Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 37
- Kontakt:
Re: Pogadajmy o cenach
Trzeba by sprawdzić na umowie, czy jest to jakoś ujęte kto i w jaki sposób musi zutylizować. Obstawiam, że jeśli zakup był w jakikolwiek sposób dofinansowany, to całkowity koszt utylizacji ponieść ma właściciel a dokładny sposób utylizacji zawarty jest w umowie. Ale to tylko podejrzewam, takiej umowy nie widziałem. Pani która chciała mi to wcisnąć, odmówiła przesłania umowy do przeczytania. Odmówiła także podania całkowitego kosztu spłaty, jedyną rzeczą jaką na początku można było zrobić, to zamówić przyjazd techników i umówić się na montaż. A umowa i koszty, to może później. Nie wiem, czy to standard ale to mnie zniechęciło wystarczająco.
Jeśli nie jest to zawarte na umowie, za kilkanaście-kilkadziesiąt lat będziemy mieli zasyp paneli w lesie.
Jeśli nie jest to zawarte na umowie, za kilkanaście-kilkadziesiąt lat będziemy mieli zasyp paneli w lesie.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 17
Czyli jednak panele do lasu?
A myślałem, że maja jakąś wartość opałową.
A myślałem, że maja jakąś wartość opałową.
Ostatnio zmieniony 08 gru 2021, 21:50 przez prosteiszkuteczneWynalazki, łącznie zmieniany 1 raz.
Obieg jest następujący. Najpierw,, prawie nówki"z Niemiec, do Polski. Eleganckie i zadbane, tylko 15 letnie. Potem w Polsce, do awarii, a potem utylizacja. Las, albo jezioro. Jezioro lepsze, bo nie od razu widać, ale nie wszędzie są.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
- Kontakt:
Mają.prosteiszkuteczneWynalazki pisze: ↑08 gru 2021, 21:45A myślałem, że maja jakąś wartość opałową.
W tym roku w mojej okolicy spłonęły 2 budynki na których były panele.
Może zbieg okoliczności, ale we wcześniejszych latach pożary nie zdarzały się zbyt często.
Montują jakieś Rumuny czy Ukraince, kable dają za cienkie bo taniej, panele jakieś dziadostwo i tak się dzieje.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 50
Dlatego jak się chce czerpać z tego prawdziwe oszczędności na energii to kupuje się zestaw dobrej jakości na własną rękę bez żadnych dofinansowań (biorąc na program dofinansowanie i tak idzie na konto dystrybutora/sprzedawcy/usługodawcy bo zazwyczaj wówczas zestaw jest dużo droższy i gorszy jakościowo) i montuje we własnym zakresie, zgodnie ze sztuką bez oszczędzania na materiale. Wtedy jest bezpiecznie i jest szansa że kilkanaście lat posłuży.
-
- Posty w temacie: 40
- Kontakt:
nooo najlepiej to byłoby sie dowiedzieć jak stworzyc perpetuum mobile hehe, jak na razie nikomu sie to nie udało, ale gdzieś musi być haczyk.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 84
Co racja , to racja.
Pięknie to już było , ale nie wróci.senio pisze: ↑08 gru 2021, 20:52Jak to nie będzie opłacalności. Już o tym pisałem. Ludzie podziurawili dachy, pozakładali za sporą kasę PV, za darmo udostępnili im dachy i podwórka, a teraz kasa wpłynie na odpowiednie konta. Opłacalność niewyobrażalna będzie. Palcem nie ruszyli nawet, a kasę będą z tego czerpać garściami za nic, to jak to nazwać inaczej ?.
.....

Do potrzeb pompy gruntowej w nowo budowanym domu żona miała zamiar podziurawić dach.
Nic z tego nie będzie , bo z wielu powodów powiedziałem NIE.
https://sadeczanin.info/gospodarka/koni ... e-na-alarm
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Kontakt:
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 301
Ja się bujam z ogrzewaniem już pond 30 lat. Przeżyłem już trochę w tym modernizację kotłowni na olej opałowy. Zakładajcie będzie wtedy jeszcze pod hasłem czysto w kotłowni. Nie potrzeba łopatą szuflować. Elegancko od a do z. No to założyłem. 20 lat temu coś koło 15kkz wpakowane i tak. Pierwszy sezon 0.80 pln/l. Drugi 1.4. Trzeci 2.20 w czwartym 2.80 i wjeżdża batory i zabawa w górnika na nowo. To mnie nauczyło jednego. Jeśli chodzi o media czyli ogrzewanie, oświetlenie etc. nie wierzę w nic darmowego, łatwego, taniego, co opiera się na tych chorym systemie. Co by nie zrobić to du...a zawsze z tyłu, a wszyscy w koło upasieni na maxa.WZÓR pisze: ↑09 gru 2021, 07:20
Do potrzeb pompy gruntowej w nowo budowanym domu żona miała zamiar podziurawić dach.
Nic z tego nie będzie , bo z wielu powodów powiedziałem NIE.
https://sadeczanin.info/gospodarka/koni ... e-na-alarm
Mariusz.
-
- Posty w temacie: 40
- Kontakt:
drzasiek90 pisze:Haczyk jest w fizyce. Nie do przeskoczenia.
Z fizyką jest taki problem, ze wciąż odkrywa nowe prawa, czyli trzeba załozyć ze jakiegoś prawa nie znamy. Bo wskoczyć do ligi oszołomów bardo łatwo.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign