jaką wypalarkę kupić????

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

berdysz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6

Post napisał: berdysz » 04 sie 2008, 08:51

chrisz1796 wy tez macie SZAFIRA z tego co czytałem. Jak twoja opiania o maszynie? Chodzi mi oczywiście o plazmę :) Chodzi mi o samą prace plazmy. Jak przy blachach od 16mm w zwyż. Duże zużycie części? Spore odchyłki w ustawieniach od tych podanych w zestawieniach Kjellberga? Pytam bo u mnie to te ustawienia chyba zależą od pogody :)

[ Dodano: 2008-08-06, 08:19 ]
No i super!!!! Ku....Wczoraj wyłączyłem maszyne (SZAFIR) dziś przychodze do pracy, właczam, wczytuje program i kij w oko! Zgubiło punkt startowy. Krzywizne blachy zachowało bo sprawdzałem i jedzie idealnie po krawędzi ale pukt startowy mam przesunięty. CO za szambo!!! To już nie pierwszy raz mam taki numer. A serwis: No to musi Pan ustalić nowy punkt startowy. Jasne, jak się przerwało w trakcie palenia kołnierza z 30 otworami to na pewno uda mi się go dokończyć. Załamka! :evil: Ech... szkoda słów.

Tagi:

buzun
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2

Post napisał: buzun » 11 sie 2008, 13:14

Witam,

Na wstępie nadmienię, że w chwili obecnej firma, w której pracuję posiada już plazmę (Eckert - Szafir ze źródłem Kjellberg'a) laser LVD o mocy 6kW, a także krawędziarkę 250 ton 3,2m i tandem pras krawędziowych 2x500ton 2x6m.
Co do krawędziarek i lasera, to się nie wypowiadam, ponieważ pracują u nas zbyt krótko. Co do Eckerta (ktoś wcześniej pytał w wątku o tą maszynę). Nasi operatorzy jakoś na niego specjalnie nie psioczą, ale się też nad nim nierozpływaną. Ktoś kiedyś powiedział, że Eckert to taki Fiat 126p wśród wypalarek. Dobry na początek, ale bez rewelacji.

OK a teraz chciałem prosić o radę. Firma chce kupić plazmę wyposażoną w dobre źródło. (Według tego co wyczytałem na forum i zgodnie z moją skromną wiedzą w tym temacie, najlepsze w branży są Hypertherm lub Kjellberg.) Na wyposażeniu dwa źródła i dwa palniki z ukosowaniem. Możliwość cięcia w dobrej jakości stali czarnej do 60mm. Stół roboczy 12m na 3m. Interesowałaby nas też w miarę możliwości przystawka do wypalania rur i profili. (Taką w swojej ofercie ma już nawet Eckert, więc nie jest to już jakieś novum.)

Firma w dużej mierze nastawiona jest na działalność kooperacyjną, z seriami produkcyjnymi różnej długości. Dlatego też, sprzęt powinien być maksymalnie elastyczny.
Aha i co ważne, serwis maszyny musi być w Polsce.
Czy jesteście wstanie polecić jakieś konkretne firmy? Jestem też otwarty na ewentualne uwagi.

Pozdrawiam,

P.S.: W nawiązaniu do wypowiedzi Berdysza. W naszym Eckercie też zauważyliśmy zwiększenie ilości problemów w przy gorszej pogodzie. (Niska temperatura i/lub wysoka wilgotność.) Sytuacja poprawiła się gdy zimą postawiliśmy przy komputerze nagrzewnice. (Dyrektor Techniczny to nawet sprawdza prognozę pogody by wiedzieć co może nas czekać.) :)

misiekuba
Posty w temacie: 1

Post napisał: misiekuba » 11 sie 2008, 18:32

Ja też mam 3 pytania odnośnie plazmy.

• Które ze źródeł Kjellberga jest lepsze HiFocus czy FineFocus? A może są sobie jakościowo równe?
• Jacy dostępni w Polsce producenci, dostarczają wypalaki ze źródłami Kjellberga? - Ci najlepsi.
• Znacie może firmę ZAKMET i jej wypalaki?

