Doładnośc nie gra roli dla tego co chcę w tej chwili frezować. niestety tokarka ma max 960 obr. Waśnie pracę freza wyobrażałem sobie na obrotach dużych. Psów poprzeczny tokarka ma 0,04 mm na obrót zdaje się najmniejszy.Narazie połamałem frezy te co miałem ostre to próby w przysżłym tygodniu będe robić dalsze - tymczasem przydadzą się wskazówki

.
[ Dodano: 2008-06-08, 18:19 ]
wczoraj kupiłem frez 13 mm 4-piórowy
ustawiłem obroty na niecałe 700, posów 0,04mm na obrót( najmniejszy jest taki ), głębokośc frezowania 2,5 mm:
kaleena - jesli posów 0,02 mm na ząb to 0,08 na obrót mogę dać przy frezie 4 piórowym ?
trochę to wolno idzie na tym najmniejszym posówie, tym bardziej że niewiem ilę mogę dac głębokości frezowania takim frezem np 13mm
[ Dodano: 2008-06-24, 16:02 ]
Po kilku próbach pomyślnych ( z podziekowaniem dla kaleena za ocalenie kilku frezów : ) udało mi się kupić taniutko suport i będzie montowany jako oś pionowa do tokarki:
Imaka oczywiście zastapi imadło, tylko mam pytanie - czy zamontować to w całości czyli z możliwością obrotu ? Jakie za i przeciw ?
[ Dodano: 2008-06-24, 17:02 ]
czemu forum po takim czasie nie podnosi tematu - rozumiem że w ciągu jednego dnia ale po prawie miesiącu ?