Co lata po moim niebie

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Re: Co lata po moim niebie

Post napisał: pitsa » 27 lut 2022, 21:25

Też zwróciłem uwagę, że coś nowego lata nad głowami i ma nieco inny odgłos niż typowych pasażerskich. Kilka razy przelatywał, azymut mniej więcej tam i nieco na + i po jakimś czasie z powrotem. Gdy zobaczyłem charakterystyczny kolor sprawdziłem. Trzysilnikowy. Teraz częściej latają cztero.. akurat trafiło mi się, że jestem pod trasą przelotów.
Na flightradar, widać że śledzą ich dziesiątki tysięcy osób, więc tu o ujawnianie nie trzeba się martwić. Widać skąd i dokąd latają. Widoczność jest elementem strategii. Ale tego trzeba się trzymać:
tristar0 pisze:Nie publikujemy na żadnych fejsah czy twitersas żadnych zdjęć przemieszczania się naszej armii czy innych armii po Polsce ! żadnych nr rejestracyjnych czy symboli taktycznych

Żadnych informacji o własnych obawach, przypuszczeniach, zasobach, planowanych działaniach i zmianach w otoczeniu.

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Robert_K » 27 lut 2022, 21:56

Pasjonatem może nie jestem ale lotnictwem interesuje się od dziecka i przeboleć nie mogę że kacapy zniszczyły An-225... Tym bardziej się cieszę że udało mi się zobaczyć go jak startował z Rzeszowa początkiem grudnia.

Pozdrawiam.

Autor tematu
tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 28

Post napisał: tristar0 » 27 lut 2022, 22:10

jasiu... pisze: A poza tym wypisując takie bzdury podsycasz panikę, a to jest w tej chwili Polsce najmniej potrzebne. Zaparz sobie melisy
raczej powtarzam dla inteligentynych inaczej którzy za długo siedzią w niemczarni i stracili poczucie z rzeczywistością komunikat ministerstwa obrony narodowej ale ciebie to nie dotyczy penie dostaniesz jeden z tych hełmów co miały iść na Ukrainę .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: jasiu... » 28 lut 2022, 18:04

tristar0 pisze:
27 lut 2022, 22:10
raczej powtarzam dla inteligentynych inaczej którzy za długo siedzią w niemczarni i stracili poczucie z rzeczywistością komunikat ministerstwa obrony narodowej ale ciebie to nie dotyczy penie dostaniesz jeden z tych hełmów co miały iść na Ukrainę .
Ciekawe, jak widać duch Maciarewicza w tym ministerstwie nadal żywy. A co do hełmów, wszystkie są już na Ukrainie.

Autor tematu
tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 28 lut 2022, 19:12

jasiu... pisze: A co do hełmów, wszystkie są już na Ukrainie.
tak od wczoraj jak twój kanclerz wyszedł z oświadczeniem i pampersem przed tłumem który chciał obalić ten twój nowy rząd .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 28 lut 2022, 19:42

tristar0 pisze:
28 lut 2022, 19:12
jak twój kanclerz wyszedł z oświadczeniem i pampersem przed tłumem który chciał obalić ten twój nowy rząd .
No i teraz nie wiem, czy to tylko fantazja, czy schorzenie. Nie martw się o Niemców, nie obalili i nie obalą. A tłum ma prawo do przedstawiania swoich poglądów. Wszędzie.

Autor tematu
tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 28 lut 2022, 19:58

No nie wiem jak mają 80 tyś wojska które się wstydzi chodzić w mundurach i kilkadziesiąt czołgów których połowa jest nie sprawna przynajmniej tak w Deutsche Welle pisali że jedynie co mogą zrobić to wywiesić białą flagę i liczyć że Polska ich będzie bronić .

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 28 lut 2022, 20:47

tristar0 pisze:
28 lut 2022, 19:58
w Deutsche Welle pisali że jedynie co mogą zrobić to wywiesić białą flagę i liczyć że Polska ich będzie bronić .
Widziałeś Panavia Tornado? Niemcy mają ich około 85. Do tego Eurofighter Typhoon w ilości 181 sztuk. A ile jaszczompów ma Polska?

Miałem okazję jeden i drugi obserwować w locie z bliska, może z 200 metrów. Naprawdę wrażenie robi. Do tego całkiem dobrze wyposażona marynarka, no i Heer, czyli wojska lądowe. Uwierz mi, Polska może być dumna, że ma takiego sojusznika w NATO. Z drugiej strony, faktycznie ponoć kaleson i ciepłych kurtek brakuje. :mrgreen:

Autor tematu
tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 28 lut 2022, 21:00

Mnie osobiście nie interesuje co i czego ile mają a mają ok 90szt z tego 20 w wersji ECR czyli zostaje myśliwców już 70 . wolałbym wiedzieć ile mają sprawnego sprzętu a z tego co nawet niemieckie pisma wojskowe piszą jest tego dużo za mało nawet dla nich do samoobrony ,bo Niemcy też dali ciała w obronności i te 2 % pkb to już dawno temu zlali jak Angela z putasiem w śline uderzała i myślała że kasa uczyni cuda .

Dodane 1 minuta 15 sekundy:
jasiu... pisze:okazję jeden i drugi obserwować w locie z bliska, może z 200 metrów
to teraz rozumiem czemu jesteś głuchy na to co inni mówią .

Dodane 4 minuty 21 sekundy:
jasiu... pisze:Do tego Eurofighter Typhoon w ilości 181 sztuk
mają 74 szt z tego zdolnych do podjęcia zadań bojowych 42 więc gdzieś ci te 100 uciekło .

Dodane 4 minuty 10 sekundy:
Tłumaczenie prawie dobre: Panavia Tornado przypadku tych samolotów sytuacja jest niewiele lepsza, bo ponad 57 proc. maszyn jest uziemione. Z łącznej liczby 89 samolotów Tornado będących na wyposażeniu Luftwaffe do walki gotowych jest tylko 38.
Tak piszę sami Niemcy .

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: rdarek » 28 lut 2022, 22:23

tristar0 pisze:
28 lut 2022, 21:08
Mnie osobiście nie interesuje co i czego ile mają a mają ok 90szt z tego 20 w wersji ECR czyli zostaje myśliwców już 70 . wolałbym wiedzieć ile mają sprawnego sprzętu a z tego co nawet niemieckie pisma wojskowe piszą jest tego dużo za mało
Echhh. Podepnę się pod twój wpis bowiem masz rację najważniejszy jest sprzęt będący w zdolności bojowej.
Niestety należy brać pod uwagę jeszcze jeden drobiazg; szczególnie w sprzęcie latającym ważny jest resurs. W okresie pokoju jest inny a w przypadku działań "zbrojnych" inny i każdy kraj ma różne procedury. Dla przykładu płaty wirnika MI 24 które w Polsce ze względu na przekroczenie resurs'u były demontowane ze śmigłowców wysyłaliśmy do innego "bratniego kraju" (nie pamiętam gdzie) tam był on dłuższy i oni jeszcze z nich korzystali.
Takim sposobem można uziemić przykładowo XXX sztuk śmigłowców tylko dlatego, że przekroczono resurs, jednak w razie "W" bez problemu mogą one być użyte.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”