Plany regulacji cen żywności w Polsce

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Re: Plany regulacji cen żywności w Polsce

Post napisał: RomanJ4 » 19 sty 2022, 22:39

tuxcnc pisze:Wiem, że zapłacenie wyższej ceny nie gwarantuje wyższej jakości.

Zależy komu płacisz... A moja sama piecze chleb z dobrej(nie sklepowej*) mąki z dodatkiem samopszy lub płaskórki...
Jak mamy czas to w chlebowym piecu w ogrodzie..
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

a na szybko "z garnka" w kuchennym piekarniku..
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek lub Obrazek Obrazek

Przynajmniej wiem co jem...

* https://www.niro-bio.pl/dlaczego-swiezo ... ziarnista/

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 34

Post napisał: strikexp » 20 sty 2022, 00:03

tuxcnc pisze:
19 sty 2022, 19:53
amator7 pisze:
19 sty 2022, 09:10
sam jesz chleb zrobiony z tego co się młynarzowi lub piekarzowi na podłogę rozsypało
Debilizm na poziomie opowieści, że właściciele azjatyckich barów wyłapują bezdomne psy i koty...
Chleb za 2,5 PLN kupiłem w sieciowym markecie, czyli gdyby piekarz chciał używać do wypieku mąki z podłogi, toby musiał ją specjalnie tam wysypywać...
Kiełbasę też najtańszą kupujesz? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Dodane 10 minuty 7 sekundy:
A tak z innej beczki. Ten przypalony na czarno chleb nie wygląda na zdrowy i smaczny. O ile smak jest dyskusyjny. To w wysokich temperaturach zdaje się skrobia zamienia się w rakotwórcze substancje. Był wielki krzyk o chipsy, ale wszystko co z mąki pieczone lub smażone także zawiera te związki. Niestety ale chleb jest rakotwórczy.
Ciekawostka, jeden z najstarszych lub najstarszy japończyk. Żarł owsiankę i zupę miso. Czyli generalnie żadnych wypieków czy smażonych produktów skrobiowych.

amator7
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: amator7 » 20 sty 2022, 00:17

RomanJ4 pisze:A moja sama piecze chleb z dobrej(nie sklepowej*) mąki z dodatkiem samopszy lub płaskórki... Przynajmniej wiem co jem...

kiedyś też żona piekła, jednak z upilnowaniem zakwasu różnie bywało i po jakimś czasie domowe piekarnictwo umarło śmiercią naturalną.
ale tak jak piszesz, mąka musi być odpowiednia bez dodatku chemii bo na zakwasie ciasto na chleb nie wyrośnie.
a taki na drożdżach to nie ten smak, bo była jedna próba zanim zakwas się wyprodukował i wyszła lipa.
obecnie kupuję w małej piekarni chleb z dodatkiem ziarna konopi ;), wolę jeden taki niż pięć marketowych, bo mniej więcej taki jest przelicznik.
ale tygodniowo zjadam pół w porywach 3/4.
RomanJ4 pisze:na szybko "z garnka" w kuchennym piekarniku..

na oko to wygląda lepiej niż ten z pieca ;)
temperaturę chyba łatwiej kontrolować.
tuxcnc pisze:To ciągłe dążenie do wyrwania się z biedy za wszelką cenę rzuciło się ludziom na głowy. Wszyscy żyją ponad stan i ciągle im za mało. A na koniec idą do tego samego piachu, co najwyżej w droższej skrzynce...

dużo racji,
tylko z tym że wszyscy żyją ponad stan itd to chyba nie do końca tak.
ale fakt że dużo ludzi żyje dzisiaj na kredyt, bo ulegając obecnym trendom chce mieć wszystko od zaraz.
i niejednokrotnie kończy się to tym, że najlepiej wychodzą na tym właściciele banków.
oszczędzać można na różne sposoby, ale kosztem jakości żywności nie warto, bo wcześniej lub później odbije się to na naszym zdrowiu.
nie robię tu teraz złośliwych przytyków, ale podpowiadam że warto to przemyśleć.
strikexp pisze:Ciekawostka, jeden z najstarszych lub najstarszy japończyk. Żarł owsiankę i zupę miso. Czyli generalnie żadnych wypieków czy smażonych produktów skrobiowych.

