Plany regulacji cen żywności w Polsce

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Re: Plany regulacji cen żywności w Polsce

Post napisał: szopenn » 31 sty 2022, 20:35

No i co z tego? ryż będziesz jadł w wojsku jak będzie pobór, myślisz że ci się dadzą w mieszkanku ukryć razem ze swoim ryżem?

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 34

Post napisał: strikexp » 31 sty 2022, 22:02

@szopenn
Mądralo, dzisiejsze wojny toczą się błyskawicznie i małymi siłami. W większości przypadków nie zdążyliby zrobić tego poboru. A na jakąś daleką wojnę nie wysyłaliby masowo żołnierzy. Bo i po co Tajwanu bronić skoro on sam nie potrafi?

Natomiast w przypadku jakiejś małej, dalekiej wojny. w grę wchodzą sankcje. Tak jak na NATO sankcje nałożyły kraje arabskie i w latach '70, po Amsterdamie ludzie na koniach jeździli.
Masz to czarno na białym. Jakbyś nie załapał to Rosja wypompowuje gaz z magazynów Gazpromu w Europie, z powrotem do Rosji. Ale oczywiście, według takich jak Ty to podwyżki gazu o 500% są z powodu PiS lub Tuska :D

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 31 sty 2022, 22:18

strikexp pisze:Mądralo, dzisiejsze wojny toczą się błyskawicznie i małymi siłami. W większości przypadków nie zdążyliby zrobić tego poboru. A na jakąś daleką wojnę nie wysyłaliby masowo żołnierzy. Bo i po co Tajwanu bronić skoro on sam nie potrafi?

o czym ty mówisz, zostałbyś zmobilizowany na długo przed konfliktem i grzecznie uczył byś się strzelać, a jak miałbyś szczęście to trafiłbyś na kuchnie razem z zapasami swojego ryżu... bredzisz jak zwykle jak mały chłopczyk.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 34

Post napisał: strikexp » 31 sty 2022, 22:35

Nie, bo ja w przeciwieństwie do Ciebie od kilku lat interesuję się sytuacją. Obecnie grozi nam ograniczona wojna na Ukrainie i duże wojny na bliskim wschodzie i Tajwanie.
Za kilka lat Białoruś połączy się z Rosją, a sama Rosja zmodernizuje swoją armię. Wtedy zabierze się za Ukrainę i Polskę co już ostatnio jasno przekazała USA.
No ale wtedy, to już mnie w Polsce nie będzie. A piździelce którzy rządzą tym krajem, może i zrobią mobilizację. Za późno, nieporadnie i mało skutecznie. Dokładnie tak jak bronili się w 1939.
Bo problemem dyskutowanym w tym kraju jest Tusk i Kaczyński. A nie to że zamiast 13-stek i 14-stek dla emerytów, oraz seksedukatorów w szkołach. Powinniśmy kupować na potęgę uzbrojenie. A właściwie to powinniśmy sami je produkować.
Polacy nie dorośli do państwowości i ponownie staną się rosyjską prowincją.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18

Post napisał: pitsa » 01 lut 2022, 07:01

Oglądałem wykład o reformach agrarnych w ubiegłych wiekach i porównałem sobie nas, ludzi pracujących do tych dawnych chłopów. Jest to takie pobieżne spojrzenie na wybrane czynniki zmieniające stosunki między panem a chłopem:

W tym kontekście historycznym ciągle jesteśmy chłopami. ;-)
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 01 lut 2022, 07:36

strikexp pisze:No ale wtedy, to już mnie w Polsce nie będzie.

zaraz patryjoci tacy jak orion, ortograf i tristar oraz amator i jeszcze lajosz zjedzą ciebie razem ze swoim ryżem, ziarenka nie zostawią. Patrzcie go, tyle lewaków zwiało z polski i źle, a pierwszy naczelny prawak też planuje dać nogę... pewnie do szkopa. Co za chłopczyk... jeszcze powiedz, że masz pegasusa i będziesz wiedział co i jak co do sekundy :mrgreen:
strikexp pisze: Powinniśmy kupować na potęgę uzbrojenie. A właściwie to powinniśmy sami je produkować.

dla kogo jak wszyscy w pore zwieją tak jak ty?? :roll: :roll: Siedź spokojnie pielęgnuj ryż, może spróbuj go do doniczek rozsiewać.. a na razie państwo słusznie inwestuje w dzietność. popieram, tylko że ta dzietność jakaś taka.... symboliczna, za to inflacja się zrobiła po ch.. fest. :twisted: :twisted:

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pitsa » 01 lut 2022, 08:04

strikexp pisze:śmieje się że mam
Śmiech to reakcja. Nie ważne czy to jest niezrozumienie, zaskoczenie, czy reakcja obronna wywołana tym, że ty masz "nadzieję" gdy śmieszek jest już "beznadziejny". ;-)
Te tematy, które teraz obserwujemy to też reakcja. Reakcja na zmiany w otoczeniu i próby zrozumienia, poukładania sobie tego w jakaś zrozumiałą formę. Nie ważne czy prawdziwą. Ważne że własną czyli ogarniętą. Obserwujesz układ sił i możliwości działań zbrojnych. Też w pierwszej reakcji będziesz się śmiał gdy spadnie bomba tu czy tam, gdy spełni się to na co czekasz. Wyczekiwanie na coś co może się zdarzyć bywa tak nieprzyjemne, że gdy dochodzi do nieszczęścia w odczuciu jest ulga: "stało się, byłem na to przygotowany" (chociaż wydawało mi się)...
Ty zbierasz ryż, kto inny chleb sam piecze albo testuje przestawienie warsztatu na produkcję kos na sztorc. Ja testuję buty w przemieszczaniu się lasami, i zastanawiam się czy dałbym radę przejść bez znaczącego i spowalniającego zmęczenia dwa razy tyle co udało mi się przejść. :-)
Staramy się jakoś z tym żyć. Zastanawiamy gdzie by tu sp***dalać w razie kłopotów. ;-)
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: oprawcafotografii » 01 lut 2022, 08:08

strikexp pisze:
31 sty 2022, 22:35
...
Polacy nie dorośli do państwowości i ponownie staną się rosyjską prowincją.
Polacy dorośli do państwowości czemu dali dowód w okresie międzywojennym.
Mieliśmy ledwie 20 lat czasu a kraj rozwijał się świetnie.

Problem w tym, że od II wojny jesteśmy pod okupacją żydokomuny.

q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 01 lut 2022, 08:18

oprawcafotografii pisze:Problem w tym, że od II wojny jesteśmy pod okupacją żydokomuny.

to znaczy że uciekający z ryżem strike to żyd? prawactwo zatoczyło koło :lol:

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pitsa » 01 lut 2022, 08:34

A czemu uważasz, że uciekający? Przecież ryż go palikuje do miejsca przechowywania. ;-)
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”