dowcipy+o+szamanie
Ja też wydaję kasę zamiast trzymać. Ryżu mi nie skonfiskują, a gotówkę w banku już się zdarzało.
A tak na serio kupuję wszystko co mi będzie potrzebne na 2 lata i można przechować. Przy tych wzrostach cen to i tak wyjdę na plus.
Zresztą od 1 lipca PIT niższy o 5%. Trzeba koszty robić zanim nie obniżą
https://dowcip.net/dowcipy/Dowcipy+o+szamanie
Ja też wydaję kasę zamiast trzymać. Ryżu mi nie skonfiskują, a gotówkę w banku już się zdarzało.
A tak na serio kupuję wszystko co mi będzie potrzebne na 2 lata i można przechować. Przy tych wzrostach cen to i tak wyjdę na plus.
Zresztą od 1 lipca PIT niższy o 5%. Trzeba koszty robić zanim nie obniżą

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
To nie jest zapas tylko standard sezonowania drewna (potrzebny jest czas aby mieć drewno suche). Zapas to gdy masz na 5 lat i więcej.oprawcafotografii pisze:na 2-3 lata

https://czysteogrzewanie.pl/podstawy/jak-palic-drewnem/
-
- Posty w temacie: 35
pavyan pisze:i energii do ich ładowania - bo wiatraki i solary nie wystarczą.
Niestety, jedyne realne wyjście to atom, i to jak najszybciej... Niemcy pochopnie swoje pozamykali, i teraz drapią się po tyłkach jak by tu przywrócić...

A elektryki.... dopóki bateria ne starczy na 800-1000+ km bez ładowania, to mżonki...

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 49
a teraz pomyśl ile trzeba ziemi przewalić żeby te pierwiastki do produkcji tych baterii uzyskać , jest jeszcze jeden problem który jest nagminnie przemilczany jak zużyte baterie utylizować , Kaka Australia poszła dawno temu w fotowoltaikę a teraz mają całe hałdy paneli i nikt nie wie co z tym zrobić ,bo koszty utylizacji są kosmiczne .RomanJ4 pisze: A elektryki.... dopóki bateria ne starczy na 800-1000+ km bez ładowania, to mżonki.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
tristar0 pisze:jest jeszcze jeden problem który jest nagminnie przemilczany jak zużyte baterie utylizować , Kaka Australia poszła dawno temu w fotowoltaikę a teraz mają całe hałdy paneli i nikt nie wie co z tym zrobić ,bo koszty utylizacji są kosmiczne .
Problem jest na razie, jeszcze za czas jakiś będą stare wysypiska rozkopywać by wyciągnąć co trzeba... kwestia technologi i opłacalności, a postęp idzie, do niedawna przecież odpadów plastiku też nikt nie przerabiał..
A' propos przeróbki plastiku... Już ładnych parę lat ma opatentowana polska (jedna z dwu na świecie, druga to japońska) działająca i mobilna w dodatku(!) technologia na przeróbkę plastiku na paliwo.
https://filarybiznesu.pl/polski-wynalaz ... iem/a11985
https://msp.money.pl/wiadomosci/nikt-ni ... 8753a.html
I to o tyle od japońskiej lepsza, że go myć przed przerobem nie trzeba, co potania przerób.
W istocie wykorzystujemy do produkcji te frakcje odpadów tworzyw sztucznych, które nie znajdują nabywcy wśród tradycyjnych recyklerów np. tworzywa z opakowań żywności z warstwą aluminium czy nadrukami, opakowania po chemii gospodarczej, olejach mineralnych czy np. odpady pochodzące z worków na śmieci, kubłów, czy rozbiórki samochodów. Do tego mogą być zanieczyszczone kurzem, piaskiem czy resztkami żywności - mówi money.pl Adam Hańderek.

A gminy nie wiedzą co robić z rosnącymi hałdami tego surowca, gdzie wszystkie samorządowe pojazdy mogły by na tym jeździć, i mieć Orlen w... Parę lat temu zestaw kosztował coś 6mln zł, więc w zasięgu nawet niezamożnych gmin..
I co? I du... nasza "innowacyjna" (sic!) gospodarka nie potrafi nawet tego wykorzystać...
A poczytajcie sobie na czym jeżdżą miejskie autobusy w Sztokholmie...
http://smartgmina.pl/2017/01/23/szwedzk ... is-odpady/
Odpady, których ok. 50% poddaje się w Szwecji recyklingowi materiałowemu, surowcowemu i organicznemu stały się swoistym zasobem i szwedzkim paliwem narodowym. Drugą połowę odpadów komunalnych poddaje się bowiem w Szwecji efektywnym procesom spalana z odzyskiem energii, z dwóch ton odpadów uzyskując energię przewyższającą energetycznie równowartość 1 tony węgla. W porównaniu z systemem polskim, gdzie nadal ponad połowa odpadów ląduje na wysypiskach, widać zapóźnienie, ogromne marnotrawstwo i stojące przed polskim recyklingiem wyzwania.
To, co pod względem ekologicznym wyróżnia szwedzki system zagospodarowania odpadów to właśnie wysoki udział recyklingu organicznego, wynoszący ponad 13%. Ten biorecykling ukierunkowany jest z jednej strony na kompostowanie materii organicznej odpadów biodegradowalnych i zwrot biomasy przyrodzie w formie nawozów kompostowych, z drugiej zaś na ferementację beztlenową w celu uzyskania biogazu, wykorzystywanego do napędu pojazdów, głównie komunikacji publicznej.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 31
oprawcafotografii pisze:Na jesieni będę patrzył jak sąsiedzi chrust zbierają...
Nie będziesz, wtedy chrustu już nie będzie, albo jego zbieranie będzie zarezerwowane dla szlachty, a plebs będzie karany chłostą. Już się mówi o wprowadzaniu limitów zbioru chrustu
RomanJ4 pisze:A elektryki.... dopóki bateria ne starczy na 800-1000+ km bez ładowania, to mżonki...
Większość ludzi robi dziennie 20-40km, więc zasięg 1000km nie ma sensu.
RomanJ4 pisze:A' propos przeróbki plastiku... Już ładnych parę lat ma opatentowana polska (jedna z dwu na świecie, druga to japońska) działająca i mobilna w dodatku(!) technologia na przeróbkę plastiku na paliwo.
Przecież polaki już dawno stosują plastik, gumę itd jako paliwo do ogrzewania domów więc gdzie tu nowość?
-
RomanJ4 pisze:Większość ludzi robi dziennie 20-40km, więc zasięg 1000km nie ma sensu.
Ale mniejszość robi więcej...

nanab pisze:Przecież polaki już dawno stosują plastik, gumę itd jako paliwo do ogrzewania domów więc gdzie tu nowość?
No i popatrz... a te łobuzy urzędniki na nich drony i służby nasyłają, że niby jakieś "kopciuchy"...

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 49
te wysypiska w Australii to są zasypywane ziemią bo tam też ekologia teraz panuje , a panele na wolnym powietrzu leżakują już tam od 20 lat i nikt się ku temu jakoś nie pochylił .RomanJ4 pisze:Problem jest na razie, jeszcze za czas jakiś będą stare wysypiska rozkopywać
Dodane 2 minuty 5 sekundy:
za kilka lat u nas też będą leżakowały , a Niemcy wymyślili sobie że te mało efektywne panele odsprzedają Polakowi po 5 ojro za szt . ciekawe czemu tak tanio ?.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki