Witam
Mam nadzieję, że dobrze zatytułowałem temat.
Właśnie zaczynam próby z moją maszyną.
Nie rozumiem dlaczego jak wrzucam jakąś grafikę ( w tym przypadku prostokąt o wymiarach 123x234) to ląduje on jakby na rogu stołu. Włączam maszynę a ona wtedy jak by miała wyjechać poza swoją powierzchnię pracy.
Czy można jakoś przesuwać grafikę względem stołu? Jak to rozwiązać?
Problem z offsetem
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
To chyba nie o to chodzi.
Napisze pokoleji jak to robię.
Jakiś tam rysunek robie w corelu9 eksportuje do HPGL -->plt a następnie import w mach2.
Generuje Gcode, nadaje nazwe.tap itd, następnie zamykam okno X-em.
I to wszystko, a wtedy środek obrazka ląduje mi na rogu stołu.
A żeby mi to dobrze działało to muszę wrzecionem podjechać bliżej środka stołu i wyzerować liczniki.
W gcodzie część wartości jest ujemna.
Napisze pokoleji jak to robię.
Jakiś tam rysunek robie w corelu9 eksportuje do HPGL -->plt a następnie import w mach2.
Generuje Gcode, nadaje nazwe.tap itd, następnie zamykam okno X-em.
I to wszystko, a wtedy środek obrazka ląduje mi na rogu stołu.
A żeby mi to dobrze działało to muszę wrzecionem podjechać bliżej środka stołu i wyzerować liczniki.
W gcodzie część wartości jest ujemna.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
witam, musze się niezgodzić z kolegą, moim zdaniem arkusz corela podzielony na cztery części daje nam układ współrzędnych i wg. tego należy zaczynac rysowanie od 'pierwszej ćwiartki"
można to łatwo sprawdzić, wystarczy narysować gwiazdę na srodku arkusza i zapisać rysunek jako dxf a autocadzie sprzawdzić ktore ramiona mają dodatnie współrzędne.
można to łatwo sprawdzić, wystarczy narysować gwiazdę na srodku arkusza i zapisać rysunek jako dxf a autocadzie sprzawdzić ktore ramiona mają dodatnie współrzędne.