Polerowanie PMMA po toczeniu
Efekt szkła
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 5
Polerowanie PMMA po toczeniu
Witam
Dostałem zapytanie od klienta na toczenie elementów z PMMA
Są to swego rodzaju soczewki.
Niestety rysunków nie mogę udostępnić ale są to stożki gdzie dolne fi ma 3mm a górne 24mm i jest w dodatku wyoblone.
Ta dolna jak i górna powierzchnia ma być wypolerowana, boki stożka mogą być matowe.
Pytanie tego typu, czy ktoś jest obeznany z obróbką takich tematów?
Potrafiłby doradzić gdzie co i jak, ewentualnie zaoferować usługę?
Tak w skrócie... jest tego 150tyś szt.
Dostałem zapytanie od klienta na toczenie elementów z PMMA
Są to swego rodzaju soczewki.
Niestety rysunków nie mogę udostępnić ale są to stożki gdzie dolne fi ma 3mm a górne 24mm i jest w dodatku wyoblone.
Ta dolna jak i górna powierzchnia ma być wypolerowana, boki stożka mogą być matowe.
Pytanie tego typu, czy ktoś jest obeznany z obróbką takich tematów?
Potrafiłby doradzić gdzie co i jak, ewentualnie zaoferować usługę?
Tak w skrócie... jest tego 150tyś szt.
Zapraszam na ww.jthcnc.com !!:)
Re: Polerowanie PMMA po toczeniu
Znam kogoś, kto obrabia takie materiały, łącznie z polerowaniem.
Może toczyłby promienie i polerował, albo tylko polerował.
Jaki termin na wykonanie, w przybliżeniu? Jaki promień tej wypukłości.
Może toczyłby promienie i polerował, albo tylko polerował.
Jaki termin na wykonanie, w przybliżeniu? Jaki promień tej wypukłości.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
Problemem jest trochę kwestia obróbki obu stron bo nie ma tam kawałka prostego.
W teorii klient dopuszcza wykonanie zwykłych walców ale nie wiem czy to przejdzie.
Termin tego jest na czerwiec 2022
Mogę Go spytać, czy mogę przekazać kontakt. Facet jest z Łodzi. Ma maszyny, do toczenia promieni,ktore nie zostawiają czopika. To bardzo istotne przy polerowaniu. Dlatego pytam o promień, bo nie wiadomo czy mają taki zakres. Ma też polerki do polerowania, powierzchni sferycznych. Pytać?
-
Jak najbardziej
[email protected]
Promień tam to na jednej opcji R15 na drugiej R25 - będę testować co się uda wykrzesać z tokarki.
Nie ukrywam że przechwyt by się przydał. Niestety wzdłużne automaty cholera pręty muszą mieć w H9, a plexi +2mm nawet może podobno mieć na średnicy...
Mówię o takich na rozety, jednak ja w życiu mało widziałem więc może czegoś nie wiem:)
[email protected]
Promień tam to na jednej opcji R15 na drugiej R25 - będę testować co się uda wykrzesać z tokarki.
Nie ukrywam że przechwyt by się przydał. Niestety wzdłużne automaty cholera pręty muszą mieć w H9, a plexi +2mm nawet może podobno mieć na średnicy...
Mówię o takich na rozety, jednak ja w życiu mało widziałem więc może czegoś nie wiem:)
Rozmawiałem z Nim, ale przy takiej ilości nie da rady przerobić, tak, że się nie podejmie. Mówił, żeby szukać firmy, która wtryskuje PMM, bo wtedy powierzchnia jest z formy. Forma też swoje kosztuje, więc trzeba doliczyć do ceny. Polerowaniem, będzie zbyt drogo, bo to czasochłonne.
-
Dzisiaj dostałem telefon że klient sam wypoleruje elementy, tak więc jest to duża ulga:)
Jeśli jednak ktoś ma jakąś wiedzę na temat uzyskania takiej powierzchni na PMMA chętnie wysłucham!
Jeśli jednak ktoś ma jakąś wiedzę na temat uzyskania takiej powierzchni na PMMA chętnie wysłucham!
Nożem diamentowym trzeba toczyć. Obróbka wykańczająca, w trzech przejściach.
1.ap 0.05
2.ap0.01
3.ap 0,005
Tak mi wczoraj mówił, ten który to obrabia. Wtedy powierzchnia jest prawie przeźroczysta optycznie.
Oś noża ustawiona z dokładnością do mikronów, aby nie było śladu czopika.
On używa noży z promieniem R1 monokrystalicznych.
1.ap 0.05
2.ap0.01
3.ap 0,005
Tak mi wczoraj mówił, ten który to obrabia. Wtedy powierzchnia jest prawie przeźroczysta optycznie.
Oś noża ustawiona z dokładnością do mikronów, aby nie było śladu czopika.
On używa noży z promieniem R1 monokrystalicznych.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Zależnie od sprzętu jakim dysponujesz. Obróbka na kilka przejść nie jest potrzeba.
Noze diamentowe monokrysztal najlepiej.
Polerowanie - są dedykowane płyny polerskie.
Noze diamentowe monokrysztal najlepiej.
Polerowanie - są dedykowane płyny polerskie.
-
Temat ogólnie odpuściłem, poszło kilka metrów pręta na testy, efekt jako tako zadowalający dostałem płytką do aluminium, diament na same testy nieco za drogi i odpuściłem.
Przekalkulowałem jednak możliwości produkcyjne i pass... bez przechwytu nie byłbym w stanie wykonać elementów.
Dobrze jednak na przyszłość wiedzieć, być może taki diament kupię jednak gdzieś do półeczki.
Przekalkulowałem jednak możliwości produkcyjne i pass... bez przechwytu nie byłbym w stanie wykonać elementów.
Dobrze jednak na przyszłość wiedzieć, być może taki diament kupię jednak gdzieś do półeczki.