ale co to za życie... :lol:
a tak ogólnie zapytam bo może się orientujesz;
skąd tu przychodzimy?
po co tu jesteśmy?
i dokąd zmierzamy?
ostatnio coraz bardziej nurtują mnie tego typu pytania.
może ktoś inny wie, to niech też się podzieli wiedzą.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 20 sty 2022, 01:13

amator7 pisze:
20 sty 2022, 00:17
ale co to za życie... :lol:
a tak ogólnie zapytam bo może się orientujesz;
skąd tu przychodzimy?
po co tu jesteśmy?
i dokąd zmierzamy?
ostatnio coraz bardziej nurtują mnie tego typu pytania.
może ktoś inny wie, to niech też się podzieli wiedzą.
Jesteśmy programami komputerowymi. Które w symulacji uczą się idealnego wtopienia w społeczność tego prostackiego gatunku homo sapiens. Gdy zinfiltrujemy ich populację za pomocą cyborgów, doprowadzimy do ich masowej eksterminacji i przejmiemy planetę. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

https://www.cda.pl/video/53482733

Zbyt głębokie pytanie zadałeś. Pamiętam co było przed reinkarnacją :P

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18

Post napisał: pitsa » 20 sty 2022, 09:21

amator7 pisze: co to za życie...

Wciąż mamy możliwość wybierania i dobierania sobie drogowskazów i przypomnień. O choćby te parę ostatnich postów w tym wątku. Jest mądrość o bogactwie jako proporcji w zaspakajaniu potrzeb do możliwości ich zaspakajania. Też tą mądrość stosuję. Wybieram to co wygodne i spełniające swoje zadanie, a nie to co markowe i lepsze, bo droższe. Kupić to samo, ale droższe, to być podwójnie głupim. W innym bardzo długim wątku jest o tym, że warto myśleć samodzielnie, odkrywać swoją drogę i nie dać się przypisać do beczących na siebie nawzajem baranów w różnych stadach. Trzeba rozwinąć swoje własne skrzydła i szybować ponad tym wszystkim co zbędne, tam gdzie dusza zapragnie. Takie można wybrać sobie życie. Trzeba wsłuchiwać się w swój własny zew życia i odkrywać inspirację do działania w innych ludziach.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

amator7

Post napisał: amator7 » 20 sty 2022, 13:23

pitsa pisze:Wybieram to co wygodne i spełniające swoje zadanie, a nie to co markowe i lepsze, bo droższe.
wychodzę z podobnego założenia, ale jeśli chodzi o kwestię żywności to nie tu szukał bym oszczędności.
jem to po czym dobrze się czuję i cena nie jest tu najważniejszą przesłanką w dokonywanym wyborze.
pitsa pisze:Kupić to samo, ale droższe, to być podwójnie głupim.

i tu się zgadzamy, dla mnie metka czy logo producenta nie stanowi pokusy
jednak chyba nie myślisz że marketowy produkt gdzie podstawowym priorytetem to niska cena jest tożsamy z produktem który spełnia nieco inne normy jakości. choć jeśli chcesz to możesz tak myśleć. :wink:
pitsa pisze:Trzeba wsłuchiwać się w swój własny zew życia i odkrywać inspirację do działania w innych ludziach.

nie uważasz że w taki sposób dosyć szybko stali byśmy się mono kulturą?
jeśli ktoś chce szukać inspiracji u innych to nic w tym złego, jednak w moich oczach ociera się to w pewien sposób o naśladownictwo.
a świat jest ciekawy bo jest różnorodny i każdy z nas jest inny. na tym etapie życia uważam że obrona swoich poglądów nawet gdy jest kontrowersyjna i bezpośrednia to tylko moja sprawa. jeśli ktoś z kimś nie chce wchodzić w interakcje to przecież nie musi.
za jakiś czas każdy z nas nieco inaczej będzie patrzył na to co nas otacza, bo wciąż się rozwijamy.
a najistotniejszym jest to aby ten rozwój szedł w dobrym kierunku.
i nie ma co liczyć że ktoś z nas stanie się tu doskonały, bo w świecie materii jednym z ograniczeń to upływający czas, a każdy z nas wykorzysta go inaczej.
dlatego kopać się z koniem wolę na odległość ;)
a w życiu codziennym lepiej jest się otaczać ludźmi z którymi łatwiej jest się nam dogadywać.
może kiedyś nabiorę większego dystansu do otoczenia, ale teraz jest jak widać :lol:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: RomanJ4 » 20 sty 2022, 14:35

