Laser co2 do cięcia sklejki/drewna
Poszukuje rady
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Re: Laser co2 do cięcia sklejki/drewna
Jeżeli pod względem postaci zewnętrznej coś jest zupełnie nowe, to można się też posiłkować wzorem przemysłowym lub niezarejestrowanym wzorem wspólnotowym
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
1. Do cięcia sklejki 3-5 mm nie potrzebujesz niczego lepszego niż przyzwoity chińczyk.TomaszS88 pisze: ↑06 gru 2021, 19:15Cześć panowie. Poszukuję rady odnośnie zakupu plotera co2.
Szukam czegoś w granicach 40-60k pln, ploter na początku ma być jako dodatek do pensji, bo wciąż pracuje na etacie.
Używany w tym czasie będzie może z 20-30h w tygodniu, a ciąć nim chciałbym sklejkę i drewno 3-5mm(10mm to już by była bajka, ale gównie 3 i 5mm).
Pole robocze około 1m2 (oczywiście +-).
Ile wat powinien mieć laser to nie mam pojęcia, tutaj zdaje się na Wasze sugestie
Wiem że najlepsze są Trotec, lecz domyślam się że nowego będzie za moje pieniądze ciężko dostać, a dziesięcioletnie używki raczej do mnie nie przemawiają.
Może któraś z firm działająca na polskim rynku jest godna polecenia? ATMSolution, CNC-Ultrasonic, EuroLaser, TechSol, Seron, Cormak, Gravotech?
2. Żaden chińczyk nie jest dość przyzwoity jeśli chcesz mieć święty spokój.
3. Każdy nie chińczyk z wyjątkiem kilku (Trotec, Gravo, EuroLaser...) w rzeczywistości jest chińczykiem, patrz pkt 2.
4 Każdy, nawet 10 czy 15 letni Trotec będzie dużo lepszy niż najlepszy chińczyk (bezawaryjność, powtarzalność, jakość, szybkośc).
"Let's Go Brandon"
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Do sklejki i drewna polecam sprawdzić Thunderlaser. Jeśli zależny na szybkim, a przede wszystkim czystym cięciu, to jedna z lepszych maszyn na rynku w swojej klasie.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Złożone postępowanie prowadzi się w przypadku patentów na wynalazek i wzorów przemysłowych. W przypadku wzorów przemysłowych (chroniących wizualną postać wyrobu) jest tylko rejestracja, bez postępowania. W Unii obowiązuje też nierejestrowany znak przemysłowy, który obowiązuje przez krótki czas, ale teoretycznie nie trzeba nawet nic zgłaszać
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Robili schludne lasery, zespół był młody i przyjazny - natomiast często nie do końca wiedzą (albo udają, że nie wiedzą) co sprzedają. Konkretnie chodzi o sprzedawanie swego czasu stepperów z loopem jako servo. Wytknięto im to parę razy na forach.
Czy warto kupować - to bym się zastanawiał, ale nie odrzucał. Byli ze 3 razy drożsi od "tanich chińczyków", nie wiem jak teraz - bo nie analizuję na bieżaco.