Wagner DCH160 - moja pierwsza tokarka

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

Autor tematu
the.bear
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 38

Re: Wagner DCH160 - moja pierwsza tokarka

Post napisał: the.bear » 03 paź 2021, 20:50

No to dzisiaj dzień czyszczenia i rozbierania. Na szczęście tokarkę chyba tylko z grubsza ktoś umył tą wodą i to nie jakoś dużo wcześniej przed tym jak ją kupiłem, więc bez większych strat. Trochę szorowania, przemycie naftą z olejem, naolejenie i jest git.

Obrazek

Pozaglądałem to tu to tam, ogólnie czysto i schludnie.

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciekawie to smarowanie rozwiązane, pompa pompuje olej w jedno miejsce - na tę tackę i z dziurek w tacce już sobie kapie w te miejsca w które ma kapać :-)

Obrazek

A tu są dociski skrzynki do łoża. Od spodu przykręcone. Przedni miał odrobinę luzu, a tylny jakiś rzeźnik potraktował, żeby dało się dociągnąć. Przedniego nie ruszyli chyba, bo trzeba było pokrywę skrzynki odkręcić, żeby go wyjąć.

Obrazek

Tutaj ładnie widać o ile ktoś przesadził :D
Skończyło się na tym, że na tyle musiałem 2mm podkładkę zastosować i jest ok.
Obrazek

A przód zjechałem o 0.4mm na Rusku :-)
Obrazek

Pewnie zaraz się dowiem, że źle parametry skrawania ustawiłem i się przehartowało czy coś :D
No ale pod paznokciem jest równo :-)

Do skrzynki przy okazji zajrzałem - wygląda ok.
Obrazek

Tak więc luzy pokasowane (poza tym klinem od poprzecznego - muszę kupić tę blachę 0.2mm i przykleić).
Maszyna z grubsza przejrzana i przesmarowana - o zgrozo, czemu jak człowiek chce coś dobrze zrobić, to zawsze to tyle czasu zajmuje :D

Przy korbce od poprzecznego muszę gwint naprawić od korbki, bo śruba przeskakuje i tak się zastanawiam jak to najsensowniej zrobić. Tam jest M5, przejście na M6 oznacza, że musiałbym rozwiercać jeszcze ze 2 elementy w samej korbce (na gwint i na łeb). Z drugiej strony w śrubie trapezowej wstawiać tuleję gwintowaną, albo helicoila... No może ten helicoil.
Muszę pomyśleć.

Luzy na śrubach na korbkach też muszę jeszcze poogarniać w sumie i tak mnie naszła jedna taka myśl przy okazji tych korbek...

No bo na nich podziałka jest co 0.1mm, to jak na tym coś dokładniej wytoczyć? Na czuja, na oko, na pomiar po przetoczeniu po "dotknięciu" korbki?

Jak chcę coś pasownie zrobić, tak, żeby np. tuleja na pręt na gorąco weszła i się obkurczyła, to jak?
Wybaczcie jak o rzeczy oczywiste pytam, ale nie mam na to (jeszcze) innego pomysłu.

Obrazek
Obrazek

Tutaj już poskładane trochę:
Obrazek

A tutaj obrazowo ta za mała oprawka do imaka:
Obrazek

Bartollini
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Bartollini » 03 paź 2021, 21:01

Najlepiej to sobie odczyty załóż. A tak na teraz, to na czujnik zegarowy, upierdliwe ale działa

bear
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: bear » 03 paź 2021, 21:39

the.bear pisze:Ciekawie to smarowanie rozwiązane, pompa pompuje olej w jedno miejsce - na tę tackę i z dziurek w tacce już sobie kapie w te miejsca w które ma kapać

To klasyczne rozwiązanie, zamiast rozprowadzać całą sieć rurek i tworzyć rozdzielacze montuje się taką tackę z otworami i gotowe. W niektórych maszynach prócz tacki ze względu na budowę wrzeciennika sa również przewody smarujące jakieś newralgiczne miejsca głównie sprzęgła, hamulce czy łożyska. Ta tokarka nie ma sprzęgła więc jak tam jest rozwiązana kwestia smarowania? Siedzi tam jakaś pompa nurnikowa?

Co do multifixa to dobrze mieć chociaż kilka jak nie kilkanaście opraw
Ostatnio zmieniony 03 paź 2021, 21:41 przez bear, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
the.bear

Post napisał: the.bear » 03 paź 2021, 21:44

Obrazek

No DRO fajna rzecz... Na mojej małej frezarce X i Y zamontowałem i zdecydowanie apetyt rośnie w miarę jedzenia.

A propos - tak z ciekawości. Da się na tym stożki toczyć? Czy potrzebuję do tego liniał do stożków?

Dodane 4 minuty 17 sekundy:
bear pisze:
03 paź 2021, 21:39
the.bear pisze:Ciekawie to smarowanie rozwiązane, pompa pompuje olej w jedno miejsce - na tę tackę i z dziurek w tacce już sobie kapie w te miejsca w które ma kapać

To klasyczne rozwiązanie, zamiast rozprowadzać całą sieć rurek i tworzyć rozdzielacze montuje się taką tackę z otworami i gotowe. W niektórych maszynach prócz tacki ze względu na budowę wrzeciennika sa również przewody smarujące jakieś newralgiczne miejsca głównie sprzęgła, hamulce czy łożyska. Ta tokarka nie ma sprzęgła więc jak tam jest rozwiązana kwestia smarowania? Siedzi tam jakaś pompa nurnikowa?
W podstawie są dwa zbiorniki i dwie pompy 3 fazowe. Jeden zbiornik na chłodziwo, drugi z olejem.
Obie ciecze grawitacyjnie spływają do zbiorników, a pompa je wypycha w górę, ot co.
Nad "dyszą" na górze tokarki jest wizjer - widać, że olej zaiwania jak głupi.

