Jestem nowy na forum, od pewnego czasu obserwuje interesujące mnie wątki, lecz dziś się zarejestrowałem, gdyż Panowie potrzebuję waszej pomocy.
Od roku pracuję na Mazak Nexus 6000, w miarę możliwości wykożystywałem każdą okazję żeby się czegoś nauczyć. I tak dziś znam większość funkcji maszyny aby ustawić sobie z małą pomocą nastawiacza, niezbyt skomplikowany detal, poznałem także mniej więcej język programowania ISO i znam podstawy MAZATROL.
W poszukiwaniu za nową wiedzą i normalnym zarobkami, wczoraj byłem na rozmowie w firmie znjdującej się nie daleko mojego miasta, usłaszałem tam że za jakieś 2 miesiące firma będzie poszukiwać nowych pracowników i że chętnie mnie tam zatrudnią, kwestia tylko czy się tam utrzymam, gdyż praca tam wygląda całkiem inaczej i chętnych do uczenia nowych także z tego co wiem jest nie wielu. Dostaję rysunek, jeżeli jest to nowy detal to muszę wymyślić sposób mocowania, w notatniku na komputerze napisać program, ustawić maszynę i wreszcie produkować. Frezarki pracują tam w FANUCu, co jest dla mnie czarną magią.
Szperałem po forum ale wiekszość materiałów zauważyłem że jest przesyłana na maila.
Proszę wszystkich o wszelkie pomoce, instrukcje, materiały do nauki, symulatory Fanuc, komentarze i uwagi do tego co napisałem, za wszelka pomoc z góry dziekuję. Pozdrawiam
Mój adres mail: [email protected]
Ps. Jak wstawić użytkownikowi "pomógł"