Wysokość wpalania w blachę 4 - 6mm

Szybko uszkadza się szkiełko

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
trampex
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2

Wysokość wpalania w blachę 4 - 6mm

Post napisał: trampex » 07 lis 2021, 21:53

Witam.

Mam kolejne pytanie o wysokość wpalania jaką stosujecie przy stali czarnej 4 i 6 mm. Problem polega na bardzo szybkim uszkadzaniu szkiełka, praktycznie po wypaleniu jednego arkusza 3000x1500 dużych detali, mało wpaleń - około 30, szkło można wymienić. Natomiast przy stali czarnej 10mm, gdzie mam grawerkę + palenie = około 2600 wpaleń samego cięcia, szkło nie ma żadnych śladów, nawet po dwóch arkuszach (później palę cieńsze).

Przy stali 10mm mam 3 stopniowe wpalanie 15, 9, 6mm wysokości,
przy stali 4mm 1 stopniowe wcześniej było 6mm, obecnie zwiększyłem na 12mm. (Nie sprawdzałem stanu szkła przed zmianą wysokości z 6 na 12). Czy wysokość wpalenia ma wpływ na uszkodzenia szkła? (na logikę tak). Jaką wysokość dyszy stosujecie przy wpalaniu w blachę 4 i 6 mm? Czy przy przebijaniu używać 100% mocy?

Kolejne pytanie, to kiedy wymieniać szkło? W sytuacji opisanej wyżej szkło miało około 15 nie zabrudzonych, a wpalonych kropek, których nie da się wyczyścić. Jeszcze by cięło, ale czy to "zdrowe"?

- Dysza 1,2 podwójna (przy blachach od 0,8-10mm)
- Laser chińczyk noname 4kw, głowica raytools
- zazwyczaj palenie 5000 hz
- serwisu nie ma

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Autor tematu
trampex
Posty w temacie: 2

Re: Wysokość wpalania w blachę 4 - 6mm

Post napisał: trampex » 09 lis 2021, 08:17

Na pytanie o wysokość wpalenia już sobie odpowiedziałem. Po zmianie z 6 na 10 jest ogromna różnica, brak śladów nawet po kilku arkuszach. Jeśli chodzi o blachę 10mm, to poprawiam dane o wpaleniu jakie stosuję: 15, 12, 9mm.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”