zlp pisze: ↑24 paź 2021, 14:18
Hmmmm....
Bierz za 20.
I zaoszczędzisz, i zrozumiesz znaczenie serwisu

Mamy taką od polskiego producenta i chodzi bez niczego. 3axis, ale myślimy o 5 axis.
zlp pisze: ↑24 paź 2021, 14:18
Zamaściłem również frezem w stół. Wystraszyłem się bo kolizja mogła kosztować sporo kasy, ale ponownie zadziałały zabezpieczenia i również obyło się bez konsekwencji.
Wiesz, takie błędy u poczatkującego są zrozumiałe.
"Zabezpieczenia" brzmi jak jakaś kosmiczna, tajemnicza technologia. A tu tylko program sterujący zatrzymuje ruch maszyny, gdy wartość natężenia wywołana mechanicznym przeciążeniem, przekroczy zadany próg.
Także niech sobie Fanum dalej baja o wpinaniu czujników do szafy...

Szybkość a więc i dokładność na łukach zależy od kinetyki danej maszyny. Samą szybkość na łukach można ustawić w programie.
Zastanawia mnie dlaczego oś Z waży kikaset kg, zalali to betonem?
Po co taki ciężar?
Coś chyba nie tak z 3cią zasadą dynamiki.
Bez urazy zlp, mnie najbardziej wkurza to rozmemłanie w ofertach.
Co do kasy, to może masz i rację. Może lepiej zostać na chwilę z obecną 3 osiówką i w międzyczasie rozpoznać temat lepiej.
Może nauczą się w końcu robić czytelne oferty?
Infraform brzmi dobrze na tę chwilę, szczególnie z tym sterowaniem mitsubishi.
Niestety, próbują wcisnąć swoje zwd3 czy jakoś tam, a ja mam dosyć eksperymentów.
Dla przykladu, taki Visual CAM przejdzie w tłoku, ale dorysować tam coś w CADzie, to masakra.
Co za badziewie!
Na szczeście mamy dobrego CADa i dlatego nie chcemy się uczyć nowego. Strata czasu.
Chyba każdy tu wie, że dobry projektant z dobrym CADem, jest ważniejszy od najbardziej zaawansowanej cnc?
Jeśli ja, kupując maszynę, jestem zmuszany zejść na CADa klasy Sketchup, który jest kilka poziomów niżej, to gwarantuję, że w jednostkowych projektach pobiję kazdego stolarza, se slabym projektem i super pięcioosiówką.
I to nawet w przypadku, gdy wyłączę naszą 3 osiówkę, wydrukuję szablony i zacznę ciąć na maszynach manualnych jak za dawnych czasów...
Lajosz, i to jest właśnie najważniejsze.
Wszyscy jesteśmy klientami, a rozmemłane oferty sprawiają wrażenie czegoś pomiędzy bylejakością a kombinacją...
Hej, producenci maszyn cnc, idziemy po Was