Optyczna kurtyna bezpieczeństwa
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Re: Optyczna kurtyna bezpieczeństwa
Z tego co widze to przekaznik REER SD0.
Zmostkuj zacisk 7 z 10 i 6 z 9. Mozesz tez wypiac kable z tych zaciskow i po prostu je polaczyc, tak jak opisalem. Teoretycznie powinno wystarczyc.
Sprawdz ewentualnie czy cos jest podpiete pod 11.
Oczywiscie musisz miec swiadomosc, ze w tym momencie kurtyna jest nieaktywna i ma to wplyw na bezpieczenstwo operatora.
Zmostkuj zacisk 7 z 10 i 6 z 9. Mozesz tez wypiac kable z tych zaciskow i po prostu je polaczyc, tak jak opisalem. Teoretycznie powinno wystarczyc.
Oczywiscie musisz miec swiadomosc, ze w tym momencie kurtyna jest nieaktywna i ma to wplyw na bezpieczenstwo operatora.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Takie mostkowanie, to głupota. Coś się stanie to będzie tylko i wyłącznie Twoja wina. Nie pracownika. Nie producenta.
Jak by Ci wyciekał płyn hamulcowy, to byś żarówkę wykręcił, żeby się lampka nie świeciła?
Jak by Ci wyciekał płyn hamulcowy, to byś żarówkę wykręcił, żeby się lampka nie świeciła?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 6
Na początku nie mogłem załapać o co chodzi z tymi numerami (gdzie ich szukać...) na odbiorniku mialem tylko 8 następnie przyjrzałem się temu przekaźnikowi o oznaczeniu -18K1 no i z góry obok opisów (+24V itd) były owe numery. Połączyłem kabelkiem zaciski o których wspomniałeś no i tadaaa - DZIAŁA !!!DMro pisze: ↑30 lis 2021, 07:30Z tego co widze to przekaznik REER SD0.
Wielkie dzięki za pomoc !!! Zaoszczędziłeś mi $$$ czas i dużo stresu - powiedz proszę jak mogę się odwdzięczyć?
Pozdrawiam
Dodane 33 minuty 45 sekundy:
Diabeł tkwi w szczegółach.
Nigdy nie naraziłbym pracownika na jakiekolwiek świadome niebezpieczeństwo! Mam małą firmę i na chwile obecną jestem jedynym operatorem tej maszyny.
Tak na marginesie, $5500 plus podatek plus wysyłka, plus serwisant $135 na godzinę i taki mały szczegół - nie mieli kurtyn w magazynie. Nie skusiłbyś się na dołożenie dwóch kabelków?
Gdyby nie te szalone ceny serwisu to naprawiłbym ją odrazu prawidłowo.
Teraz mam możliwość dokończyć zaległe projekty i czas by spokojnie szukać tańszych zamienników.
pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
tom_ucw pisze:Tak na marginesie, $5500 plus podatek plus wysyłka, plus serwisant $135 na godzinę i taki mały szczegół - nie mieli kurtyn w magazynie. Nie skusiłbyś się na dołożenie dwóch kabelków?
moim zdaniem prawidłowe podejście do sprawy, poradziłeś sobie jak na polaka przystało.

dla pelikanów są serwisy z cenami z d..y wziętymi i wszystkie te przepisy, które jak zawsze są tworzone w "naszym interesie"
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Takie coś nowe można kupic już za kilkaset złotych w PL. Czyli w USA za 200$ na pewno też.
Np:
https://www.google.pl/search?q=M-QC04-4 ... 0&biw=1920
Np:
https://www.google.pl/search?q=M-QC04-4 ... 0&biw=1920
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Mam do kol. tom_ucw pytanie, może sugestię - dlaczego kol. sądzi, że uszkodzony odbiornik a nie nadajnik ? Efekt będzie identyczny.
Sprawdziłbym oba zasilania 24V żarówką 6V/0,1A+ szeregowo rezystor 180 Ω - to odbiornik, ma podany pobór mocy 3W.
Nadajnik na pewno bierze więcej, ale od biedy też można tym sprawdzić. Jeżeli na nadajniku podana jest moc lub prąd, to
można policzyć rezystor dla nadajnika = (24-6)/I nadajnika. Często przewody lub złącza są przyczyną kłopotów. Miernik cyfrowy pokaże (bez obciążenia) prawidłowe napięcie, które po włączeniu odbiornika/nadajnika może zmaleć np. przez dodatkową rezystancję skorodowanych złącz lub uszkodzonych przewodów.
Oczywiście można dobrać żarówkę o innym napięciu z prądem nie większym niż 0,15 A, ale wtedy trzeba przeliczyć rezystor. W telefonii (nie tylko) były używane żarówki 24V/50mA i takie 2 równolegle doskonale by się nadawały.
Patrząc na ceny serwisu, to chyba taniej byłoby wysłać do naprawy do Polski.
Sprawdziłbym oba zasilania 24V żarówką 6V/0,1A+ szeregowo rezystor 180 Ω - to odbiornik, ma podany pobór mocy 3W.
Nadajnik na pewno bierze więcej, ale od biedy też można tym sprawdzić. Jeżeli na nadajniku podana jest moc lub prąd, to
można policzyć rezystor dla nadajnika = (24-6)/I nadajnika. Często przewody lub złącza są przyczyną kłopotów. Miernik cyfrowy pokaże (bez obciążenia) prawidłowe napięcie, które po włączeniu odbiornika/nadajnika może zmaleć np. przez dodatkową rezystancję skorodowanych złącz lub uszkodzonych przewodów.
Oczywiście można dobrać żarówkę o innym napięciu z prądem nie większym niż 0,15 A, ale wtedy trzeba przeliczyć rezystor. W telefonii (nie tylko) były używane żarówki 24V/50mA i takie 2 równolegle doskonale by się nadawały.
Patrząc na ceny serwisu, to chyba taniej byłoby wysłać do naprawy do Polski.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Dodając do wypowiedzi Kolegi Andrzeja- sam nadajnik można jeszcze spróbować sprawdzić zwykłym aparatem cyfrowym, ot chociażby takim w telefonie. Kurtyna nadaje w podczerwieni, więc matryca powinna to wyłapać (uwaga- to światło nie jest tak rozproszone jak światło z diody podczerwonej np z pilota do tv. Trzeba ustawić prostopadle obiektyw do płaszczyzny szybki kurtyny.
Twierdzenie dobre, o ile nie odpowiadasz że bezpieczeństwo pracowników (lub masz je w poważaniu). W innym przypadku to jak coś się stanie to zaraz prokurator się zapyta kto i na jakiej podstawie założył ten jeden mostek.
Jak pracujesz u siebie, i w pojedynkę to nikogo nie interesuje czy masz jakikolwiek system bezpieczeństwa czy nie
amator7 pisze:pelikanów są serwisy z cenami z d..y wziętymi i wszystkie te przepisy, które jak zawsze są tworzone w "naszym interesie"
Twierdzenie dobre, o ile nie odpowiadasz że bezpieczeństwo pracowników (lub masz je w poważaniu). W innym przypadku to jak coś się stanie to zaraz prokurator się zapyta kto i na jakiej podstawie założył ten jeden mostek.
Jak pracujesz u siebie, i w pojedynkę to nikogo nie interesuje czy masz jakikolwiek system bezpieczeństwa czy nie