G41 G42

Nie rozumiem

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
Jaro522
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

G41 G42

Post napisał: Jaro522 » 01 lis 2021, 21:31

Witam. Chciałbym żeby mi ktoś wytłumaczył kody G41 i G42 w Frezarkach . Wiem że G41 to lewa kopresacja promienia narzędzia a G42 to prawa.. Szukam czytam i tak tego do końca nie rozumiem . Pozdrawiam

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Re: G41 G42

Post napisał: CFA » 01 lis 2021, 22:09

Jaro522 pisze:
01 lis 2021, 21:31
Witam. Chciałbym żeby mi ktoś wytłumaczył kody G41 i G42 w Frezarkach . Wiem że G41 to lewa kopresacja promienia narzędzia a G42 to prawa.. Szukam czytam i tak tego do końca nie rozumiem . Pozdrawiam
To może być trudne - znam kilku frezerów, którzy nie dali rady tego opanować, a mieli prezentację na maszynie.
Próbuję: jeśli chcesz wyfrezować kształt kwadratu ABCD (A-lewy dolny róg, B-lewy górny, C- prawy górny, D prawy dolny) i korzystać z korekcji -czyli maszyna wyliczy Ci sama jak poprowadzić narzędzie- żeby podając sterowaniu średnicę/promień freza i współrzędne ABCD otrzymać wymiar nominalny kwadratu. Jeśli chcesz frezować w kierunku ABCD, to frez będzie w czasie frezowania po lewej stronie linii frezowania (uzyskasz to korzystając z korekcji G41) - wtedy też frezujesz współbieżnie. Korekcję trzeba uruchomić w odpowiednim momencie, w takiej odległości od początku gdzie chcesz zastosować korekcję, żeby nie "przejeżdżać" przez krawędź poczatku zarysu. To tyle na początek :-)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: G41 G42

Post napisał: tuxcnc » 01 lis 2021, 22:12

Jaro522 pisze:
01 lis 2021, 21:31
Szukam czytam i tak tego do końca nie rozumiem
No bo to jest bardzo skomplikowane.
Niby chodzi o to, że masz ścieżkę narzędzia, normalnie kreśloną przez oś narzędzia, a kompensacja przesuwa ją o połowę średnicy w jedną albo drugą stronę.
Ale już przy projektowaniu wejścia i wyjścia na tą skorygowaną ścieżkę potrafią wychodzić cuda...
Taki prosty i zupełnie abstrakcyjny rysunek poglądowy:
Obrazek
Frez o średnicy czerwonego kółka jedzie od lewej strony, najpierw bez korekcji, potem robi wjazd na korekcję, a na koniec jedzie już z korekcją. Biała linia to zaprogramowana ścieżka, a żółta linia to ścieżka rzeczywista. Czerwone linie ograniczają cięty rowek.
Wydaje się to proste, ale kiedy trzeba wchodzić z przypadkowego położenia, to efekt potrafi być daleki od oczekiwań...
A wymyślono to po to, żeby taki sam detal dało się wykonać różnymi narzędziami, na przykład wielokrotnie ostrzonymi. Zamiast dla każdego fizycznego narzędzia tworzyć osobny g-kod, wystarczy napisać jeden i tylko zmienić offset narzędzia już na maszynie.
Tylko nic nie ma za darmo i czasem trzeba się zdrowo namęczyć przy pisaniu programu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”