Tolerancje cięcia i dokumentowanie ich w zamówieniu

Jak w zamówieniu umieścić ustalone parametry cięcia?

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
ATBB
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Re: Tolerancje cięcia i dokumentowanie ich w zamówieniu

Post napisał: ATBB » 15 sty 2022, 23:21

tristar0 pisze:wydaje mi się że to kwestia dogadania się z odbiorca towaru ale na piśmie ,żeby nie było potem jakiś pyskówek typu bo on myślał że będzie inaczej .
Zgadzam się, pomysł w stylu "wykonanie dwóch próbek" i zatwierdzenie a potem produkcja 1000 sztuk które jednak nie były zgodne z tymi dwiema to tak sobie można to robić ze znajomym warsztatem po przeciwnej stronie drogi. Jednak co papier to papier. Szukam rozwiązań jednoznacznych które jasno określają z czyjego portfela narobiono tyle złomu.
WZÓR pisze:Wykonując zlecenie zgodnie z rysunkiem spełniam wymagania zleceniodawcy ...... , a zapytań z Jego strony dotyczących sprawności moich maszyn uważam za dziwne.
Takiej odpowiedzi się nie spodziewałem.
Jeśli taki jest zwyczaj (a nie pytanie się o tolerancję szerokości wycinanego pasa metalu) to wydaje się wszelkie zlecenia w których to klient dostarcza rysunek całego wykonawczego panelu z detalami nie ma racji bytu. Powiedzmy mam wygenerowany skryptem zoptymalizowany arkusz 2000x2000 z miliardonem nieregularnych przystających bokami wieloboków, rozsunięcie jest parametrem generatora. Nie znając tolerancji szerokości cięcia wysyłam do operatora ryzę indywidualnych rysunków i operator lasera sobie piętnaście godzin tetris układa? Porozsuwa je, skasuje za cięcie 2x a zmarnowana blacha leci na złom?
qqaz pisze:Im więcej uzgodnisz warunków tym szybciej będzie awantura "a bo przecież mówiłem"
Podstawowa sprawa to nie mówić. Pisać!

Adi123
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Adi123 » 16 sty 2022, 09:16

Robisz rysunek z odpowiednimi tolerancjami, i tyle. Rysunek jest dokumentem który jest jakby potwierdzeniem ustaleń- na upartego możesz nawet dać adnotacje typu " odległość krawędzi otworów od krawędzi detalu nie mniejszą niż xx mm".
Na zastanawianie się jak to wykonawca zrobi nie szkoda Ci czasu?

Ułożenie detali na arkuszu to zadanie ich technologa, znającego własną maszynę.
Jak zamawiam elementy z lasera, to nie interesuje mnie jak oni sobie to ustawią na arkuszu.. wysyłam po prostu rysunek potrzebnych detali, a reszta dzieje się już sama.
Swoją drogą widziałem kiedyś program na starą plazmę, i on sam sobie wczytując detale już je jakoś rozkładał

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: WZÓR » 16 sty 2022, 09:43

ATBB pisze:
15 sty 2022, 23:21
... Powiedzmy mam wygenerowany skryptem zoptymalizowany arkusz 2000x2000 z miliardonem nieregularnych przystających bokami wieloboków, rozsunięcie jest parametrem generatora. Nie znając tolerancji szerokości cięcia wysyłam do operatora ryzę indywidualnych rysunków i operator lasera sobie piętnaście godzin tetris układa? Porozsuwa je, skasuje za cięcie 2x a zmarnowana blacha leci na złom? ....
To nie operator , a technolog / programista układa.
Zdarzają się przypadki , że na jednym arkuszu blachy obsługiwanych jest w jednym czasie (np.) trzech zleceniodawców .
..... , powodów jest wiele : tak sobie arkusz ułożył
, bo wychodzi mało odpadów po wypaleniu , dorzuca drugiego , trzeciego bo pierwszego tylko połowę arkusza wypali ( a po co dwa razy ten sam arkusz na maszynę zakładać) , itd. , itp.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

WP Kamil

Post napisał: WP Kamil » 16 sty 2022, 11:46

"Powiedzmy mam wygenerowany skryptem zoptymalizowany arkusz 2000x2000 z miliardonem nieregularnych przystającyc" od tego są programy do nestingu dostarczane praktycznie z każdą maszyną i tam oprócz szerokości pomiędzy detalami dodaje się różnego rodzaju wejście i wyjście w detal, określa się kolejność wycinania detali (żeby nie przegrzać arkusza w jednym miejscu, żeby uniknąć kolizji), kierunek cięcia, itd. Autor to swoim skryptem na swoją maszynę może generować, a zleceniobiorca niestety musi zoptymalizować pod własną maszynę. Od tego jest rozwijane własne oprogramowanie do nestingu + postprocesory żeby spełniać warunki o których autor nawet nie ma pojęcia.

Falken
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: Falken » 20 sty 2022, 18:18

Nie mam pojęcia po co kolega"wchodzi" tak głęboko w tematy precyzji, i sprawności maszyny zleceniobiorcy. Wysyłasz zamówienie z rysunkiem i ewentualnymi uwagami na maila, ustalasz termin dostawy i cenę. Jeżeli jest ok to obie strony przyklepują i czekasz na dostawe. Po dostawie sprawdzasz jakość wykonanych detali. Jeżeli jest coś nie tak to reklamacja
. Niech Cię nie interesuje temat ile laser przetapia materiału lub jaka jest dokładność pozycjonowania jednostki tnącej. Dla tolerancji +/-0.3 czy +/- 0.5 nawet nie trzeba jakos ingerować w szczelinę cięcia przez operatora, szczególnie przy tak cienkich blachach jak #1.5

Paeelsz321
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

Post napisał: Paeelsz321 » 20 sty 2022, 19:41

Za dużo chyba autor posta myśli o tym zleceniu , dajesz rysunek z oznaczeniem tolerancji i nic więcej Cię nie obchodzi . Tolerancja na poziomie 0.3 czy 0.5 to nie trzeba jakieś nawet turbo maszyny żeby to zachować A jak się tak bardzo boisz tego lasera to daj na wodę , tam na każdej maszynie zrobią Ci w tolerancji do 0.3

wacpan
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: wacpan » 20 sty 2022, 19:59

A jak zrobisz pozycję otworów 0.2 i tolerancję otworu +-0.15 to nie spełni to Twoich warunków ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”