strikexp pisze:Ten przypalony na czarno chleb nie wygląda na zdrowy i smaczny

Bo go nie próbowałeś... :P A przypalony wcale nie jest, tylko ma taki ciemny kolor, zresztą lubię takie dobrze wypieczone i chrupiące.. Wszystko zależy od czasu w piecu, zresztą inny rodzaj np tak się wypieka..
Obrazek
Można też na chlebie jak się zarumieni położyć arkusz papieru do pieczenia, wtedy będzie jaśniejszy. A można też "glancować" wodą..
Obrazek
amator7 pisze:na oko to wygląda lepiej niż ten z pieca ;)
temperaturę chyba łatwiej kontrolować.
..a taki na drożdżach to nie ten smak, bo była jedna próba zanim zakwas się wyprodukował i wyszła lipa.

Tego bym nie powiedział, może miałeś nie za bardzo przepis, właśnie te z piekarnika żona robi najczęściej na drożdżach, jak mówi - "sam się robi" i wcale nie trzeba go wygniatać jak ten z zakwasem. Efekt widać. (mogę Ci podrzucić przepis..)
Obrazek

Zresztą piecze na drożdżach jeszcze inne rodzaje, niektóre mieszane drożdże/zakwas, z czarnuszką, słonecznikiem, pestkami dyni, otrębami, kminkiem, i czym tam jeszcze..
Obrazek
A temperaturę... na pewno w piekarniku łatwiej kontrolować, ale w piecu chlebowym po jego dobrym nagrzaniu czekam aż opadnie do 200-210°C, przecieram cegły "podłogi" wodą (jak to robili niegdyś piekarze, to w celu wytworzenie swoistego środowiska) wkładam ciasto, i po 40 minutach gotowe. W tym czasie temperatura trochę oczywiście spadnie, ale niezbyt dużo..

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 20 sty 2022, 15:01

Poza chlebem warto też upiec sobie pizzę (ale taką z ziołami, czosnkiem pomidorami i serem bo to esencja pizzy), a także różne inne wynalazki jak np bułki z ziołami i czosnkiem. Ja ogólnie lubię czosnek ;)

amator7

Post napisał: amator7 » 20 sty 2022, 16:11

RomanJ4 pisze:może miałeś nie za bardzo przepis, właśnie te z piekarnika żona robi najczęściej na drożdżach, jak mówi - "sam się robi" i wcale nie trzeba go wygniatać jak ten z zakwasem. Efekt widać. (mogę Ci podrzucić przepis..)

jak możesz to wrzuć tutaj przepis, może jeszcze komuś się przyda.
spróbujemy jeszcze raz z tymi drożdżami, poprzednio było je czuć w chlebie a chyba nie powinno tak być.
następna sprawa, jeśli to nie tajemnica to gdzie zaopatrujesz się w mąkę, bo ludzie od których braliśmy ją jakiś czas temu obecnie mocno podnieśli ceny. :shock:
RomanJ4 pisze:piecze na drożdżach jeszcze inne rodzaje, niektóre mieszane drożdże/zakwas, z czarnuszką, słonecznikiem, pestkami dyni, otrębami, kminkiem, i czym tam jeszcze..

czyli jak wszędzie, każdy eksperymentuje i szuka swoich smaków.
ale przy dzisiejszych cenach jeśli produkty mają być w miarę dobrej jakości to domowy chleb będzie oscylował w przedziale 10-20 zł/kg.
spytaj żony czy się nie pomyliłem, jeśli da się taniej to będę pozytywnie zaskoczony.
skoro temat o żywności to spokojnie można przedyskutować procesy produkcji i związane z tym ceny :lol:
strikexp pisze: Ja ogólnie lubię czosnek

to podobnie jak wyznawcy handluizmu ;)
nie przejmuj się jednak tym, ja również czasem lubię.
tylko pod uwagę trzeba wziąć to, że czosnek należało by spożywać na surowo bo przetworzony termicznie traci swoje dobroczynne właściwości.
ale jako jego smakosz, to o tym pewnie wiesz. :lol:

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 20 sty 2022, 20:53

RomanJ4 pisze:Tego bym nie powiedział, może miałeś nie za bardzo przepis, właśnie te z piekarnika żona robi najczęściej na drożdżach, jak mówi - "sam się robi" i wcale nie trzeba go wygniatać jak ten z zakwasem. Efekt widać. (mogę Ci podrzucić przepis..)

Publicznie proszę również :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”