Muszę jeszcze obczaić skrzynki od posuwów, bo jest wizjerek z poziomem, ale tam olej się nie rusza - jakby po prostu było tutaj zanurzeniowo tylko...

bear
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: bear » 03 paź 2021, 22:18

the.bear pisze:A propos - tak z ciekawości. Da się na tym stożki toczyć? Czy potrzebuję do tego liniał do stożków?

Liniał albo naped sanek. Tak to tylko z ręki.
the.bear pisze:W podstawie są dwa zbiorniki i dwie pompy 3 fazowe. Jeden zbiornik na chłodziwo, drugi z olejem.

Pompa się włącza po wlączeniu głównego włącznika czy tylko jak uruchamiasz wrzeciono?
the.bear pisze:Muszę jeszcze obczaić skrzynki od posuwów, bo jest wizjerek z poziomem, ale tam olej się nie rusza - jakby po prostu było tutaj zanurzeniowo tylko...

Pewnie rozbryzgowo, przeważnie tylko w przemysłowych maszynach jest jakiś bardziej zaawansowany system smarowania czy filtracji oleju.

Awatar użytkownika

Autor tematu
the.bear

Post napisał: the.bear » 03 paź 2021, 23:32

bear pisze:
03 paź 2021, 22:18
Pompa się włącza po wlączeniu głównego włącznika czy tylko jak uruchamiasz wrzeciono?
Jak nacisnę zielony przycisk, to załącza się pompa i tak chodzi dopóki grzyba nie wcisnę albo nie wyłączę zasilania z głównego.

Co do smarowania skrzynki posuwów.
Tutaj są dwa filce. Pod tym z lewej jest jeden otwór, pod tym z prawej dwa otwory a w nich po miedzianej rurce.
Obrazek

W DTR coś piszą o dwóch zbiornikach, ale wizjerek jest tylko z lewej. Muszę na to jeszcze popatrzeć, może mi coś przyjdzie do głowy. Na pewno ma to to swój własny korek do spuszczania oleju (obok kół zmianowych na dole). No i piszą, że raz na 3 miesiące wymieniać…

Awatar użytkownika

maszynista1
Posty w temacie: 7

Post napisał: maszynista1 » 05 paź 2021, 14:45

Toczenie próbne jakieś było, jakieś wnioski, konkluzje?

Awatar użytkownika

Autor tematu
the.bear

Post napisał: the.bear » 07 paź 2021, 10:53

Nie pisałem nic, bo jakoś czasu nie było, a musiałem parę rzeczy wyprowadzić na prostą w Wagnerze.

No więc primo - klin od poprzecznego już ogarnięty. Podkleiłem na kropelkę blaszkę 0.2mm z mosiądzu i jest idealnie teraz :D

Rozebrałem oprawkę od Multifixa i wyczyściłem, przy okazji okazało się, że śruby dociskowe są M11x1.5 (kto to cholera wymyśla takie śruby). Na szczęście walały mi się stare śruby do głowić z takim samym gwintem. Trochę długie bo niepełny gwint, ale swoje zadanie spełniają.

Obrazek

Dzisiaj przyjechała chińska oprawka od jakiegoś tam sprzedawcy z OLX (ostatnia w rozmiarze B jaką miał - 350 PLN, przeceniona z 450 :-/).

Obrazek

No to mam już dwie, na noże 25 i na noże 32. Zawsze coś.

Później wrzucę filmiki, ogólnie miałem problem z biciem w uchwycie. Wałek szlifowany jak dałem fi 18 to na 2cm od uchwytu miałem 0.15 bicia na zegarze :-/

Finalnie wyszło na to, że był źle uchwyt dokręcony. W ogóle brakowało tam trochę śrubek i sporo było luźnych w środku. Tak więc jak udało mi się to wyprowadzić i przy okazji sprawdziłem bicie na wrzecionie (pół setki jak na moje oko - będzie filmik), to na wałku tym samym pomiar wyszedł mi dziś bicia około setki.

No i teraz pytanie czy to jest wynik akceptowalny czy nie akceptowalny?

Obrazek

bear
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: bear » 07 paź 2021, 11:17

the.bear pisze:No i teraz pytanie czy to jest wynik akceptowalny czy nie akceptowalny?

Akceptowalny ale powinieneś maszynę rozgrzać jeśli tego nie zrobiłeś.

Awatar użytkownika

Autor tematu
the.bear

Post napisał: the.bear » 07 paź 2021, 11:47

bear pisze:
07 paź 2021, 11:17
the.bear pisze:No i teraz pytanie czy to jest wynik akceptowalny czy nie akceptowalny?

Akceptowalny ale powinieneś maszynę rozgrzać jeśli tego nie zrobiłeś.
Oczywiście, że nie robiłem :D To znaczy co mam zrobić, włączyć ją żeby sobie chodziła bez obciążenia? Pod obciążeniem - toczyć jakiś złom? :D

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”