Witam,
Na wstępie nadmienię, że w chwili obecnej firma, w której pracuję posiada już plazmę (Eckert - Szafir ze źródłem Kjellberg'a) laser LVD o mocy 6kW, a także krawędziarkę 250 ton 3,2m i tandem pras krawędziowych 2x500ton 2x6m.
Co do krawędziarek i lasera, to się nie wypowiadam, ponieważ pracują u nas zbyt krótko. Co do Eckerta (ktoś wcześniej pytał w wątku o tą maszynę). Nasi operatorzy jakoś na niego specjalnie nie psioczą, ale się też nad nim nierozpływaną. Ktoś kiedyś powiedział, że Eckert to taki Fiat 126p wśród wypalarek. Dobry na początek, ale bez rewelacji.
OK a teraz chciałem prosić o radę. Firma chce kupić plazmę wyposażoną w dobre źródło. (Według tego co wyczytałem na forum i zgodnie z moją skromną wiedzą w tym temacie, najlepsze w branży są Hypertherm lub Kjellberg.) Na wyposażeniu dwa źródła i dwa palniki z ukosowaniem. Możliwość cięcia w dobrej jakości stali czarnej do 60mm. Stół roboczy 12m na 3m. Interesowałaby nas też w miarę możliwości przystawka do wypalania rur i profili. (Taką w swojej ofercie ma już nawet Eckert, więc nie jest to już jakieś novum.)
Firma w dużej mierze nastawiona jest na działalność kooperacyjną, z seriami produkcyjnymi różnej długości. Dlatego też, sprzęt powinien być maksymalnie elastyczny.
Aha i co ważne, serwis maszyny musi być w Polsce.
Czy jesteście wstanie polecić jakieś konkretne firmy? Jestem też otwarty na ewentualne uwagi.
Pozdrawiam,
P.S.: W nawiązaniu do wypowiedzi Berdysza. W naszym Eckercie też zauważyliśmy zwiększenie ilości problemów w przy gorszej pogodzie. (Niska temperatura i/lub wysoka wilgotność.) Sytuacja poprawiła się gdy zimą postawiliśmy przy komputerze nagrzewnice. (Dyrektor Techniczny to nawet sprawdza prognozę pogody by wiedzieć co może nas czekać.)