P.S. Co sądzicie o źródłach plazmy ESAB?

buzun
Posty w temacie: 2

Post napisał: buzun » 12 sie 2008, 09:55

Widzę, że jakoś nikt nie pali się do udzielania rad w temacie wypalarki. ;)
A tak poważnie, to mam jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś z Was może powiedzieć coś (dobrego lub złego) na temat sprzętu MicroStep'a? (Ja wiem tylko tyle, że trał przeciwminowy Bożena, który wyposażony jest w komputer MicroStep'a, uchodzi za dobry sprzęt. ;)) A czy ktoś wie coś na temat ich wypalarek plazmowych? Może ktoś z Was na takiej pracuje/pracował?
Pozdrawiam,

chrisz1796
Posty w temacie: 7

Post napisał: chrisz1796 » 17 sie 2008, 22:03

kolego buzun

jak zapewne zauważyłeś nie ma w Polsce na dzień dzisiejszy profesjonalnego sprzętu.
Ja mam 2 maszyny ECKERTA ale to "zło konieczne", najlepsze w nich są źródła:) Kjellberga. Sam zresztą masz ich sprzęt :)

Napisałeś kolego "Firma chce kupić plazmę wyposażoną w dobre źródło", i sam sobie odpowiedziałeś poniekąd:) Albo Hypertherm albo Kjellberg. Ja mam 2 HiFocusy Kjellberga i tnę tylko kwasiak. Co do jakości to na tym forum możesz zobaczyć fotki moje i innych użytkowników
https://www.cnc.info.pl/topics57/jak-nw ... vt8725.htm
Nie staraj się za wszelką cenę łączyć konstrukcji maszyny ze źródłem. Hypertherm albo Kjellberg z tego co wiem sami nie robią maszyn. Ale np. ESAB, SAF to już inna bajka. Co do konstrukcji i sterowania to raczej nie POLSKI producent bo po tym co robi ECKERT to aż strach pomyśleć o pozostałych polskich podmiotach gospodarczych

Ja przy następnej maszynie chyba zacznę od sprawdzenia na placu boju ESABA

pozdro4all

pop9
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: pop9 » 17 sie 2008, 23:13

Chrisz!! A MESSER!!!!!

Awatar użytkownika

berdysz

Post napisał: berdysz » 18 sie 2008, 10:41

No a ESAB? Słyszałem pochlebne opinie a ponadto teraz podobno jest tańszy od ECKERTA.

chrisz1796
Posty w temacie: 7

Post napisał: chrisz1796 » 19 sie 2008, 16:37

oczywiście, messer to ścisła czołówka, mają profi maszyny z różnymi bajerami oraz stosują źródła Hypertherm i Kjellberga

wydaje mi się, że lider w cięciu gazowym

pozdro

operator25
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: operator25 » 19 sie 2008, 22:57

ciekawe w jakim czasie dziala serwis e meesera i esab i jak jes szkolony operator i ile zajmuje montaz

[ Dodano: 2008-08-19, 23:01 ]
buzun mozesz sobie kupic agregat kjellberga 440 daje rade widzialem probke 60mm

Romek CNC
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

Post napisał: Romek CNC » 21 sie 2008, 20:16

Panowie Panowie

A ja byłem na czerwcowych targach poznańskich na których było sporo wypalarek.
Microstep wyglądał ciekawie, było kilka wynalazków (np wypalarka cała obłożona blachą ryflowaną :-) Wyglądała jak wielka skrzynka narzędziowa z klawiaturą za 20 zł.
Eckert i Zakmet na stoiskach mieli lasery, ale była jeszcze firma stigal z maszynami i agregatami thermal dynamics (amerykańskie).
Zarówno maszyny jak i agregaty wyglądają bardzo profesjonalnie. Niestety co do samej firmy i jakości cięcia trzebaby było zasięgnąć języka.
Wczoraj byłem na ich stronie, myślę że warto zobaczyć: www.stigal.pl

co do serwisu esaba i messera - to zastanowić się trzeba nad kosztami.

Romek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”