Budowa lasera

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: dasza77 » 03 wrz 2008, 08:40

Ja dlatego musiałem kupić gotowy laser w Chinach , bo nie mogłem znaleźć żadnego programu sterującego wiązką lasera( zasilaczem WN) oraz osiami X Y.
Poza tym zakup okazał się tańszy niżbym miał torobić sam.
pozdrawiam

Tagi:

Autor tematu
Trike3
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 18

Post napisał: Trike3 » 03 wrz 2008, 09:57

Uważam że to trochę przesada :) koszt wykonania 6000 PLN, a widziałem działający laser u gościa własnej roboty, nie miał problemów z oprogramowaniem.

Ja w sumie na konfiguracji się trochę mało znam stąd moje pytanie.

Pozdrawiam Marcin

dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: dasza77 » 03 wrz 2008, 11:04

Jeżeli to ma być laser tylko na prowadzenie doświadczeń , zabawy itp. to zgadzam się , ale gdyby kolega chciał na nim trochę pieniążków zarobić , to nie ma sensu myśleć i tracić czas nad tym co inni już wymyślili.
Czy kolega jest w stanie w Polsce zdobyć oprogramowanie , które na arkuszu np. 1000x1500 mm potrafi wycinać rżne kształty z corela lub autocad lub innego.
Zapuszczasz laser za 20000,- ( bo tyle kosztuje ze wszystkimi opłatami- w tym stacja schładzania wody , wyciągi , podajnik do tekstyliów , tokarka -oś obrotowa , zapasowa tuba 80 W, kpl 4 zapasowych soczewek, itp. ) i na 1 godzinkę możesz zająć się czym innym .
Dla mnie zwrócił się on po ok. 3 miesiącach.

[ Dodano: 2008-09-03, 11:05 ]
Jeżeli kolega (-dzy ) mają taki program do automatycznego sterowania laserem - chętnie kupię .
Kupuię też zasilacz WN do tuby laserowej .

Autor tematu
Trike3

Post napisał: Trike3 » 03 wrz 2008, 13:39

Powiedz gdzie kupić taki laser jak podajesz w opisie bo to jak dla mnie wyjątkowo atrakcyjna cena i pewnie bym się skusił na takowy.

Pozdrawiam Marcin

dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: dasza77 » 03 wrz 2008, 13:53

www.alibaba.com i wpisz do wyszukiwarki "laser CO2"

wyskoczy b. dużo firm produkujących , zdaj pytania dot. konkretnego typu oraz o cenę.
Ja swój odbierałem w Gdyni po ok. 1,5 miesiąca oczekiwania.
O cło i inne opłaty nie musisz się martwić zrobią to za ciebie agencje celne , których pełno jest w gdyni przy porcie.

Potem do urzędu skarbowego - dostaniesz jeszcze zwrot podatku VAT 22% od dotychczasowych kosztów.
Pozdr.

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 03 wrz 2008, 17:32

A dlaczego nie zapytałeś kol. Procesora, czy nie sprzedałby Ci takiego oprogramowania? On napisał takowe, co prawda mocą sterujesz ręcznie, ale jest.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Autor tematu
Trike3

Post napisał: Trike3 » 03 wrz 2008, 22:35

Witam wiem że p. Procesor ma taki program i w sumie jestem z nim umówiony na przyszły tydzień chciałem protestować tylko czy działają wszystkie komendy.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-09-05, 14:02 ]
Jaki program nadaje się do sterowania wypalarką plazmową ??
Prosiłbym o odpowiedź, zależy mi na no prostym programiku.

Pozdrawiam Marcin

rout
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: rout » 03 paź 2008, 15:30

Witam serdecznie,
wydaje mi się, że zamiast zakładać nowy temat lepiej będzie jak zadam pytanie tutaj.

Pytanie dotyczy optyki w ploterze laserowym. Posiadam chiński ploter o mocy 60w.

