Stempel do wykrawanie. Od czego zależy krawędź cięcia.
Jak zaprojektować stempel dla prostopadle krawędzi cięcia.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Re: Stempel do wykrawanie. Od czego zależy krawędź cięcia.
Na okrojniki nie nakładamy nigdy powłok, krawędzie są hartowane. Na ciągownikach też rzadko. Najczęściej promienie dodatnie są hartowane indukcyjnie. Co do tych 10% jest to zalecenie z jakim spotkałem się u różnych producentów samochodów. Robiliśmy serie narzędzi dla nas (całe FCA) ale i dla Porshe czy BMW. Co do dokładności takiego wykrawania to najczęściej obowiązuje nas +-0.5 czasem 0.2mm. A co do trwałości to w zeszłym roku z fabryki w Tychach wyjechała 500ka 2.5mln więc parę taktów muszą te tłoczniki wytrzymać 

-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
witaj
w utrzymaniu ładnej krawędzi pomoże zgarniacz na stemplu - przy nacinaniu i zrzuceniu ze stempla.
Nie podałeś z jakiego materiału są detale wykrawania, ale tak jak forumowicze wcześniej sugerowałbym luz rzędu 0,2mm (czyli 0,1 na stronę).
dwie płyty (FCPK Bytów - teraz Proplastica), dwa słupy+tuleje(mxnorm), matryczka/obsada/stempel dobrane z normalii daytonprogress.
powodzenia w rysowaniu.
w utrzymaniu ładnej krawędzi pomoże zgarniacz na stemplu - przy nacinaniu i zrzuceniu ze stempla.
Nie podałeś z jakiego materiału są detale wykrawania, ale tak jak forumowicze wcześniej sugerowałbym luz rzędu 0,2mm (czyli 0,1 na stronę).
dwie płyty (FCPK Bytów - teraz Proplastica), dwa słupy+tuleje(mxnorm), matryczka/obsada/stempel dobrane z normalii daytonprogress.
powodzenia w rysowaniu.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Mariusz, to nie teoria, jeśli ci potrzebny detal dokładny (choćby kółko zębate do zegarka) to korzystasz właśnie z wykrojników bezluzowych, gdzie po odcięciu stempel kalibruje ci kształt w matrycy. Poza tym wykrojniki do papieru, ale to już insza inszość. Oczywiście w tym przypadku najważniejszy jest, jak wszyscy piszą odpowiedni luz cięcia, co można w książkach znaleźć.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Wiem .
Albo się niedokładnie wyraziłem , albo mnie źle zrozumiałeś.
.... , robiłem taki - do blachy alu 0.2 mm bez luzu na matrycy aby nie zawijało.
Przy grubszych blachach (niestety) regół trzeba się trzymać .
Za duży luz źle , za mały też nie dobrze.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki