OKUMA LB10
100-3 ALARM-A DIF uberschritten X-ACHSE
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
OKUMA LB10
Cześć, mam OKUME LB10 i wyskoczył mi alarm: 100-3 ALARM-A DIF uberschritten X-ACHSE 40018,objaw jest taki że oś X bardzo skacze kilka milimetrów i zaraz wywala ten błąd, oś Z działa poprawnie płynnie się porusza. Po około 10-20 minutach jak postała tak załączona to pracowała już dobrze bez alarmu bez szarapania. Niestety niemam żadnej dokumentacji do niej
może ktoś będzie umiał doradzić albo by miał jakieś schematy elektryczne do niej. pozdrawiam

-
-
Re: OKUMA LB10
Cześć,
piszę bo może to komuś pomoże, moja awaria została usunięta. Pod napędem jest umieszczona jeszcze jeden układ z różnymi kondensatorami i właśnie one padły, wymiana ich za parte złotych i wszystko działa. Błachostka ale niestety na zasadzie prób i błędów doszedłem o co chodzi.
pozdrawiam
piszę bo może to komuś pomoże, moja awaria została usunięta. Pod napędem jest umieszczona jeszcze jeden układ z różnymi kondensatorami i właśnie one padły, wymiana ich za parte złotych i wszystko działa. Błachostka ale niestety na zasadzie prób i błędów doszedłem o co chodzi.
pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Re: OKUMA LB10
To Ja tylko dodam, że jak ktoś nie ma wprawy albo nie jest pewny to niech lepiej nie zabiera się sam za wymianę kondensatorów w tak starych płytkach. Niestety z racji wieku oraz technologii z tamtych lat, są one dość delikatne. W mojej maszynie (kupowałem z uszkodzonym driverem) ktoś właśnie chciał powymieniać kondensatory. Efekt? Powyrywane przelotki na 4 warstwowych płytkach i jedna wielka orka.