Na chwilę obecną mam jedną soczewkę skupiającą o ogniskowej 2”:
19,05 mm DIA X 50,8 mm FL
ET= 2.032 mm

Punkt skupienia jest dla mnie o wiele za duży dlatego kupiłem soczewkę 1,5” :

19.05 mmDIA X 38.1 mm FL
ET = 2,047mm

Chciałbym teraz zainstalować dwie soczewki jednocześnie. Na górze soczewkę 2”, a pod nią 1,5”. Według tego co znalazłem w google odległość od środka soczewki 2” do środka soczewki 1,5” powinna wynosić 50,8mm. Natomiast odległość od środka soczewki 1,5” do podłoża 38,1 mm.

Tyle jeżeli chodzi o teorie, a w praktyce mam dwa pytanie:
W jakiej odległości od siebie powinienem zainstalować soczewki ?
Jak zmierzyć, obliczyć optymalną odległość, nie licząc odległości od środka tylko od krawędzi soczewki?

--
Pozdrawiam

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: diodas1 » 03 paź 2008, 16:04

Coś Ci Google nakłamały :shock: Jeżeli niższą soczewkę umieścisz 50.8 mm pod tą o ogniskowej 2" to znajdzie się ona dokładnie w samym ognisku i pewnie pęknie. Jeżeli chcesz poeksperymentować z taką kombinowaną optyką a jednocześnie mieć możliwość widzenia wzrokiem co się dzieje, to możesz pomóc sobie najtańszym wskaźnikiem laserowym emitującym światło widzialne czerwone. Z takiego wskaźnika też wychodzi wiązka w miarę równoległa jak z tuby CO2. Co prawda dioptraż soczewek będzie nieco inny przy tej długości fali światła niż przy podczerwieni ale przynajmniej poglądowo będziesz mógł przybliżyć rozmieszczenie soczewek. Potem drobna korekta po przepuszczeniu wiązki z tuby (zachowaj przy konstrukcji głowicy możliwość regulacji) i zobaczysz czy to coś w ogóle pomogło

[ Dodano: 2008-10-03, 17:03 ]
Ogólnie soczewka o krótszej ogniskowej powinna tworzyć ognisko o mniejszej średnicy ale stożek promieniowania staje się mniej ostry więc mogą powstawać problemy przy cięciu grubszych materiałów. Skoro rozważasz temat teoretycznie to można to pociągnąć dalej w ten sposób. Wyobraź sobie układ soczewek o ogniskowych 2" i 1.5" oddalonych od siebie o 2"+1.5" Między nimi w odległości 2" od wyższej soczewki powstanie ognisko z którego promienie pójdą dalej i za soczewką 1.5" znowu utworzą równoległą wiązkę ale o średnicy (1.5:2) x średnica wiązki biegnącej z lasera . W ten sposób stosując kilka takich par soczewek dałoby się utworzyć wiązkę o średnicy nitki i zogniskować ją na końcu na kształt ostrej igły. Teoria teorią a praktyka jest bardziej bolesna. Po pierwsze lasery CO2 mają parametr zwany dywergencją który mówi że wiązka podczerwieni opuszczającej laser nie jest matematycznie równoległa. Po drugie soczewki są zwykle wytwarzane jako sferyczne czyli są obarczone błędem aberracji sferycznej.Te dwa czynniki przede wszystkim decydują o tym że nie da się wyostrzyć ogniska do zerowych wymiarów. Tak więc rozbudowując układ optyczny można równie dobrze spodziewać się w wyniku dodawania błędów pogorszenia sytuacji zamiast jej poprawy. Jak nie urok to przemarsz wojsk. Jak by się nie obracać i nie wykręcać to odwłok zawsze z tyłu :???:
Bez wpuszczania się w zawiłości matematyczno fizyczne moim zdaniem za rozmycie ogniska większą odpowiedzialność ponosi wykonanie soczewki. Zresztą na to może ewentualnie użytkownik mieć wpływ. Przede wszystkim dla zmniejszenia błędu aberracji sferycznej oprócz skomplikowanych układów wielosoczewkowych stosuje się specjalne soczewki których krzywizna powierzchni nie jest sferyczna. Przykładem jest taka soczewka kolimatora A352 ze strony http://www.cyfronika.com.pl/ Znajdziesz ją pod kategoria: półprzewodniki/optoelektronika/diody laserowe Z opisu wynika że jest to soczewka biasferyczna. Nie przejmuj się że opis dotyczy diod laserowych i to małej mocy. Chodzi o zasadę. Trudność jedynie w tym że dotąd nie udało mi się nigdzie wypatrzeć tak specyficznie szlifowanych soczewek do zastosowania z podczerwienią o tej mocy co Twój laser CO2. Wina może też leżeć w samej jakości (cenie) Twojej soczewki. Od precyzji szlifu zależy cała dokładność.
Ostatnio zmieniony 03 paź 2008, 17:39 przez diodas1, łącznie zmieniany 1 raz.

rout
Posty w temacie: 2

Post napisał: rout » 03 paź 2008, 17:27

Nie jest to tak do końca teoretyczne rozważanie. Potrzebuje wykonywać, w foli poliuretanowej o grubości 0,3mm otwory, o średnicy 0,09mm +/- 0,03mm.
Oprogramowanie w mojej maszynie teoretycznie umożliwia robienie otworów na odcinku (zapełnienie odcina otworami/punktami co określoną odległość) jednak taki sposób wypalania nie daje idealnie okrągłego otworu,poza tym wielkość punktu jest zbyt zależna od mocy lasera i ogniskowej. Dlatego chce wykonywać te otwory po okręgu,.

Jedzie już do mnie mikroskop z długością pomiarową 1,2mm i skalą 0,01mm, do dokonywania odpowiednich pomiarów.
Laser jest wypoziomowany poziomica maszynową o dokładności 0.05mm na metr.

Soczewki już mam.

Zostaje teraz zbudowanie odpowiedniej głowicy i w zależności od rezultatów dokonanych pomiarów, będzie wiadomo czy nie trzeba przerobić czegoś jeszcze.

06.10.2008
Pierwszy pomysł był taki, żeby dobrać odpowiednią pojedynczą soczewkę (1,5”; 1,0” lub inną) i wypalać otwory punktowo. Jednak właśnie z powodu nieregularności lasera oraz trudności w takim ustawieniu optyki, żeby na całym polu roboczym laser miął taki sam punkt skupienia.(przy dokładności 0,03mm). Do tego jeszcze dochodzi sposób w jaki nadtapia się materiał, więc jest to dojść trudne wyzwanie
Ponieważ wypalanie punktu zawsze w tym samym miejscu odpada, powstał pomysł na układ wielo soczewkowy.
Jeżeli dobrze zrozumiałem zjawisko aberracji sferycznej, to właśnie układ wielo soczewkowy mógłby pomóc to zniwelować.
Jeżeli druga soczewka będzie umieszczona odpowiednio blisko ogniska skupienia pierwszej soczewki, będzie przechodził przez nią promień o mniejszej średnicy. Przez co zjawisko aberracji sferycznej będzie o wiele mniej odczuwalne. Oczywiście optyka musi być bardzo dokładnie ustawiona.

Jeden z dystrybutorów optyki firmy II-VI Infrared zapewniał mnie, że standardowa 1,5” soczewka, bez specjalnych dodatkowych powłok ochronnych, powinna wytrzymywać moc do 4kW przy odpowiednim ciśnieniu gazów w układzie chłodzącym.Więc może to się udać.

Odnośnie innych soczewek niż sferyczne, znalazłem coś takiego:
http://www.ulooptics.com/ulo_optics/pro ... lfocus.asp

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”