Ponieważ jestem początkujący to jak to się mówi nie bijcie

Chciałbym stworzyć "urządzenie" obracające okrąg o kilkanaście stopni za pomocą silniczka (dowiedziałem się z innego forum że najlepiej krokowym) w prawo i lewo. Problem w tym że nie znam się na tym i tu mam nadzieję że mi trochę pomożecie.
Może mały opis o co mi chodzi :
- Po uruchomieniu programu w systemie chciałbym aby program wysłał sygnał do "urządzenia" aby to zaczęło obracać okrąg (na innym okręgu) w prawo o ileś stopni (czyli aby silniczek z określoną mocą działał przez określony czas a potem się wyłączył).
- Przy wyłączeniu programu chciałbym aby program wysłał następny sygnał aby silniczek zaczął obracać okrąg (na innym okręgu) w lewo o ileś stopni a potem się wyłączył.
Jak pisałem wcześniej problem mój polega na tym że nie znam się na sprzęcie i nie wiem jak to zrobić (sterownik powinienem dać radę napisać).
Byłbym wdzięczny za pomoc przy wypisaniu jakie części były by potrzebne aby takie "urządzenie" stworzyć ponieważ sam z tym nie dam rady a bardzo mi na tym zależy

// Edit :
Przypuszczam że potrzebne było by :
- silniczek krokowy 12 V (niestety nie wiem jaki a musi być mocny)
- złącze do podłączenia z komputerem (myślałem o LPT lub Com)
- pewnie jakiś mikro kontroler (ponoć do tego ATmega8 wystarczy)
- jakieś inne części (fizyka/elektronika nie jest moją mocną stroną ale lutować umiem)