Gwintownik maszynowy, co to za rodzaj?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Gwintownik maszynowy, co to za rodzaj?
Witam. Mam kilka gwintowników maszynowych M6, M8. Część skrawająca jest inna od znanych mi a nie mogę znaleźć informacji o tych które mam. Z góry dziękuję za pomoc. 

Re: Gwintownik maszynowy, co to za rodzaj?
Nie bearze, to są gwintowniki. Wygniataki nie mają krawędzi tnących.
Te zaś mają.
Te zaś mają.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Myślę, że normalny. A mniejsza ilość zwojów pozwala na zmniejszenie siły skręcającej i uzyskanie dłuższych gwintów bez złamania gwintownika.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
To były kiedyś gwintowniki do aluminium zanim je ktos szlifował.

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
wojtek10916 pisze:To były kiedyś gwintowniki do aluminium zanim je ktos szlifował.
Strzał w 10. Po wpisaniu w wyszukiwarce gwintownik do aluminium wyświetliło mi to co mam. Koledzy bardzo dziękuję. Mam parę sztuk , chciałem sprzedać ale nie wiedziałem do czego one są i jak je wycenić. Dziękuję.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
wojtek10916 pisze:To były kiedyś gwintowniki do aluminium zanim je ktos szlifował.
Nikt ich nie przerabiał, są takie od nowości np https://www.visla.pl/att/gwintownik-din ... -17581.pdf
Aby zmniejszyć opory skrawania oraz ilość wiórów(więcej miejsca na wióry) na kolejnych piórach są (poza nakrojem oczywiście) naprzemiennie co drugie nitki nacinające zwoju. Jak na pierwszym piórze jest nacinająca nitka zwoju, to na kolejnym drugim piórze jej nie ma, a jest na kolejnym trzecim, i tak dalej.. Głównie do maszynowych zastosowań.
pozdrawiam,
Roman
Roman