Amada ITS 2 - jak podłączyć klawiaturę
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Amada ITS 2 - jak podłączyć klawiaturę
Mam starą prasę Amada ITS2 z 1995 roku sterowanie amada promecam operatour.
Jak podłączyć do tej maszyny klawiaturę i uruchomić ją z użyciem dyskietki dos ?
Muszę usunąć programy bo jest ich za dużo i się system nie uruchamia.
Jak podłączyć do tej maszyny klawiaturę i uruchomić ją z użyciem dyskietki dos ?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Re: Amada ITS 2 - jak podłączyć klawiaturę
Witam,Kilgoor pisze:Mam starą prasę Amada ITS2 z 1995 roku sterowanie amada promecam operatour.
klawiaturę podłącza się do płyty głównej w szafie sterowniczej, ale nie wiem po co ją podłączać, skoro system sterowniczy nie wstaje nie z powodu zbyt dużej ilości programów, a dlatego że kości pamięci komputera są uszkodzone, przez co nie może się załadować i wystartować.
Programy są zapisywane na całkiem osobnej pamięci - najczęściej na specjalnej karcie wpiętej do płyty głównej komputera, ew. jeśli nie ma miejsca - na dyskietce.
Tu pomoże jedynie serwis.
-
W trybie ręcznym maszyna pracuje wykonuje tylko jedno gięcie.
Po wejściu w tryb auto zawiesza się system.
Po wejściu w listę programów, kasowanie programów lub przełączeniu w tryb automat system zawiesza się. uzyskałem informację że może być to spowodowane przepełnieniem pamięci przez programy. Dlatego podłączyłem klawiaturę i chcę uruchomić system z dyskietki z dosem aby wejść do pamięci i skasować programy.
Udało mi się podłączyć klawiaturę pod złącze j5. Klawiatura działa mam problem z uruchomieniem systemu z dosa. Jeśli wyjmę eprom A uruchamia mi się dos ale nie wykrywa żadnych dysków a przy włożonym epromie startuje system amady ignorując dyskietkę z dosem.
Jak uruchomić dos przy włożonym epromie i jak grzebnąć w pamięci aby sprawdzić ilość programów.
Po wejściu w tryb auto zawiesza się system.
Po wejściu w listę programów, kasowanie programów lub przełączeniu w tryb automat system zawiesza się. uzyskałem informację że może być to spowodowane przepełnieniem pamięci przez programy. Dlatego podłączyłem klawiaturę i chcę uruchomić system z dyskietki z dosem aby wejść do pamięci i skasować programy.
Udało mi się podłączyć klawiaturę pod złącze j5. Klawiatura działa mam problem z uruchomieniem systemu z dosa. Jeśli wyjmę eprom A uruchamia mi się dos ale nie wykrywa żadnych dysków a przy włożonym epromie startuje system amady ignorując dyskietkę z dosem.
Jak uruchomić dos przy włożonym epromie i jak grzebnąć w pamięci aby sprawdzić ilość programów.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Na to wychodzi, że w pamięci maszyny zapisany jest program z błędem i do tego jeszcze wczytany do wykonania na maszynie - dlatego po przełączeniu w tryb automatyczny system również się zawiesza.Kilgoor pisze: Po wejściu w listę programów, kasowanie programów lub przełączeniu w tryb automat system zawiesza się....
Grzebać w pamięci nie radzę, bo amadowskie sterowanie ma swój system plików i nie każdy programista będzie wiedział o co chodzi i gdzie "grzebać", żeby było dobrze.Jak uruchomić dos przy włożonym epromie i jak grzebnąć w pamięci aby sprawdzić ilość programów.
Jeśli kolega się na tym nie zna, to naprawdę proponuję wezwać serwis (niekoniecznie producenta, bo maszyna i tak już po gwarancji), bo grzebać jest komu, ale naprawić już nie będzie, a szkoda maszyny.

-
Wiem gdzie szukać plików i jakie mają rozszerzenia. Tylko problem jest z tym że po uruchomieniu Dos'a nie widzę żadnych dysków.
Dlatego pytanie jaka wersja dos'a obsłuży pamięć maszyny?
Czy problemem jest to że maszyna startuje z dyskietki tylko wtedy gdy nie ma promu A?
Ewentualnie proszę o namiary na dobry serwis który mi to ogarnie bo Amada chce wymieniać płytę CPU na nową i kości pamięci.
Dlatego pytanie jaka wersja dos'a obsłuży pamięć maszyny?
Czy problemem jest to że maszyna startuje z dyskietki tylko wtedy gdy nie ma promu A?
Ewentualnie proszę o namiary na dobry serwis który mi to ogarnie bo Amada chce wymieniać płytę CPU na nową i kości pamięci.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Podpowie ktoś jak podpiąć jakąś zewnętrzną klawiaturę pod prasę Amada HFE130.3??
W klawiaturze na pulpicie sterowniczym szwankuje klawisz enter - zapewne cały pulpit do wymiany...
W klawiaturze na pulpicie sterowniczym szwankuje klawisz enter - zapewne cały pulpit do wymiany...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
A może sam stycznik (tact switch) wystarczy wymienić.
https://botland.com.pl/tact-switch/3495 ... O8QAvD_BwE
Dodane 33 sekundy:
Swoją drogą - mam maszynę na NC9-EX - do takich dinozaurów serwisanci nie wyginęli?
https://botland.com.pl/tact-switch/3495 ... O8QAvD_BwE
Dodane 33 sekundy:
Swoją drogą - mam maszynę na NC9-EX - do takich dinozaurów serwisanci nie wyginęli?