Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Daniu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 78

Re: Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.

Post napisał: Daniu » 25 gru 2021, 11:19

Senio coś strasznie sceptycznie jesteś nastawiony na pellet 😀

„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 323
Kontakt:

Post napisał: kamar » 25 gru 2021, 11:33

Ma alternatywę - kocioł gazowy. Powiesi w kuchni koło piekarnika, popiołu nie będzie na pewno.
Tankowce płyną, VAT zniesiony, będzie tanio, czysto i schludnie :)
Dodam mu jeszcze argumentów - kocioł peletowy jest bardzo wrażliwy na warunki atmosferyczne, inaczej spala jak jest niż a inaczej w wyżu :)
W nocy był duży skok ciśnienia i rzucił błędem temp.spalin.

Awatar użytkownika

Autor tematu
senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 301

Post napisał: senio » 25 gru 2021, 11:52

@Daniu

Nieprawda. Ja wszystkie nowinki lubię i popieram obiema rencami i nogami. Tylko jak tona trociny kosztuje 160 a sprasowana 1500 to nijak mi nie pasuje różnica :)

@kamar

Każdy kocioł na paliwa stałe jest wrażliwy na ciśnienie. Dużo podobno zależy od samego komina. Dlatego te nowoczesne są ceramiczne, ocieplane, z wyciągiem i nie wiem co tam jeszcze bo nie mam :).

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47

Post napisał: tuxcnc » 25 gru 2021, 12:05

Problem jest taki, że cena gazu jest polityczna, a cena pelletu rynkowa.
Mówiąc inaczej, gaz jest drogi bo Putin chce upokorzyć Niemców, a pellet jest drogi bo wszyscy nagle zachcieli nim palić.
Wniosek jest taki, że żaden jasnowidz w żadnej szklanej kuli nie zobaczy, jakie ceny tych paliw będą za rok albo pięć.
Ale najbardziej prawdopodobne jest jednak, że gaz stanieje a pellet zdrożeje.

Daniu
Posty w temacie: 78

Post napisał: Daniu » 25 gru 2021, 12:25

kamar pisze:
25 gru 2021, 11:33
kocioł peletowy jest bardzo wrażliwy na warunki atmosferyczne, inaczej spala jak jest niż a inaczej w wyżu :)
W nocy był duży skok ciśnienia i rzucił błędem temp.spalin.
Chyba, mam jakiś mniej wymagający, bo przez 4 sezony nie zamarudził ani raz.. 😀

Senio, już chyba pisałem w tym temacie. Nic tylko wykorzystać okazje i zająć się produkcja pelletu 😀

Tux, uważam, ze na ta chwile pellet jest najmniej kontrolowanym paliwem przez państwo. Jesli to się zmieni będę się wtedy zastanawiał… poza tym łatwo mogę go sam sobie zrobić, tym bardziej, ze produkuje trochę trotu który na ta chwile oddaje… a gazu sobie nie wykopie 😀
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

Awatar użytkownika

Autor tematu
senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: senio » 25 gru 2021, 13:08

Daniu pisze:
25 gru 2021, 12:25
Senio, już chyba pisałem w tym temacie. Nic tylko wykorzystać okazje i zająć się produkcja pelletu 😀
Czy ja ojca i matkę harmonią zabiłem żebym "wyrobnikiem" miał się stać ? :) . Ja mam swoją pracę i przy tym zostanę. Są młodzi silni niech targają te wory i trzepią kapustę.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 323
Kontakt:

Post napisał: kamar » 25 gru 2021, 18:22

senio pisze:
25 gru 2021, 13:08
Czy ja ojca i matkę harmonią zabiłem żebym
Ty nie musisz. Ale taka przebitka prędzej wymusi powstanie konkurencji niż przy dostawach gazu :)
Dojdzie import i cena się musi ustabilizować. I bez tankowców płynących nie wiadomo gdzie :)

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 69

Post napisał: strikexp » 25 gru 2021, 20:53

tuxcnc pisze:
25 gru 2021, 12:05
Problem jest taki, że cena gazu jest polityczna, a cena pelletu rynkowa.
Mówiąc inaczej, gaz jest drogi bo Putin chce upokorzyć Niemców, a pellet jest drogi bo wszyscy nagle zachcieli nim palić.
Putin to chce doprowadzić do kryzysu energetycznego w Europie. Energia od setek lat była napędem ekonomii. Gdyby nie wegięl to po dziś dzień siedzielibyśmy w średniowieczu.
Chińczykom też skończyło się drewno a węgla wydobywać nie mogli. A więc wpadli w zacofanie technologiczne...

Awatar użytkownika

Autor tematu
senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: senio » 25 gru 2021, 21:03

kamar pisze:
25 gru 2021, 18:22
Ty nie musisz. Ale taka przebitka prędzej wymusi powstanie konkurencji niż przy dostawach gazu :)
Dojdzie import i cena się musi ustabilizować. I bez tankowców płynących nie wiadomo gdzie :)
Jak na razie pellet jest od ładnych kilku lat na rynku i pnie się coraz wyżej. Był na początku 500-600 zeta. Import skąd ze wschodu ?. Nie licz na to. Oni też głupi nie są, i serwują w PL obecnie najdroższy węgiel znikomej wartości opałowej w porównaniu z polskim. Dlaczego mieli by inaczej do pelletu podchodzić ?. Jest dojna krowa to się ją doi. Zachód to kupuje u nas i ze wschodu bo taka tam moda nastała i się poprzestawiali na pellet . Wiec ja tej stabilizacji jakoś nie widzę. Chyba, że jakieś wydajniejsze maszyny do produkcji będą szerzej dostępne za mniej niż przysłowiowy "milion dolarów" w co też nie wierzę bo skąd ?. Poczekamy zobaczymy.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 175

Post napisał: IMPULS3 » 25 gru 2021, 21:15

Tez nie widze dlaczego miałby pellet tanieć. Na świecie ilość surowców energetycznych się zmniejsza. Jedyna mozliwosć taniego pelletu to jeśli gospodarki przesiadą się np. na wodór plus wreszcie naukowcy przebiją sie z tym sztucznym słońcem. Ale póki co przez najbliższe lata nie zmniejszy to cen bo wszelkie technologie nowe są po prostu drogie i potrzebują kapitału.
A rynek jak to rynek, znów zacznie robić pellet ze słomy i bedzie to lekko tańszy towar tylko ze wartość kaloryczna też będzie mniejsza. Już był swego czasu bum na biomasę spalana w elektrowniach i skupowanie prasowanej słomy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”