Wał zębaty

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

typhon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: typhon » 14 wrz 2008, 21:04

aghimir pisze:Mam jeszcze pytanie. Czy zęby trzeba frezować zgrubnie potem wykańczająco, czy można poprostu wyfrezować i potem przeszlifować (oczywiście po hartowaniu)
Musisz dowiedzieć się sposobu utwardzania(nawęglanie,azotowanie,hartowanie),jaka będzie grubość powierzchni utwardzanej,czy przy utwardzaniu nie nastąpi zniekształcenie przedmiotu i w stosunku do tego dobierasz naddatek na szlif.

Tagi:

Seba-Jongen
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: Seba-Jongen » 14 wrz 2008, 21:18

typhon pisze:
aghimir pisze:Mam jeszcze pytanie. Czy zęby trzeba frezować zgrubnie potem wykańczająco, czy można poprostu wyfrezować i potem przeszlifować (oczywiście po hartowaniu)
Musisz dowiedzieć się sposobu utwardzania(nawęglanie,azotowanie,hartowanie),jaka będzie grubość powierzchni utwardzanej,czy przy utwardzaniu nie nastąpi zniekształcenie przedmiotu i w stosunku do tego dobierasz naddatek na szlif.
Kolego -przyznam Ci rację, ale nie zgodzę się, kiedy robiłem PP to u wszystkich prowadzących nawet kiedy nie było coś logiczne to jeżeli było w podręczniku to było konieczne w projekcie (dla zasady).
Robiąc coś na Polibudzie musisz być teoretykiem i zapomnieć o praktyce -i pisać wszystko jak leci, zgrubne, wykańczające, szlifowanie itd.

Autor tematu
aghimir
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8

Post napisał: aghimir » 15 wrz 2008, 00:03

W całej rozciągłości zgadzam się z Seba-Jonegenem - nie mam wpływu na to np jaki układ graficzny projektu sobie przyjmę. Np. prof. uważa za operację czynności wykonywane przez jednego pracownika na jednej obrabiarce w różnych zamocowaniach i czy ma to dla mnie sens czy nie mam się posłuchać i tyle. Rzeczywiście Brutuss1 ma rację, że to się czasem kupy nie trzyma, jest nieprzejrzyste i nie wyraźne ale nie mam na to wpływu...
Byliśmy z kumplami w Krakowskim Instytucie Obróbki Skrawaniem i pracownik świeżo po studiach powiedział nam na przykład, że dla profesora możemy nawet wydrążyć w tym wale otwór w kształcie linii śrubowej (elektrodą spiralną) i to nie ważne że na chusteczkę takie coś, ważne, że można i że jest teoria sic...
Ale projekt zaliczyć trzeba a i przy okazji, żeby coś w głowie się rozjaśniło.

Dziękuję wszystkim za wszelką pomoc i czekam na dalsze sugestie. POzdrawiam!

pumba
Posty w temacie: 1

Post napisał: pumba » 09 gru 2009, 22:13

Odkopie stary temat ale dotyczy podobnej kwesti więc nie będę zakładał nowego, ale do rzeczy ;)

Muszę zaprojektować gniazdo produkcyjne do produkcji wałków zębatych (max d=fi85mm; max l=220mm) i poszukuję informacji o obrabiarkach wykorzystywanych do produkcji takich wałków, chodzi konkretnie o parametry techniczne wraz z danymi o gabarytach + zdjęcia takich obrabiarek jak:
1. frezarko-nakiełczarka
2. frezarka do rowków pod wpusty
3. frezarka obwiedniowa
4. szlifierka obwiedniowa
szukam od paru dni tych informacji ale bezskutecznie, resztę obrabiarek udało mi się znaleźć ale tych wyżej wymienionych jakoś nie umiem znaleźć pewno z tego względu że nie są tak często wykorzystywane jak pozostałe. W internecie natrafiłem tylko na jakieś cząstkowe informacje które są niewystarczające, chyba że źle szukam, a niestety nie znam języków obcych żebym mógł poszukać na obcojęzycznych stronach :| Miałem nadzieję że znajdę informację na stronach producentów czy dystybutorów ale niestety nie usało to mi się, w związku z tym zwracam się z tym tutaj, może ktoś posiada takie informacje albo wskażę mi drogę gdzie mogę je znaleźć za co będę bardzo wdzięczny ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”