Sterowanie SZGH do servonapedow Yaskawa, pomoc w uruchomieniu

Szukam osoby znajacej sterowniki SZGH ktora pomoze mi uruchomic sterowanie serwonapedow Yaskawa

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
greg123stairs
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2

Sterowanie SZGH do servonapedow Yaskawa, pomoc w uruchomieniu

Post napisał: greg123stairs » 24 sty 2022, 18:06

Mam maszyne SCM 95L tech w ktorym padlo sterowanie Kvara. Pozostala czesc maszyny jest OK. Analizujac to oraz podobne fora postanowilem zastapic oryginalny (niesprawny juz) sterownik chinskim produktem SZGH - CNC 1000 MDb-3.
Poszukuje osoby ktora pomoze mi uruchomic sterowanie. Jestem z wyksztalcenia technikiem elektronikiem wiec mysle ze da rade zrobic to zdalnie.

Zalezy mi na tym aby maszyna pracowala jako PROSTY PLOTER XYZ. Oraz sterowanie wrzeciona frezarki na falowniku, podlaczenie reset, krancowki oraz podstawowe sterowanie prozni. Jezeli uda sie niewielkim kosztem podpiac sterowanie wiertlami to bylo by mega super.

Servopack: YASKAWA SGDB 10VD
Servo motor: YASKAWA AC SERVO MOTOR SGMG-09V2ABB

Wrzeciono 380V / 4.4 kW na falowniku: KEB 14 F4 C1E-3440/1.4 (11KVA)
Manuale do powyzszych sa ogolnie dostepne w sieci albo jak co moge podeslac bo mam w j.ang.

Sterownik SZGH dotarl dzisiaj. Maszyna CNC jest okablowana oryginalnie czyli podlaczenia silnik-servopack, zasilania itp sa. Niepotrzebne wiazki bede wyrzucal z maszyny juz pod asysta osoby ktora sie podejmie wspolpracy.

Prosze tez pisac na email: [email protected]

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Autor tematu
greg123stairs
Posty w temacie: 2

Re: Sterowanie SZGH do servonapedow Yaskawa, pomoc w uruchomieniu

Post napisał: greg123stairs » 31 sty 2022, 13:30

Doprecyzuje zeby bylo jasne i czytelne. Piszac o tym ze szukam osoby do POMOCY mam na mysli wsparcie mnie, ale w zwiazku z tym ze maszyna ma zarabiac to pomoc/wsparcie bedzie sie wiazalo z odpowiednia gratyfikacja.

kszumek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Re: Sterowanie SZGH do servonapedow Yaskawa, pomoc w uruchomieniu

Post napisał: kszumek » 03 kwie 2022, 17:38

Witam
porób kolego trochę zdjęć oryginalnego sterowania , co to jest i jak to jest rozprowadzone po szafie.
ogólnie wszystko sprowadza się do tego aby odnaleść sygnały sterujące (step/dir+enable) osi XYZ idące od servopaków
i keba (0/10V, kierunek L/P, enable)
poprzepinać ze starego sterowania do szgh ,
może być konieczne przekonfigurowanie servopaków na step/dir bo oryginalnie mogły być inaczej skonfigurowane (CW,CCW)
ogólnie ciężko to widzę na odległość , tak się zdaje ale to kupa kabli do ogarnięcia
ewentualnie pisz z czym masz problem
pozdrawiam

Dodane 53 minuty 34 sekundy:
Napisz kolego jeszcze z ciekawości na czym było oparte oryginalne sterowanie ?
pewnie jakiś PC i co mu się stało ?
\pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”